NOS WielrennenAangepast

Sam Bennett wint rit, pakt groen en barst in tranen uit

liveblog gesloten

Fijne avond!

We sluiten dit liveblog af met de finishfoto van vandaag. Woensdag zijn we weer terug voor de elfde etappe. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

De finishfoto van de tiende etappe in de Tour de France

In de voetsporen van....

Sam Bennett was eerder deze Tour de eerste Ier in het groen sinds Sean Kelly. Vandaag werd hij de eerste Ierse winnaar van een massasprint in de Tour sinds Sean Kelly.

En morgen finisht de Tour voor het eerst sinds 1978 in Poitiers finishte. De winnaar destijds? Sean Kelly!

Sean Kelly wint in 1981 een massasprint in de Tour de France

De dag van morgen

De elfde etappe in de Tour de France is net als de tiende goeddeels vlak. In tegenstelling tot de etappe van dinsdag moet het peloton wel een colletje over, al is dat maar van de vierde categorie. Met een laatste rechte stuk van 1,5 kilometer naar de in Poitiers getrokken streep is de kans groot dat een sprinter met de dagzege aan de haal gaat.

Dan kom je al snel uit bij Caleb Ewan en Sam Bennett als grootste kanshebbers. En natuurlijk maken ook Cees Bol, Elia Viviani, Alexander Kristoff, Peter Sagan en wie weet zelfs Wout van Aert kans op de bloemen.

Tour de France etappe 11

Gevallen Formolo naar ziekenhuis: ploeg denkt aan breuk in schouderblad

Landgenoot Tadej Pogacar was minder fortuinlijk in de tiende etappe. Hij was betrokken bij een valpartij, waarvan ploeggenoot Davide Formolo het grootste slachtoffer was. De Italiaan kwam als 164ste en laatste over de streep op 14.34 minuten van winnaar Bennett en werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Roglic niet in problemen na hectische waaierrit

Geletruidrager Primoz Roglic kwam in de door waaiers en valpartijen gekleurde rit aan de Atlantische kust niet in de problemen. "Het had een makkelijkere dag kunnen zijn, maar we deden het goed. Ik zag altijd als je hoofd nog intact is dan is veel mogelijk."

Ook werd hem gevraagd naar het succes van het Sloveense wielrennen. Roglic reageerde met een knipoog. "Het geheim? We zijn met twee miljoen mensen in Slovenië en dat zijn allemaal topatleten."

Bekijk de reactie van Roglic: nos.nl/video/2347379

Roglic overleeft waaiergeweld in geel: 'Zolang je hoofd intact is, is veel mogelijk'

Vroeg inschakelen voor De Avondetappe (21.25 uur, NPO 1)

Dione de Graaff blikt in de Avondetappe terug op de tiende etappe met Danny Nelissen, voormalig wielrenster Roxane Knetemann en Martijn Berkhout (zaakwaarnemer van verschillende wielrenners, onder wie Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen). De uitzending begint om 21.25 uur en is te zien op NPO 1, NOS.nl en in de NOS-app.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

Gehavende George Bennett weer goud waard in 'Derde Wereldoorlog'

De bloemen waren vandaag voor zijn naamgenoot Sam Bennett, maar ook George Bennett zal vanavond de nodige complimentjes krijgen. De frêle klimmer van Jumbo-Visma gooide zich net als vorige week volledig in het waaiergeweld en hielp zijn kopman Primoz Roglic uit de problemen.

"Als je vooraan zit is het altijd leuk in de waaiers. Je wil altijd de hamer zijn en niet de spijker als het zo waait en dat lukte vandaag. Als je opgroeit in Nieuw-Zeeland dan leer je in de Tour of Southland hoe je in de wind moet rijden. Dat is zoiets als de Olympia's Tour voor Nederlanders. Dus met een paar Nederlanders, een Belg en een kiwi dan zit je wel goed in zo'n etappe."

Gisteren dacht Bennett nog dat het een rustige dag zou worden. "Tot gisteravond dacht ik dat ik drie rustdagen zou hebben. Maar toen kwam Grischa (Niermann, red.) op de kamer en vertelde dat het de Derde Wereldoorlog zou worden."

