Kamala Harris doorbreekt weer barrière, 'Ze doet wat onze moeders ons voorhielden'
Toen Amerikaanse media gisteren Pennsylvania callden, werd er geschiedenis geschreven. Niet alleen omdat Joe Biden daarmee president Donald Trump had verslagen, maar ook omdat het betekent dat Kamala Harris vicepresident wordt. Nooit eerder bekleedde een vrouw die functie. Of een zwarte Amerikaan. Of iemand van Aziatische afkomst. Harris is het alle drie.
Het leidde tot emotionele reacties bij haar aanhangers, zoals bij comédienne Mindy Kaling, die net als Harris van Indiase afkomst is. "Ik huil en houd m'n dochter vast", schrijft ze op Twitter. "Kijk schat, ze lijkt op ons."
"Ze is onze zuster", schrijft Anthea Butler, een zwarte hoogleraar religiestudies in Pennsylvania, in een opiniestuk bij NBC News: "We zien in haar wat onze moeders ons voorhielden en wat onze grootmoeders zich niet eens konden voorstellen. Voor onze dochters en kleindochters zien we een rooskleuriger toekomst."
In haar overwinningstoespraak bedankte Harris "de generaties vrouwen, zwarte vrouwen, witte, latina en inheemse vrouwen, die in de geschiedenis van onze natie de weg naar dit moment hebben geplaveid".
Het is dit jaar 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen in Amerika. Harris droeg een wit pak, een verwijzing naar witte kleding die de beweging voor vrouwenkiesrecht destijds gebruikte als symbool.
Bekijk de volledige toespraak hier, of deze samenvatting van twee minuten:
Harris is geboren in 1964. Haar moeder was een Indiase kankerspecialist, die in 1958 geëmigreerd was naar de Verenigde Staten. De vader van Harris was afkomstig uit Jamaica. Hij verhuisde in 1961 naar de VS, waar hij later hoogleraar economie werd.
Zelf maakte Harris carrière als openbaar aanklager in San Francisco en minister van Justitie van de staat Californië. Net als nu bij het vicepresidentschap, slechtte ze daarbij een barrière. In beide functies was ze de eerste zwarte vrouw. Later was ze ook de eerste vrouwelijke zwarte senator van Californië.
Ze kreeg wel kritiek te verduren. Volgens critici deed ze te weinig om politiegeweld aan te pakken, waar Amerikanen van kleur disproportioneel slachtoffer van zijn. In de afgelopen campagne pleitte Harris er in het licht van de Black Lives Matter-demonstraties wel voor om de politie te hervormen.
Ook de Indiase premier Narendra Modi feliciteerde Harris:
Haar aanhangers zien in Harris de verpersoonlijking van het steeds diversere Amerika en het bewijs dat in de Democratische partij minderheden meer en meer invloed krijgen. Tegelijkertijd is Harris een gematigd politicus, die op economisch gebied zeker niet tot de linkervleugel van de partij behoort zoals bijvoorbeeld Bernie Sanders.
Daarmee wist ze een breed palet aan potentiële kiezers aan te spreken. Mede dankzij haar kleuren van oudsher Republikeinse staten als Arizona en Georgia deze verkiezingen waarschijnlijk - de uitslag staat nog niet helemaal vast - Democratisch blauw.
Het succes in Georgia was overigens zeker niet alleen de verdienste van Harris, maar ook van Stacey Abrams. Deze Afro-Amerikaanse Democraat verloor in 2018 met miniem verschil de race om het gouverneurschap in Georgia en zorgde er nu voor dat honderdduizenden kiezers zich als stemmer registreerden in de staat. Biden zou ook Abrams overwogen hebben als running mate, en nu wordt haar naam vaak genoemd als mogelijk minister in Bidens kabinet.
Bekijk hier een videoportret van Kamala Harris:
Hoewel Harris een rolmodel is voor veel vrouwen van kleur, zou het een fout zijn haar slechts daar op te beoordelen, schrijft Anthea Butler: "Het is de bevestiging dat er in Amerika miljoenen competente vrouwen zijn, die verstandig zijn, intellectueel en emotioneel, innemend en analytisch." Harris is volgens Butler "een competente bestuurder, die kracht en compassie laat zien, als senator en in de campagne."
In haar speech afgelopen nacht, voorafgaand aan die van Joe Biden, toonde Harris zich bewust van de mijlpaal die ze heeft bereikt: "Ik ben misschien de eerste vrouw in dit ambt, maar zeker niet de laatste."
Overigens behaalt ook Harris' man Douglas Emhoff een plekje in de geschiedenisboeken. Hij mag zich straks de eerste Second Gentleman van de Verenigde Staten noemene en wordt de eerste Joodse partner van een Amerikaanse president of vicepresident.