AP
Van Trump naar Biden

Joe Biden wil een president voor alle Amerikanen zijn, zei hij in zijn overwinningstoespraak in zijn thuisstad Wilmington in de staat Delaware. Het was de eerste keer dat Biden in het openbaar sprak, sinds hij door Amerikaanse media gistermiddag werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

Biden sprak verzoenende woorden. "Ik ben geraakt door het vertrouwen dat jullie me geven. Ik beloof om te verbinden, niet om te verdelen. Ik ben er niet voor de blauwe of rode staten, maar voor de Verenigde Staten." Hij sprak van "een overwinning voor het volk".

Bekijk de hele toespraak van Biden hier, of bekijk onderstaande samenvatting in zo'n drie minuten:

'Ik zie geen rode of blauwe staten, ik zie alleen de Verenigde Staten'

Biden deed ook een handreiking naar alle aanhangers van president Trump. "Iedereen die op Trump heeft gestemd: ik snap jullie teleurstelling. Ik heb zelf ook een paar keer verloren. Maar laten we elkaar een kans geven. Het is tijd om de harde retoriek achter ons te laten. We moeten stoppen met onze tegenstanders als vijanden zien. Het zijn geen vijanden, maar Amerikanen."

De winnaar van de presidentsverkiezingen wil ervoor zorgen dat de Verenigde Staten weer gerespecteerd worden over de hele wereld. "We moeten onze ziel herstellen. Amerika moet een lichtpunt zijn voor de wereld. We zullen niet leiden met onze macht, maar door een voorbeeld te zijn."

AFP

De 77-jarige Biden stond stil bij de slachtoffers van de pandemie en sprak zijn steun uit aan de nabestaanden. Hij kondigde de oprichting van een taskforce met wetenschappers aan die op de eerste dag van zijn presidentschap het coronavirus gaat bestrijden. "We zullen er alles aan doen om de pandemie aan te pakken."

Running mate Kamala Harris introduceerde Biden en sprak vooraf waardering uit voor de kiezers en de vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de campagne. "Jullie hebben de integriteit van onze democratie beschermd. We waarderen jullie moed en vrijgevigheid", sprak ze.

"Jullie hebben gekozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en ja... de waarheid. Jullie hebben gekozen voor Joe Biden, iemand die onze wonden zal helen en ons weer zal verenigen."

Bekijk de volledige toespraak hier, of deze samenvatting van twee minuten:

'Ik mag dan de eerste vrouwelijke vicepresident zijn, maar ik ben zeker niet de laatste'

Harris stond even stil bij haar eigen mijlpaal. "Ik ben misschien de eerste vrouw in dit ambt, maar zeker niet de laatste", zei ze. "Ik wil een vicepresident zijn zoals Joe dat was voor Barack Obama: loyaal, eerlijk en voorbereid."

"Nu begint het harde werk: mensenlevens redden en deze pandemie verslaan, ons land verenigen en institutioneel racisme de wereld uit helpen. Het wordt moeilijk, maar Amerika is er klaar voor. Net als Joe en ik."

STER reclame