Bekijk de reactie van George Bennett: nos.nl/video/2347379

George Bennett: 'Blij dat we als ploeg de waaiers hebben overleefd'

Balende Bol is boos: 'Van tevoren over gehad, doen het toch verkeerd'

Cees Bol kwam er in de tiende etappe niet aan te pas in de massasprint. De 25-jarige sprinter van Sunweb was na afloop teleurgesteld en boos. "Ik reed de laatste kilometer vol in de wind."

"Iets waar we het van tevoren over gehad hebben, doen we toch verkeerd", analyseerde Bol direct na de finish op Île de Ré, "Als je niet de ideale plek hebt in het peloton en de wind staat schuin van achteren, kun je nooit om het peloton heenrijden en toch naar links gaan. Dan komt de vijfde man, in dit geval ik, altijd in de wind te zitten."

Lees meer en bekijk de reactie van Bol: nos.nl/video/2347377

Balende Bol is boos: 'Van tevoren over gehad, doen het toch verkeerd'

Mollema: 'Jammer dat er geen waaiers ontstonden'

Bauke Mollema was een van de slachtoffers van de vorige waaieretappe, maar vandaag kwam hij niet in d problemen. "Ik zat bij Jasper Stuyven en Edward Theuns in het wiel en die kunnen dat wel. Uiteindelijk was het jammer dat er geen waaiers ontstonden, want ik zat goed vooraan."

Toch was het een opluchting dat deze rit voorbij is. "Dit was een stressvol dagje, ja."

Bekijk de reactie van Mollema: nos.nl/video/2347378

Mollema: 'Een stressvol dagje, iedereen was bang voor waaiers'

Van Aert: 'Spijtig genoeg stond er niet genoeg wind'

Wout van Aert liet zich nadrukkelijk zien in de finale, maar niet in de sprint. Wat was zijn opdracht? "Primoz in veiligheid houden. Ik hoopte natuurlijk op waaiers. Dat zou ideaal zijn voor de ploeg en voor mijzelf, maar spijtig genoeg stond er niet genoeg wind."

Van de sprint zelf kreeg Van Aert niet veel mee. "Ik was vijftigste, dus ik heb er niets van gezien."

Bekijk de reactie van Van Aert: nos.nl/video/2347380

Van Aert hoopte op waaiers: 'Spijtig genoeg stond de wind niet perfect'

Ritwinnaar in tranen: 'Wil geen huilebalk zijn'

"Ik wil geen huilebalk zijn." Nou de tranen vloeiden rijkelijk bij Sam Bennett na zijn ritzege. Bekijk hier zijn emotionele eerste reactie: nos.nl/video/2347376

Bennett in tranen na ritwinst: 'Sorry, wil geen huilebalk zijn'

De slotfase

Zelf even terugkijken naar de door Sam Bennett gewonnen massasprint. Dat kan: nos.nl/video/2347375

Bennett sprint naar etappezege na nerveuze tiende etappe

Geen verschuivingen in top klassement

Ondanks de valpartijen van onder anderen Tadej Pogacar en Guillaume Martin verandert er niets in de top van het algemeen klassement.

De toptien van het algemeen klassement in de Tour na etappe 10

De rit én het groen voor Bennett

Sam Bennett pakt met zijn zege vijftig punten voor het puntenklassement en neemt zo de groene trui over van Peter Sagan. Bennett heeft 196 punten, Sagan volgt op 175. Bryan Coquard s nu de nummer drie met 129 punten.

Bennett is de eerste Ier die bij een sprintetappe in de Tour als eerste over de streep komt sinds Sean Kelly in 1980.

Sam Bennett heroverde de groene trui op Peter Sagan in de tiende etappe

Emotionele Bennett: 'Dit was een droom voor mij'

De Ierse kampioen Sam Bennett won al vijf etappes in de Vuelta en de Giro, maar een Tour-etappe wilde maar niet lukken. Als sprinter van het grote Deceuninck-Quickstep wilde hij zeker niet de eerste worden die geen Tourrit wist te winnen.

