NOS NieuwsAangepast

Biden: De cijfers zijn duidelijk, we gaan winnen • Republikeinen verliezen rechtszaak Nevada

  • Dit is de stand van zaken in de vier belangrijkste staten.
  • In Georgia komt een hertelling vanwege de kleine marge.
  • Biden ligt voor in Pennsylvania, Philadelphia viert feest.
  • Biden staat op 264 van de benodigde 270 kiesmannen, Trump op 214.
  • Op deze kaart vind je alle uitslagen per staat op basis van de data van persbureau AP. Daar staat ook uitleg over de lijn die de NOS volgt bij het melden van uitslagen.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Omdat het een nieuwe dag is in de VS sluiten we ook dit liveblog. We gaan hier verder deze zaterdag.

Trump-aanhangers demonstreren voor verkiezingskantoor in Arizona

Voor de derde nacht op rij hebben Trump-aanhangers zich verzameld voor een telkantoor in Phoenix, de hoofdstad van Arizona. Volgens lokale media gaat het om enkele honderden demonstranten. Ze eisen een hertelling in de swing state, waar Biden momenteel aan kop gaat. De demonstratie verloopt relatief rustig, al is de sfeer volgens lokale verslaggevers grimmiger dan eerdere avonden.

Veel demonstranten geloven dat stembiljetten die met een stift zijn ingevuld ongeldig worden verklaard. Prominente complotdenkers als Alex Jones, die ook bij het protest aanwezig is, verspreiden dit verhaal. Volgens de autoriteiten worden de stemmen gewoon meegeteld.

De demonstranten moeten binnen een zogenoemde 'free speech zone' blijven. Rond die zone zijn borden geplaatst met informatie over hoe het tellen van de stemmen gevolgd kan worden, zoals via een livestream.

Ook in de steden Washington, New York en Philadelphia wordt gedemonstreerd door voor- en tegenstanders van de president.

Honderden demonstranten voor telkantoor Arizona

Joe Biden: De cijfers zijn duidelijk, we gaan winnen

In de VS heeft Joe Biden een toespraak gehouden, drie dagen na de presidentsverkiezingen. "We kunnen de overwinning nog niet opeisen, zei hij tijdens de toespraak in zijn woonplaats Wilmington. "Maar de cijfers spreken voor zich, we gaan winnen."

"Nog geen 24 uur geleden stonden we op achterstand in Georgia en nu staan we voor." Ook verwacht hij te gaan winnen in Pennsylvania, Arizona en Nevada.

Verder zei hij dat hij trots is dat zo'n 74 miljoen mensen verdeeld over het hele land voor hem hebben gestemd en dat hij verwacht meer dan 300 kiesmannen achter zich te krijgen.

Ook riep hij op tot geduld bij het wachten op de uitslag, en tot saamhorigheid. Hij zei dat hij ook president wil zijn voor de mensen die niet op hem hebben gestemd. "We zijn misschien tegenstanders, maar geen vijanden", aldus Biden.

Kijk hieronder Bidens volledige speech terug:

Biden: de cijfers zijn duidelijk, wij gaan winnen

Republikeinen verliezen rechtszaak Nevada

De Republikeinen zijn er niet in geslaagd om het grootste district van de staat Nevada er toe te dwingen duizenden stembiljetten opnieuw te tellen. Volgens de twee Republikeinen die de rechtszaak hadden aangespannen, werd er gebruik gemaakt van onbetrouwbare technologie voor het controleren van de handtekeningen waardoor fraude mogelijk was. Volgens de federale rechter in Las Vegas is daarvoor geen bewijs. De rechter zei het verzoek te willen heroverwegen als ze terugkomen "met meer bewijs".

Ook in andere staten proberen de Republikeinen met rechtszaken af te dwingen dat het verkiezingsproces zo loopt als zij willen. In Pennsylvania ging de conservatieve rechter Samuel Alito van het hooggerechtshof wel mee in de eis dat stemmen opzij gelegd moeten worden die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen.

Wachten op toespraak Joe Biden

We wachten op de toespraak van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Zijn campagneteam heeft beloofd dat hij rond 04.00 uur 's nachts Nederlandse tijd een toespraak zal houden.

Hooggerechtshof: late stemmen Pennsylvania opzij leggen

Een rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof heeft lokale overheden in Pennsylvania opdracht gegeven om stemmen opzij te leggen die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen.

De Republikeinen waren naar het hoogste hof van de VS gestapt over de kwestie. De conservatieve rechter Samuel Alito van het hooggerechtshof ging op voorlopige basis mee in de eis van de Republikeinen. Het volledige hof moet zich later over de kwestie buigen.

Eerder had ook de minister van Binnenlandse Zaken van Pennsylvania al dergelijke instructies gegeven, hoewel ze erbij zei dat ze niet verwacht dat die stemmen het verschil gaan maken omdat het gaat om kleine aantallen.

In Pennsylvania is het tellen van de stemmen nog steeds aan de gang. Biden wint de presidentsverkiezingen als hij daar de meeste stemmen krijgt.

