NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Saudi-Arabië wenst Biden geluk • Oud-president Bush: 'verkiezing eerlijk verlopen'

 • Amerikaanse media riepen Joe Biden gisteren uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen.
 • In zeker drie staten is nog geen uitslag bekend.
 • Donald Trump legt zich niet bij zijn nederlaag neer en spant rechtszaken aan.
 • Op deze kaart vind je alle uitslagen per staat op basis van de data van persbureau AP. Daar staat ook uitleg over de lijn die de NOS volgt bij het melden van uitslagen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Na een weekend vol feest voor Biden-aanhangers en tweets over stembusfraude van president Trump sluiten we dit liveblog, zes dagen na de verkiezingen. Er zullen mogelijk nog rechtszaken volgen voordat de uitslag definitief wordt vastgesteld, maar daarover zullen we verslag doen in reguliere artikelen.

 • 'Rechtszaken over verkiezingsfraude vooral bedoeld om gevoelens Trump te sparen'

  De strategie van het campagneteam van president Trump om rechtszaken aan te spannen wegens vermeende verkiezingsfraude, is vooral bedoeld om het gevoel van Trump te sparen. Dat zeggen tien campagnemedewerkers, topambtenaren en andere hooggeplaatste medewerkers van de president tegen persbureau Associated Press. Uit vrees voor repercussies willen zij anoniem blijven.

  Volgens de medewerkers zijn de rechtszaken vooral bedoeld om Trump wat meer tijd te geven om te wennen aan het idee dat hij heeft verloren, en om de supporters van de president enthousiast en loyaal te houden. Ze zien het volgens AP ook niet gebeuren dat er daadwerkelijk bewijs naar voren zal komen voor de vermeende, massale fraude met kiezerspassen.

  President Trump en zijn advocaat Giuliani hebben de afgelopen week gezegd dat er in verschillende staten gefraudeerd is, in staten die Joe Biden nipt won. Zo zouden in Pennsylvania 21.000 mensen hebben gestemd die in werkelijkheid al overleden zijn, en zouden in verschillende stembureaus Republikeinse waarnemers zijn geweerd, die zicht moesten houden op een eerlijke telling. Voor de beschuldigingen is nog geen bewijs geleverd.

 • Chris Christie tegen Trump: 'we kunnen je niet blind steunen'

  Ex-gouverneur Chris Christie van New Jersey - goede vriend en bondgenoot van Trump - zegt dat de president snel met bewijs moet komen voor de vermeende stembusfraude. "Laat het zien. Want als je het ons niet kunt laten zien, kunnen we dit niet doen. We kunnen je niet blind steunen zonder bewijs."

  Christie, een Republikein, zegt tegen ABC News ook dat hij hoopt dat meer partijgenoten er zo over denken. "Niet dat we de president niet steunen, ik ben al meer dan twintig jaar met hem bevriend, maar vriendschap betekent niet dat je blind bent."

 • Saudi-Arabië feliciteert Biden

  De Saudische koning Salman en zijn zoon kroonprins Mohammed bin Salman hebben Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met hun verkiezingsoverwinning.

  Het bleef lang stil vanuit Saudi-Arabië. De koning en kroonprins waren de afgelopen jaren verheugd over de koers van president Trump in het Midden-Oosten. Ook de stevige Amerikaanse sancties tegen aartsvijand Iran stemden Riyad tevreden.

 • Biden bezoekt graf overleden zoon

  Joe Biden heeft het graf van zijn overleden zoon Beau bezocht in Greenville, Delaware. Dat deed hij samen met zijn dochter en kleinzoon.

  Beau Biden overleed in 2015 aan een hersentumor. Hij was toen 46 jaar en het is bekend dat Beau kort voor zijn dood zijn vader overtuigde om zich nog niet terug te trekken uit de politiek.

 • VS verdient 'eerlijke verkiezingen', zegt Melania Trump

  Ook Melania Trump roept op tot "eerlijke verkiezingen". Op Twitter zegt de first lady dat alle legale stemmen - en niet de illegale stemmen - geteld moeten worden. Dat is het argument dat het campagneteam van president Trump de afgelopen dagen gebruikte om te proberen het tellen van de poststemmen in de swing states te stoppen.

  Volgens CNN heeft de presidentsvrouw er binnenskamers juist bij haar echtgenoot op aangedrongen om zijn verlies te accepteren.

 • Krijgt Biden invloed op de brexit?

  Het zou goed kunnen dat Joe Biden enige invloed krijgt op het brexitproces, zegt NOS-correspondent Tim de Wit in het NPO Radio 1-programma Langs de Lijn. Er is premier Boris Johnson veel aan gelegen om na de brexit een warme band te onderhouden met Washington. Maar Biden is erg kritisch over de koers die de Britten varen.

  "Biden is altijd fel tegen de brexit geweest. Daarnaast heeft hij Ierse roots, daar is hij erg trots op. Hij heeft al gezegd: 'We zullen niet accepteren dat brexit, vooral een no-deal-brexit, voor een gespannen situatie in Noord-Ierland gaat zorgen'."

  "In die zin zou je kunnen zeggen: met Biden in het Witte Huis is er een extra stimulans voor Johnson om te zorgen dat er een brexit-deal komt de komende weken. Stel dat de onderhandelingen met de Europese Unie toch ontsporen, dan zullen ze aan Biden een hele slechte hebben."

 • Oud-president Bush: 'we moeten nu samenkomen'

  Voormalig president George W. Bush laat in een statement weten dat hij Joe Biden heeft gefeliciteerd met zijn verkiezingsoverwinning. Bush zegt dat Biden een "goede man" is die Amerika zal verenigen, en dat hij Biden daarbij zal helpen als dat nodig is.

