Trump sprak de pers toe vlak voordat hij het vliegtuig instapte AFP

De Amerikaanse president Trump vindt de toespraak die hij vorige week voor zijn Republikeinse aanhang hield "volkomen passend". Hij vindt dan ook dat hij niet verantwoordelijk is voor de bestorming van het Capitool. Trump sprak vandaag voor het eerst sinds de gebeurtenissen van woensdag met de pers, voordat hij vertrok naar Texas voor een bezoek aan de grensmuur tussen Amerika en Mexico.

In de speech van vorige week riep de Amerikaanse president demonstranten op om naar het parlementsgebouw te gaan om een statement te maken tegenover het Congres. "We gaan naar het Capitool", zei hij. "We kunnen ons land niet heroveren met zwakheid."

'Geen geweld'

Verder reageerde hij op de stappen die door de Democraten worden ondernomen om hem af te zetten. Trump zegt dat hier in het land veel woede over is, maar dat hij geen agressie wil. "Ik wil geen geweld."

Op de vraag of hij zelf zal aftreden gaf hij geen antwoord. Wel had hij kritiek op de Democraten die hem willen afzetten.

Volgens Trump is de impeachment-procedure "een heksenjacht":

Zes dagen na de bestorming spreekt Trump de pers toe: 'De heksenjacht gaat door'

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden hebben een resolutie ingediend om Trump af te zetten. De resolutie roept vicepresident Mike Pence op om het 25ste amendement op de grondwet werking te stellen, zodat Trump uit zijn functie kan worden ontheven.

In die resolutie wordt de president beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Volgens de Democraten riep hij op de samenkomst van zijn aanhangers, relschoppers en opstandelingen op om naar het Capitool te gaan en te "vechten". Hij had kunnen weten dat zijn uitspraken zouden leiden tot ongeregeldheden, staat in de resolutie.

Bezoek aan de muur

Na zijn gesprek met de pers vloog Trump naar de Texaanse plaats Alamo, een stad in de vallei van de Rio Grande vlak bij de Amerikaans-Mexicaanse grens. De muur die daar is gebouwd, één van de opvallendste beloften van Trump in zijn verkiezingscampagne in 2016, is nu ruim 700 kilometer lang.

De imposante constructie van beton en gewapend staal is moeilijker te omzeilen dan de kleinere barrières die er al stonden. In een toespraak noemde Trump de bouw van de muur moeilijk, maar "een succesverhaal". Volgens hem is de grens met Mexico nog nooit zo veilig geweest.

Aanhangers zien het bezoek van Trump aan de grens, kort voor het einde van zijn presidentschap, als symbolisch voor de strijd die hij voerde tegen immigratie. Tegenstanders zien het juist als provocatie, omdat ze vinden dat Trump veel te hard is opgetreden tegen immigranten. Zo zijn er nog steeds immigrantenkinderen die bij de grens zijn gescheiden van hun ouders en nog niet met hen zijn herenigd.

STER reclame