Stand van zaken in belangrijkste staten

Hoe staan Trump en Biden ervoor in Pennsylvania, Georgia, North Carolina en Nevada, waar nog niet bekend is wie de staat wint?

De afgelopen uren is de voorsprong van Biden in Pennsylvania, Nevada en Georgia weer iets toegenomen, maar de verschillen zijn zo klein dat er in deze staten nog geen winnaar kan worden uitgeroepen.

Pennsylvania (20 kiesmannen)

Biden: 49,59 procent van de stemmen; Trump: 49,26 procent van de stemmen.

Naar schatting is 98 procent van de stemmen geteld. Het kan nog meerdere dagen duren voordat de laatste stemmen zijn geteld.

Georgia (16 kiesmannen)

Biden: 49,42 procent van de stemmen; Trump: 49,34 procent van de stemmen.

Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld. Vanwege de kleine marge komt er een hertelling.

North Carolina (15 kiesmannen)

Biden: 48,69 procent van de stemmen; Trump: 50,09 procent van de stemmen.

Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld.

Nevada (6 kiesmannen)

Biden: 49,83 procent van de stemmen; Trump: 48,04 procent van de stemmen.

Naar schatting is 87 procent van de stemmen geteld.

De bron van deze gegevens is het grootste Amerikaanse persbureau AP. Dat heeft op basis van eerdere verkiezingen een sterke reputatie opgebouwd en wordt door tal van Amerikaanse en buitenlandse media beschouwd als 'gouden standaard' bij het volgen van de uitslagen.

CNN: Trump bereidt zich voor op een eventueel verlies

Witte Huis-correspondent Jim Acosta van CNN meldt dat Trump tegen adviseurs heeft gezegd dat een "overwinning mogelijk niet meer haalbaar is". Dat is opmerkelijk, omdat de president eerder deze week nog de overwinning opeiste. Op Twitter en in zijn toespraak van donderdagnacht toonde de president zich ook strijdbaar.

Achter de schermen lijkt hij volgens CNN echter voor te sorteren op een nederlaag. Of hij publiekelijk zijn verlies zal accepteren is zeer de vraag. Trump heeft de Democraten er herhaaldelijk van beschuldigd dat zij de verkiezingen willen stelen.

Speech van Biden verplaatst naar 4:00

De toespraak van Joe Biden is uitgesteld tot 04:00. Dat meldt de lokale politie. Deze stond gepland voor 02:00 Nederlandse tijd, als het in Amerika prime time is op de nieuwszenders en miljoenen Amerikanen televisie kijken. De Democratisch presidentskandidaat zal nu later spreken in Wilmington, de grootste stad van Bidens thuisstaat Delaware.

Trump: Biden moet presidentschap niet onterecht opeisen

De Amerikaanse president Donald Trump schrijft op Twitter dat zijn Democratische uitdager Joe Biden de verkiezingsoverwinning niet onterecht moet opeisen. "Ik kan het presidentschap ook opeisen", schreef Trump op Twitter. "De gerechtelijke procedures beginnen pas net!"

De president suggereerde even later in een andere tweet dat het verdacht is dat Biden nu op voorsprong staat. "Ik had zo'n grote voorsprong in al deze staten tot laat in de verkiezingsnacht", twitterde Trump. "En vervolgens zag ik die voorsprong op wonderlijke wijze verdampen naarmate de dagen vorderden. Misschien keert mijn voorsprong terug als onze juridische procedures van de grond komen."

Biden gaat momenteel aan de leiding in onder meer de cruciale swing state Pennsylvania. Als hij de 20 kiesmannen van die staat wint, heeft hij er genoeg om het Witte Huis op Trump te veroveren.

Om 02.00 uur houdt de Democratische kandidaat een toespraak. Of hij daarin de verkiezingszege zal opeisen is niet duidelijk, maar met zijn tweets lijkt Trump daarop te anticiperen.

Biden verdubbelt voorsprong op Trump in Georgia

De Democratische kandidaat Joe Biden heeft zijn voorsprong op president Donald Trump in de staat Georgia verdubbeld. Biden gaat nu met ruim 4200 stemmen verschil aan de leiding in de zuidoostelijke staat. Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld. Vanwege de kleine marge komt er een hertelling.

Ook in Nevada nam Bidens voorsprong op Trump toe. Hij gaat daar nu met ruim 22.000 stemmen verschil aan de leiding. Naar schatting is 93 procent van de stemmen geteld. In Pennsylvania ligt Biden zo'n 14.500 stemmen voor op zijn rivaal. 96 procent van de stemmen is naar schatting in Pennsylvania geteld.

In Arizona nam de voorsprong van Biden juist af. De Democraat stond in tussentijdse uitslagen eerder nog ruim 43.000 stemmen voor op Trump, maar die heeft een bescheiden inhaalslag gemaakt. Biden had tegen 23.00 uur Nederlandse tijd nog een voorsprong van ongeveer 39.000 stemmen. In de staat is naar schatting 94 procent van de stemmen geteld. Persbureau AP heeft Biden al uitgeroepen tot winnaar in Arizona.

Voorzitter Republikeinse Partij onderstreept Trumps claims over 'onregelmatigheden'

Ronna McDaniel, de voorzitter van de Republikeinse Partij, heeft in Michigan enkele beschuldigingen van president Trump herhaald. Ze zegt dat er veel onregelmatigheden zijn aangetroffen bij het tellen van de stemmen in Detroit, de grootste stad van de staat. "Mensen moeten geduldig zijn en ons tijd geven om dit te onderzoeken."

Trump maakt zich kwaad over het gebrek aan steun binnen zijn partij voor zijn aantijgingen, waarvoor hard bewijs vooralsnog ontbreekt. McDaniel is één van de hooggeplaatste Republikeinen die zich achter de president schaart. De meeste Republikeinen houden zich stil.

Ook in andere staten zegt de partij zich zorgen te maken over de verkiezingen. In Pennsylvania heeft de partij het Amerikaanse Hooggerechtshof gevraagd om af te dwingen dat poststemmen die na de verkiezingsdag zijn binnengekomen, apart worden gehouden, in verband met een mogelijke hertelling. De verantwoordelijke minister zegt dat dit al wordt gedaan.

Twee gewapende mannen aangehouden in Philadelphia

De politie heeft gisteren twee gewapende mannen gearresteerd in de buurt van het congrescentrum in Philadelphia waar de stemmen voor de staat Pennsylvania worden geteld, meldt NBC News.

Een van hen droeg een pistool op zijn heup en ook de ander had een pistool bij zich. In de truck waarmee ze vanuit Virginia waren komen rijden, lagen een semi-automatisch vuurwapen en ongeveer 160 kogels.

De politie zegt dat ze geen geldige vuurwapenvergunningen voor Pennsylvania hadden en daarvoor worden aangeklaagd. Volgens een openbaar aanklager zijn ze voor zover bekend niet verbonden aan een extremistische groep. Ze zijn 61 en 42 jaar oud. Van één man was vanochtend al bekendgemaakt dat hij was aangehouden.

Inwoners West Palm Beach: Trump heeft gewonnen

In Florida, vlak bij Trumps exclusieve resort Mar-a-Lago, moeten veel mensen weinig hebben van het nieuws dat Trump de verkiezingen mogelijk verliest. Zij staan vierkant achter de president.

West Palm Beach weet het zeker: 'hun' Trump heeft de verkiezingen gewonnen

Trump zal 'het gevecht nooit opgeven', partij zoekt 60 miljoen

President Trump zegt dat het Amerikaanse volk "volledige transparantie bij al het stemmen tellen" verdient. Dat doet hij in een verklaring waarover Fox News beschikt. De huidige situatie gaat volgens Trump niet over een enkele verkiezing, maar over "de integriteit van ons volledige verkiezingsproces".

Hij zegt dat hij steeds weerstand heeft ondervonden van de Democraten en herhaalt dat hij het verder via de wet wil uitvechten. "Ik zal nooit opgeven om voor jullie en onze natie te vechten."

De Republikeinse partijleiding wil minstens 60 miljoen dollar werven voor de juridische strijd in de nasleep van de verkiezingen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Stand van zaken in belangrijkste staten

Hoe staan Trump en Biden ervoor in Pennsylvania, Georgia, North Carolina en Nevada, waar nog niet bekend is wie de staat wint?

Pennsylvania (20 kiesmannen)

Biden: 49,53 procent van de stemmen; Trump: 49,32 procent van de stemmen.

Naar schatting is 98 procent van de stemmen geteld. Het kan nog meerdere dagen duren voordat de laatste stemmen zijn geteld.

Georgia (16 kiesmannen)

Biden: 49,40 procent van de stemmen; Trump: 49,37 procent van de stemmen.

Naar schatting is 99 procent van de stemmen geteld. Vanwege de kleine marge komt er een hertelling.

North Carolina (15 kiesmannen)

Biden: 48,69 procent van de stemmen; Trump: 50,09 procent van de stemmen.

Naar schatting is 94 procent van de stemmen geteld.

Nevada (6 kiesmannen)

Biden: 49,74 procent van de stemmen; Trump: 48,14 procent van de stemmen.

Naar schatting is 87 procent van de stemmen geteld.

De bron van deze gegevens is het grootste Amerikaanse persbureau AP. Dat heeft op basis van eerdere verkiezingen een sterke reputatie opgebouwd en wordt door tal van Amerikaanse en buitenlandse media beschouwd als 'gouden standaard' bij het volgen van de uitslagen.

Democraten vieren feest in Philadelphia, Trump-aanhang vreest voor stemfraude

Democraten vieren feest terwijl Trump-aanhang vreest voor stemfraude

Biden spreekt om 02.00 uur

Een toespraak van Biden wordt om 02.00 uur Nederlandse tijd verwacht in zijn woonplaats Wilmington, Delaware. Daar is het dan 20.00 uur.

Ook van de Democratische running mate Kamala Harris wordt verwacht dat ze vandaag een toespraak gaat houden.

Heeft Trump bewijs voor zijn uitspraken over verkiezingsfraude?