  De Republikeinse oud-president (2001-2009) zegt ook dat Trump het recht heeft om hertellingen aan te vragen en rechtszaken aan te spannen. Maar volgens hem kunnen Amerikanen erop vertrouwen dat de verkiezing eerlijk is verlopen, dat de integriteit gewaarborgd zal worden en dat de uitkomst van de verkiezingsstrijd duidelijk is.

  "We moeten nu tot elkaar komen in het belang van onze gezinnen en buren, en voor onze natie en de toekomst daarvan", aldus Bush. Zijn broer Jeb, eveneens een bekende Republikein, wenste Biden gisteren al geluk.

 • 'Vier of vijf rechtszaken' team-Trump in de maak

  Rudy Giuliani, persoonlijk advocaat van president Trump, zegt tegen Fox News dat team-Trump nog voor het eind van de week vier of vijf rechtszaken aanspant in swing states vanwege vermeende stembusfraude. Tot nu toe is er geen bewijs voor fraude bij de verkiezingen. Mogelijk volgen er meer rechtszaken, met een maximum van tien.

  Volgens Giuliani worden er op dit moment twee nieuwe rechtszaken voorbereid, naast de juridische strijd die in Pennsylvania al gaande is.

 • Vechten of accepteren? De Republikeinen zijn verdeeld

  Binnen de Republikeinse partij verschillen de meningen over wat president Trump moet doen: zijn verlies toegeven, of via de rechter blijven vechten voor de overwinning.

  Op CNN zegt senator en oud-presidentskandidaat Mitt Romney dat het niet in het belang is van de democratie om te suggereren dat er stemfraude is gepleegd. Hij vindt dat men "achter de aanstaande president moet gaan staan, tenzij het om wat voor reden dan ook wordt teruggedraaid".

  Maar senator Lindsey Graham uit South Carolina is het daar niet mee eens. "Blijf vechten voor elke legale stem."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Geen bewijs voor fraude' of 'doorvechten!': Republikeinen zijn verdeeld
 • Trump citeert anderen over verkiezingsfraude

  Wederom heeft president Trump zich op Twitter uitgelaten over verkiezingsfraude, zonder daar bewijs voor te leveren. Niet in zijn eigen bewoordingen, maar door een jurist en een prominente partijgenoot te citeren.

  In een reeks tweets haalt Trump Jonathan Turley aan, een kenner van de Amerikaanse grondwet van de George Washington University. Hij is kritisch op het stemmen per post en merkt op dat de VS in het verleden vaker problemen heeft gehad bij verkiezingen. Maar hij benadrukt ook dat het team van Trump met sluitend bewijs moet komen om naar de rechter te stappen en daar succes te boeken. Over dat laatste reppen de tweets van Trump niet.

  Trump verwijst op Twitter ook naar zijn partijgenoot Newt Gingrich, die van een "gestolen verkiezing" spreekt.

 • Asielhond Biden wordt 'first dog'

  De Duitse herder Major wordt waarschijnlijk de eerste asielhond ooit die het tot 'first dog' schopt. Major werd twee jaar geleden door Joe Biden en zijn vrouw Jill geadopteerd uit een asiel in Delaware. Het echtpaar heeft nog een Duitse herder, Champ. Beide honden komen in het Witte Huis te wonen als hun baas Biden president wordt.

  Amerikaanse presidenten hebben bijna altijd honden. Volgens The Washington Post was Donald Trump de eerste president in 100 jaar zonder 'first dog'.

 • Grotere voorsprong in Georgia voor Biden

  In de staat Georgia, waar nog geen uitslag is, heeft Biden zijn voorsprong iets uitgebouwd. Volgens persbureau AP is de Democraat goed voor 49,5 procent van de stemmen, Donald Trump heeft 49,3 procent. Het verschil is nu ruim 10.000 stemmen, zaterdagochtend was dat ruim 7000 stemmen.

  Van de uitgebrachte stemmen in Georgia is nu 99 procent geteld.

 • Team Biden komt met transitiewebsite

  Aankomend president Joe Biden en aankomend vicepresident Kamala Harris hebben vanaf vandaag een website en een Twitteraccount om nieuws te delen over de transitieperiode. De komende tien weken bereiden zij zich voor op hun komst naar het Witte Huis.

  Biden maakte afgelopen dagen in zijn speeches duidelijk dat hij na zijn inauguratie prioriteit wil geven aan onder meer het bestrijden van het coronavirus, zonder (ambtelijk) oponthoud.

  Op BuildBackBetter.com staan vier onderwerpen waarmee Biden meteen aan de slag wil: covid-19, economisch herstel, raciale gelijkheid en klimaatverandering. Bij ieder onderwerp staat uitgelegd hoe Biden en Harris de zaken willen aanpakken. Via het Twitter-account @Transition46 kunnen mensen op de hoogte blijven.

  Gedetailleerd plan

  Komende week gaan ook een aantal "agency review teams" van start, bestaande uit stafleden van de aankomend president en vicepresident. Zij zullen zich op de hoogte stellen van alle lopende zaken bij verschillende departementen. Ook kondigt Biden maandag een team van wetenschappers en experts aan dat een gedetailleerd plan zal maken om hem te helpen het coronavirus in de VS onder controle te krijgen als hij president wordt.

 • Zo verloopt de procedure tot Biden en Harris officieel beëdigd worden

  Amerikanen kiezen hun president niet direct, maar via een kiescollege. Pas als ten minste 270 kiesmannen hun goedgekeurde stem op de winnaar Joe Biden hebben uitgebracht, staat niets zijn inauguratie op 20 januari 2021 meer in de weg.

  Een overzicht van de stappen die er formeel nog moeten worden doorlopen: