AFP

De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben, zoals verwacht, een resolutie ingediend om president Donald Trump af te zetten. De resolutie roept vicepresident Mike Pence op om het 25ste amendement op de grondwet in te roepen om Trump uit zijn functie te ontheffen.

In de tekst van de resolutie roepen de Democraten Pence op om te "verklaren wat duidelijk is voor een met afschuw vervulde natie: dat de president niet in staat is om de taken en bevoegdheden van zijn ambt adequaat uit te voeren".

Trump wordt in de resolutie beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Hij riep volgens de Democraten bij een bijeenkomst van zijn aanhangers, relschoppers en opstandelingen op om naar het Capitool te gaan en te "vechten". Hij had kunnen weten dat zijn uitspraken zouden leiden tot ongeregeldheden, aldus de resolutie.

Trump zou zich daarnaast schuldig hebben gemaakt aan "zeker drie pogingen" om de verkiezingsuitslag in de staat Georgia te beïnvloeden. Daarbij gaat het onder meer om een telefoongesprek met de gouverneur van de staat. Trump vroeg hem met zoveel woorden om genoeg stemmen 'te vinden' die hem de overwinning zouden bezorgen.

Dit was dat bewuste telefoontje:

Luister zelf naar een deel van Trumps telefoontje

Republikeinen blokkeerden de resolutie die Pence oproept Trump uit zijn ambt te zetten, maar morgen willen de Democraten hem opnieuw in stemming brengen, dan voor het hele Huis.

Pence krijgt van de Democraten 24 uur de tijd om in te grijpen. De kans dat hij dat doet lijkt klein, maar de Democraten zijn ook al een impeachment-procedure gestart tegen Trump. Dat is de tweede keer in de vier jaar dat hij president is.

Protesten

Aankomend president Biden kreeg bij het ontvangen van zijn tweede vaccindosis de vraag of hij bang was om zijn eed buiten af te leggen tijdens de inauguratie bij het Capitool. "Nee, ik ben niet bang", zei Biden. Die daar vervolgens aan toevoegde dat hij het wel belangrijk vindt dat de geweldplegers van de Capitoolbestorming verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden.

Hoe rustig het zal blijven voor die tijd is nog maar de vraag. De FBI waarschuwt dat er gewapende protesten gepland staan in alle vijftig staten, van 16 januari tot Inauguration Day op de 20ste.

STER reclame