Trump stelde afgelopen nacht opnieuw dat stembiljetten "oneerlijk" en "corrupt" worden geteld. Hij is verschillende rechtszaken begonnen, maar is er eigenlijk bewijs?

We vroegen dit aan rechtshistoricus aan de City University of New York, Madeleijn van den Nieuwenhuizen, en Kenneth Manusama, jurist en kenner van het Amerikaans staatsrecht.

Lees hun antwoorden op deze vraag en andere vragen in dit artikel:

Philadelphia viert feest om Biden

Het tellen gaat er mogelijk nog dagen duren, maar in Philadelphia is een straatfeest losgebarsten nu Biden voor staat op Trump.

Philadelphia viert feest: Biden op koers voor het Witte Huis

Mogelijk nog dagen tellen in Philadelphia

Het kan nog meerdere dagen duren voordat de resterende 40.000 stemmen uit Philadelphia worden geteld, zei bestuurder Lisa Deeley op een persconferentie. Het gaat onder meer om stembiljetten van militairen in het buitenland.

Pennsylvania, de staat waarin Philadelphia ligt, is met 20 kiesmannen belangrijk voor beide kandidaten. Trump heeft de staat nodig om zijn hoop op het presidentschap levend te houden. Als Biden wint, is hij zeker van de verkiezingsoverwinning, zelfs als andere nog onbesliste staten naar Trump gaan.

Pelosi overtuigd dat Biden wint, 'gelukkige dag'

De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi is ervan overtuigd dat Joe Biden president wordt. Volgens haar zal hij "vrij snel" niet meer vicepresident, maar president-elect worden genoemd. Dat is de term voor de winnaar van de verkiezingen, als die nog niet geïnaugureerd is.

Pelosi noemt vandaag een "gelukkige dag voor ons land". Volgens haar brengt Biden mensen bijeen en respecteert hij "alle standpunten".

Ook senator Romney bekritiseert uitspraken Trump

Ook de Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat Mitt Romney vindt het verkeerd dat president Trump heeft gezegd dat de verkiezingen "corrupt" en "gestolen" zijn. Volgens hem is het schadelijk voor de vrijheid in Amerika en de rest van de wereld.

"Het verzwakt instituties die aan de basis van de republiek liggen en ontketent roekeloos destructieve en gevaarlijke woedeaanvallen", schrijft hij in een verklaring op Twitter.

Wel zegt Romney dat de president het recht heeft om hertellingen aan te vragen, op te roepen om onderzoek te doen naar bewezen onregelmatigheden en rechtsmiddelen volledig te gebruiken. "Dat soort dingen past bij ons verkiezingsproces."

Romneys bewoordingen zijn een stuk feller dan gisteren, toen hij zei dat het belangrijk is om alle stemmen te tellen en opriep vertrouwen in de democratie te houden.

'Bidens voorsprong in Nevada groeit'

In Nevada loopt Biden verder uit op Trump, meldt onderzoeksbureau Edison Research. Zijn voorsprong zou nu 22.076 stemmen zijn. Biden heeft er 49,8 procent van de stemmen, Trump 48,1 procent. Volgens het onderzoeksbureau is 91 procent van de stemmen in de staat geteld.

Behalve in Nevada is nog niet bekend wie de winnaar wordt in Pennsylvania, North Carolina en Georgia. In die laatste staat worden de stemmen bovendien herteld.

Senator Missouri: 'Trump moet consistent zijn'

Een van de Republikeinse senatoren van de staat Missouri vindt dat zijn partijgenoot Trump consistent moet zijn in wat hij zegt over het tellen van de stemmen.

"Je kunt niet het tellen in een staat stoppen en beslissen dat je wil dat het tellen in een andere staat doorgaat", zegt Roy Blunt tegen Amerikaanse media. "Dat kan zijn hoe je wilt dat het systeem werkt, maar dat is niet hoe het systeem werkt."

President Trump wil rechtszaken aanspannen in swing states waar Joe Biden op kop gaat en zei eerder dat het tellen van stemmen in die staten moest stoppen.

Georgia kondigt hertelling aan

In de staat Georgia komt een hertelling van de stemmen. De marge tussen Biden en Trump is te klein, zegt Georgia's Secretary of State Brad Raffensperger.

Biden staat er nipt voor op Trump, met 1579 stemmen. Volgens de laatste informatie van de staat heeft Biden 49,40 procent en Trump 49,37 procent van de stemmen. Er hoeven nog maar zo'n 4000 stemmen geteld te worden, zei het hoofd van het stemmen tellen in Georgia.

Zingen en bidden in Philadelphia: 'Tel elke stem'

Bij het Convention Center in Philadelphia wordt gezongen en gebeden dat elke stem wordt geteld, ziet NOS-buitenlandredacteur Heleen D'Haens.

In het gebouw worden de stemmen voor de staat Pennsylvania geteld.

Republikeinse senator Pennsylvania: 'Geen bewijs voor claims Trump'

De Republikeinse senator van Pennsylvania zegt dat hij geen bewijs heeft gezien van de claim van president Trump dat er grootschalige kiesfraude is in zijn staat. Daarmee is er nog een prominente Republikein die afstand neemt van Trumps herhaalde uitlatingen.

Senator Pat Toomey zei bij CBS This Morning dat hij de laatste toespraak van Trump "erg storend" vond omdat hij "zeer zware beschuldigingen deed zonder enig bewijs om ze te ondersteunen".

"Er is simpelweg geen bewijs van wijdverspreide corruptie of fraude dat iemand aan mij of aan iemand die ik ken heeft laten zien." Wel vindt Toomey dat mensen over de schouders van de stemmentellers in Philadelphia mee zouden moeten kijken en gebeurt dat niet. De stemmentellers worden wel gefilmd.

Rutte: 'Ongeacht uitslag blijven inzetten op betrekkingen met VS'

Premier Rutte vindt het een understatement om te zeggen dat de Amerikaanse verkiezingen spannend zijn. "De uitdrukking 'nek-aan-nekrace' lijkt uitgevonden voor deze verkiezingen", zegt hij.

Wat de uitslag ook is, het kabinet zal zich blijven inzetten voor een goede relatie met de VS. "De geopolitieke vraagstukken zijn zo groot, die kunnen we niet alleen aan", zegt de premier. "De Verenigde Staten zijn voor heel Europa van belang, voor onze veiligheid en economie. De trans-Atlantische betrekkingen zijn gestoeld op gedeelde normen en waarden. De geopolitieke vraagstukken zijn zo groot, die kunnen we niet alleen aan."

Campagneteam Trump: 'President zal worden herkozen'

Het Trump-campagneteam zegt dat de verkiezingen niet voorbij zijn. "De foutieve voorspelling dat Joe Biden de winnaar is, is gebaseerd op resultaten in vier staten die verre van definitief zijn", zegt een campagneleider. Volgens het team komt er een hertelling in Georgia.

Ook zijn er volgens het team dingen misgegaan in Pennsylvania en Nevada en hebben Fox News en persbureau AP Biden onterecht als winnaar van Arizona uitgeroepen.

"Zodra de verkiezingen klaar zijn, zal president Trump worden herkozen", zo wordt de verklaring afgesloten.

'Biden spreekt vandaag Amerika toe'

Biden gaat ergens vandaag het land toespreken, meldt CNN. Als hij tot winnaar wordt uitgeroepen, is zijn team van plan om snel meer aan te kondigen over zijn aantreden. Ze willen het momentum niet verliezen nu president Trump heeft aangekondigd de verkiezingsuitslagen te zullen aanvechten, schrijft CNN.

Decision Desk HQ roept Biden uit tot verkiezingswinnaar

Decision Desk HQ roept Joe Biden uit tot de winnaar van de verkiezingen. Het is een erkende organisatie die verkiezingsuitslagen bijhoudt, zegt correspondent Arjen van der Horst.

Andere partijen hebben nog geen winnaar uitgeroepen.

De NOS volgt AP bij het melden van de verkiezingsuitslagen in de VS. Het grootste Amerikaanse persbureau heeft op basis van eerdere verkiezingen een sterke reputatie opgebouwd en wordt door tal van Amerikaanse en buitenlandse media beschouwd als 'gouden standaard' bij het volgen van de uitslagen.

Voor onze berichtgeving volgen we naast de data van AP ook de exitpolls en uitslagen bij andere grote Amerikaanse media. Als meerdere grote nieuwsbronnen, zoals persbureau Reuters, The New York Times en CNN een andere uitslag melden, doet de NOS dat ook, met verwijzing naar die bronnen.

Biden staat voor in Pennsylvania

Biden heeft de leiding in Pennsylvania overgenomen van president Trump, melden CNN en persbureau AP. Hij staat 5587 stemmen voor op tegenstander Trump. Zender CNN schat in dat 95 procent van de stemmen in de staat is geteld.

Pennsylvania is belangrijk voor Biden. De staat kan hem 20 kiesmannen opleveren, waardoor de uitslag doorslaggevend is voor de verkiezingsoverwinning, zelfs als andere nog onbesliste staten naar Trump gaan.

Podcast: Bidens politieke loopbaan

In podcast De Dag een profiel van Joe Biden en zijn pogingen om president te worden.

Amerikadeskundige Michiel Vos vertelt over Bidens lange politieke loopbaan, waarin hij veel bereikte en successen kende, maar die ook gekenmerkt wordt door tegenslagen, fouten en controverses. Het leven van de 77-jarige Biden stond volledig in het teken van de politiek, ook op momenten dat zijn persoonlijke leven dat bijna niet toeliet.

Beluister de podcast hier (web) of hier (app).

Uitspraken in speech Trump gecheckt

De BBC heeft een aantal uitspraken gecheckt die president Trump vannacht in een verklaring deed. De speech stuitte op felle kritiek, ook van prominente Republikeinen. Meerdere nieuwszenders schakelden nog tijdens de toespraak weg vanwege de ongefundeerde uitspraken die de president deed.

Trump stelde onder meer dat het stemmen per post een "corrupt systeem" is. Daar is geen bewijs voor. Het stemmen per post is ook bij eerdere verkiezingen gebruikt en verkiezingsfraude komt zeer zelden voor in de VS.

Trump zei ook dat Republikeinse waarnemers zijn geweigerd bij de stembureaus in door Democraten bestuurde steden als Philadelphia en Detroit. Daar waren wel degelijk waarnemers aanwezig. Wel waren er op sommige plaatsen restricties vanwege corona en moesten waarnemers geregistreerd zijn vóór de verkiezingsdag. Meer en uitgebreidere factchecks staan in dit artikel van BBC News.

Kijk hier hoe de Amerikaanse tv-stations wegschakelden bij de toespraak van Trump:

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege onwaarheden

Wat doen techbedrijven tegen misleiding en nepnieuws?

Facebook, Twitter en YouTube hebben de afgelopen dagen tweets afgeschermd en content gelabeld. "Dit is dé grote test voor hen", zegt hoogleraar communicatiewetenschap Claes de Vreese van de Universiteit van Amsterdam.

Verschil in Georgia nu 1096 stemmen

De voorsprong van Biden in Georgia wordt groter. Hij staat nu 1096 stemmen voor op Trump, met 99 procent van de stemmen geteld, meldt CNN. Van een aantal kiesdistricten in Georgia komen er nog uitslagen binnen, dus de winst voor Biden in de staat wordt wel steeds waarschijnlijker, maar is nog niet zeker.

Buurtgenoten Philadelphia tot op het bot verdeeld

Net als elders in de VS zijn kiezers in Pennsylvania scherp verdeeld, soms in dezelfde buurt. In Philadelphia zijn deze twee buurtgenoten het volledig oneens over wat het beste zou zijn voor hun land:

Buurtgenoten Philadelphia tot op het bot verdeeld

AP en CNN: Biden neemt de leiding in Georgia

Zoals verwacht neemt Biden de leiding in Georgia. Hij heeft nu een voorsprong van 917 stemmen op Trump in die staat, met 99 procent van de stemmen geteld, melden persbureau AP en CNN op basis van de laatste uitslagen. Geen van beide media wijst de winst in de staat al toe aan Biden.

President Trump heeft de staat nodig om voldoende kiesmannen voor zijn herverkiezingen te krijgen. De laatste keer dat de staat naar een Democraat ging was bij de verkiezing van Bill Clinton in 1992.

Het is nog mogelijk dat de verliezer in de staat een hertelling aanvraagt. Daarvoor moet het stemmenverschil tussen beide kandidaten kleiner zijn dan een half procent. Het verschil is op dit moment 0,02 procent.

Opmars Biden in Pennsylvania gaat door

In Pennsylvania slinkt de voorsprong van Trump ook. Vanochtend was het verschil nog 22.389, inmiddels is dat 18.042. Volgens analisten van CNN kan Biden Trump in Pennsylvania inhalen omdat er nog meer dan 160.000 stemmen moeten worden geteld, en veel daarvan zijn uitgebracht in stedelijke kiesdistricten waar Biden al voor ligt. Volgens de zender is het vooral de vraag wanneer er duidelijkheid zal zijn over de uitslag in Pennsylvania, omdat er nog zoveel stemmen geteld moeten worden.

Biden nog 463 stemmen verwijderd van Trump in Georgia

Trump heeft nog steeds de meeste stemmen in Georgia, maar Biden is hem nu tot op 463 stemmen genaderd. In Georgia is 99 procent van de stemmen in de resultaten verwerkt, maar in verschillende kiesdistricten worden nog stemmen geteld. Volgens CNN wellicht genoeg om Biden de leiding te geven in de staat, maar zeker is dat nog niet.

Biden nog 665 stemmen verwijderd van Trump in Georgia

Het blijft ongekend spannend. Als Biden Arizona in handen houdt, en Georgia wint, dan zou hij op 279 kiesmannen komen. Dat is voldoende voor het presidentschap. Maar in Georgia gaat Biden nek-aan-nek met Trump. Met 99 procent van de stemmen geteld is staan beide kandidaten op 49,4 procent van de stemmen. De verwachting is dat de uitslag in Georgia niet lang meer op zich laat wachten. Met 99 procent van de stemmen geteld, komt Biden steeds dichter bij Trump. Het verschil is nu nog maar 665 stemmen.

"Maar ik denk dat de tv-zenders hier, die staten toekennen aan kandidaten, een slag om de arm zullen houden. Dat doen ze simpelweg omdat de verschillen zo miniem zijn", zei correspondent Marieke de Vries vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Er beweegt nog heel veel, en iedereen hecht eraan dat het proces van stemmen tellen zo goed mogelijk verloopt."

"Ik denk dat ze nog wel eventjes voorzichtig zijn met het uitroepen van een winnaar", zegt De Vries. "Maar goed: ik kan er ook naast zitten. Dit is een situatie die voor het eerst plaatsvindt in Amerika."

Trump twittert door

Terwijl Biden er steeds beter voorstaat in Georgia, Nevada en Pennsylvania, bijft Trump actief op Twitter. Hij schrijft dat hij de presidentsverkiezingen "makkelijk wint met legaal uitgebrachte stemmen". In een aantal staten is zijn team naar de rechter gestapt om te vragen met tellen te stoppen of een hertelling aan te vragen. Trump stelt dat "waarnemers hun werk niet konden doen", zonder te specificeren waar en wanneer, en dat stemmen die "in deze periode" worden geaccepteerd "illegale" stemmen" zijn.

Democraten likken wonden in het Huis

De Democraten hadden gehoopt hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te kunnen uitbreiden, maar in plaats daarvan verliest de partij juist enkele zetels. Hoewel ze waarschijnlijk nog steeds een meerderheid behouden, zijn velen van hen geschrokken, blijkt uit een conferencecall van drie uur onder Democratische Afgevaardigden.

In het telefoongesprek smeekte Afgevaardigde Abigail Spanberger uit Virginia partijgenoten om het midden weer op te zoeken. Ze meent dat de Democraten een prijs hebben betaald voor de uitgesproken aanwezigheid van de linkervleugel van hun partij, zoals Senator Sanders en Afgevaardigde Ocasio-Cortez.

"We hebben verkiezingen verloren die we niet mogen verliezen", zei ze. "Defund the police kostte mij bijna mijn race. Het woord socialisme moeten we nooit meer in de mond nemen. We moeten terug naar de basis."

Fractieleider Pelosi probeerde haar opvatting te temperen door te wijzen op de meerderheid in het Huis en haar verwachting dat Biden president wordt. "We hebben niet elke slag gewonnen, maar wel de oorlog."

Politie onderzoekt plan om telcentrum Philadelphia aan te vallen

De politie onderzoekt een mogelijk plan om het Pennsylvania Convention Center in Philadelphia aan te vallen, meldt ABC. De politie zou een tip hebben gekregen dat een groep mensen, mogelijk een familie, in een Hummer onderweg was van Virginia om het centrum aan te vallen waar op dit moment nog stemmen worden geteld.

Een man is gearresteerd, hoewel de politie niet heeft bevestigd dat die met het onderzoek te maken heeft. Behalve de Hummer, werd er ook een wapen gevonden.

Politie houdt man aan bij telcentrum Philadelphia

Geheime dienst voert beveiliging Biden op

De Secret Service, verantwoordelijk voor de beveiliging van belangrijke politici, heeft versterking naar Wilmington (Delaware) gestuurd, de woonplaats van Joe Biden. De agenten moeten helpen bij de beveiliging van de Democratische presidentskandidaat. Het campagneteam van Biden bereidt zich voor op de mogelijkheid dat hij binnen afzienbare tijd de overwinning kan claimen, meldt de Washington Post.

Agenten van de Secret Service gaan een beschermend cordon vormen rond Biden omdat zijn campagneteam heeft aangekondigd dat hij in Wilmington blijft en daar vandaag nog een 'belangrijke toespraak' kan houden, meldt de krant op basis van twee anonieme bronnen.

Zonen Trump boos over gebrek aan steun van Republikeinen

Trumps zonen Don Jr. en Eric hebben zich kwaad uitgelaten over republikeinen die hun president niet steunen. Trumps oudste zoon Don Jr. verwijt de partij zich 'zwak' op te stellen. Zijn broer Eric kwam met een waarschuwing: "Onze kiezers zullen het nooit vergeten als jullie schapen zijn."

Donald Jr., zoon van, haalt uit naar eigen Republikeinse partij

USPS: nog 1700 stembiljetten gevonden in sorteercentra Pennsylvania

Het postbedrijf USPS zegt nog ongeveer 1700 stembiljetten te bezorgen die zijn geïdentificeerd bij sorteercentra. De meeste biljetten werden tussen andere post gevonden in Philadelphia (1070) en Pittsburgh (300).

Stembiljetten moeten in Pennsylvania vanavond binnen zijn om mee te kunnen tellen.

Marges flinterdun

Zowel in Pennsylvania als in Georgia loopt Joe Biden steeds meer in op Donald Trump. In Pennsylvania (20 kiesmannen) is de voorsprong van Trump geslonken tot 22.389, terwijl hij op de verkiezingsdag nog een half miljoen stemmen meer had. Dat komt doordat de poststemmen die nu geteld worden voornamelijk uit Democratische regio's komen en Democraten ook vaker per post stemden.

Volgens de laatste update van de kiesraad zijn er in Pennsylvania nog 370.000 stemmen niet geteld. Het tellen van die stemmen duurt zolang omdat poststemmen meer werk opleveren, bijvoorbeeld doordat er twee enveloppen geopend en de papieren gladgestreken moeten worden.

In Georgia (16 kiesmannen) heeft Trump nu nog een voorsprong van 1775, ook die loopt al twee dagen steeds verder terug. In deze staat moeten volgens de laatste schatting nog 14.097 biljetten geteld worden.

In Arizona (11 kiesmannen) hopen de Republikeinen nog steeds dat de voorsprong van Biden, die inmiddels is teruggelopen tot 46.257 stemmen, kan ingehaald worden door Trump door de 320.000 stembiljetten die hier nog geteld moeten worden. In de kaart van AP, die ook door de NOS gebruikt wordt, is deze staat al op de verkiezingsavond aan Biden toebedeeld, omdat het Amerikaanse persbureau op basis van demografische gegevens redeneert dat Trump zijn achterstand niet meer kan goedmaken. Een woordvoerder zegt echter dat de situatie nauwlettend in de gaten wordt gehouden om te bepalen of die conclusie nog juist is.

De tellingen zijn op de voet te volgen via de kiesautoriteiten in de staten: zie hier voor Pennsylvania en hier voor Georgia. Beide sites kunnen traag laden door de grote belangstelling. De resultaten van Arizona zijn ook online terug te vinden, maar worden minder gedetailleerd bijgehouden.

Aanhangers Trump en Biden de straat op

Aanhangers van zowel Trump als Biden gingen vannacht in verschillende steden de straat op:

Duidelijke boodschappen van aanhangers Trump en Biden

Republikeinse politici nemen afstand van uitspraken Trump

Een aantal Republikeinse politici hebben in het openbaar de fraudeclaims van Trump gehekeld. Zijn uitspraak dat er wordt gefraudeerd door de Democraten is volgens congreslid Adam Kinzinger "gestoord" en volgens zijn collega Paul Mitchell "gevaarlijk voor de democratie". Gouverneur Larry Hogan van Maryland stelt op Twitter dat de beweringen "niet onderbouwd kunnen worden".

Oud-presidentskandidaat Mitt Romney roept op vertrouwen in de democratie te houden. Ook oud-gouverneur Chris Christie, die zich in 2016 als een van de eersten achter Trump schaarde, heeft kritiek geuit. Hij roept de president op zijn beweringen te onderbouwen met bewijs.

Vicepresident Mike Pence uitte juist direct na de uitspraak op Twitter zijn waardering voor de toespraak. "We moeten elke LEGALE stem tellen", twitterde hij.

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege fraudeclaims

Verschillende nieuwszenders hebben een toespraak van president Trump afgebroken vanwege zijn beweringen dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingsuitslag. Onder meer MSNBC, CBS, ABC en CNBC stopten met het uitzenden van de speech, omdat Trump zijn claims niet onderbouwt met bewijzen.

"We moeten de president corrigeren":

Nieuwszenders onderbreken toespraak Trump vanwege onwaarheden

Beide senaatszetels Georgia koersen af op runoff

Naast de race om het presidentschap blijft de verkiezingen voor de Senaat eveneens spannend. Op dit moment hebben zowel de Democraten als de Republikeinen zich zeker gesteld van 48 van de 100 zetels, meldt persbureau AP. Het lijkt erop dat beide Senaatszetels van swing state Georgia afstevenen op een runoff. In dat geval heeft geen van de kandidaten de meerderheid behaald en volgt in januari een nieuwe verkiezing. Het kan dus nog maanden duren voordat duidelijk is wie de meerderheid in de Senaat verkrijgt.

Postbedrijf USPS: mogelijk 4250 poststemmen kwijt

Er zijn mogelijk zo'n 4250 poststemmen kwijtgeraakt uit swing states Pennsylvania en North Carolina, meldt het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service (USPS) na een controle van de verwerkingsdata. De stembiljetten zijn misschien wel bezorgd, maar niet (volledig) gescand door de postmedewerkers. USPS zegt niet te weten of de desbetreffende stemmen überhaupt op tijd zijn verzonden.

Alle ogen op Georgia: 'flip nabij'

De voorsprong van Trump op Biden in swing state Georgia is inmiddels geslonken naar minder dan 2000 stemmen, blijkt uit de verkiezingsdata van persbureau AP. Tijdens de verkiezingsnacht stond Trump nog zo'n 300.000 stemmen voor. Volgens CNN moeten er nog zo'n 14.000 stembiljetten worden geteld. De nieuwszender verwacht dat de staat "ieder moment" zou kunnen flippen naar Biden. Rond 06:00 uur Nederlandse tijd wordt een nieuwe partij stemuitslagen verwacht.

Georgia is goed voor 16 kiesmannen. Trump kan de verkiezingen niet winnen zonder de kiesmannen van Georgia voor zich te winnen. De zuidelijke staat is al decennia in handen van de Republikeinen.

Trump: er wordt gefraudeerd

President Trump heeft opnieuw beweerd dat er wordt gefraudeerd met de verkiezingen. In een toespraak zei Trump dat hij de verkiezingen gemakkelijk aan het winnen is, "als je alle legale stemmen bij elkaar optelt". Volgens hem zal hij verliezen door fraude en tegenwerking van media en opinieonderzoekers. Amerikaanse media hebben geen enkel bewijs gevonden voor Trumps aantijgingen. Ook Trump zelf droeg geen bewijzen aan voor zijn claims.

Bekijk hier een samenvatting van de speech, die door verschillende nieuwszenders werd onderbroken:

Trump: 'Ik win makkelijk als je alle legale stemmen bij elkaar optelt'

Een nieuw liveblog

In dit liveblog volgen we de ontwikkelingen rond de Amerikaanse verkiezingen. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.