Na afloop kwamen alle emoties eruit. "Ik dacht dat ik te lang gewacht had, dat ik te groot geschakeld had, dat Caleb Ewan mij voorbij was", snikte Bennett. "Dit was een droom voor mij. Ik kan niet geloven dat het uit is gekomen."

Uitslag

Cees Bol eindigt als achtste op Île de Ré.

De uitslag van de tiende rit in de Tour

FINISH - BENNETT WINT!

Sam Bennett wint zijn eerste rit in de Tour! Hij klopt Caleb Ewan en Peter Sagan.

2 km

Alle sprinters komen nu naar voren, maar het is de Sunweb-trein met het initiatief. De Jumbo-renners zijn verdwenen, ook Wout van Aert.

3 km - Sunweb en Jumbo

Links van de weg zien we zeven Sunweb-renners, rechts vijf Jumbo. En de rest rijdt ertussenin. De sprint zal tegen de wind in zijn.

6 km - Van Aert op kop

Wout van Aert won al twee ritten in de sprint, maar is vandaag degene die het Jumbo-treintje aanvoert op weg naar de streep. Ook de trein van Cees Bol zit er prima bij. Zou het vandaag lukken?

12 km - Jumbo neemt verkeerde afslag

Oei, de Jumbo-trein met Primoz Roglic neemt de verkeerde kant van een rotonde en moet dus helemaal van achteren terugrijden naar voren. Maar dat lukt. Knap.

14 km - Küng weer

Stefan Küng houd van bruggen. Hij ging aan het begin van de etappe met landgenoot Schär op de brug van Île d'Oléron, nu demarreert hij op de brug naar Île de Ré. Maar de Zwitser krijgt geen ruimte.

16 km - Valpartij

Valpartij! Aiii, een flinke valpartij in de voorste waaier met Julian Alaphilippe als voornaamste slachtoffer. De trein van Jumbo (zes man) wacht op niemand, ze gaan de brug op richting Île de Ré.

Waaiers in slotfase tiende rit leidt tot valpartij Alaphilippe

18 km - Roglic zelf

Daar gaan we! Het is Roglic zelf die op kop beukt, en dat heeft effect! Het peloton breekt in verschillende waaiers. De voorste groep is nog wel groot.

19 km - Van Baarle gooit tempo omhoog

Het is Dylan van Baarle die het tempo de hoogte injaagt. Zij zitten op de beste plek als ze zometeen de bocht omgaan en de wind in de rug krijgen. Grondahl Jansen probeert zich namens Jumbo ertussen te wurmen.

Tourbaas Prudhomme: 'Geen symptomen, maar de testen geven aan dat ik positief ben'

Christian Prudhomme, de directeur van de Tour die positief getest werd op Covid-19, heeft gereageerd bij de Franse televisie. Bekijk hier zijn reactie: nos.nl/video/2347358

Prudhomme over positieve test: 'Alles is relatief, koers gaat door'

26 km - Tempo de hoogte in

De renners zijn in La Rochelle en daarna verwacht iedereen waaiers. En dus gaat het tempo flink de hoogte in. Cees Bol wil zich niet laten verrassen en zit goed voorin. De renners van Jumbo zitten wat meer verspreid.

Slecht nieuws voor Barguil en Ledanois, die nog proberen terug te keren. Ook andere slachtoffers wapperen er nu al af.

Rugbyer Zeno Kieft (La Rochelais) heeft het geel

Rugbyer Zeno Kieft (midden) van La Rochelais met een speciale knipoog naar de Tour

30 km - Barguil op de grond

Weer een valpartij! Dit keer liggen twee renners van Arkéa op de grond: Warren Barguil en Kévin Ledanois. Het lijkt mee te vallen. Vooraan wordt het peloton wel weer op een lint getrokken.

Intussen in Tirreno-Adriatico

Pascal Ackermann heeft na de eerste ook de tweede etappe gewonnen in Tirreno-Adriatico. De Duitse durfal van Bora-hansgrohe, die gisteren al op miraculeuze wijze Fernando Gaviria verschalkte, was ook vandaag te snel voor de Colombiaan.

Mathieu van der Poel speelde een rol in de vijfde plaats van ploeggenoot Tim Merlier. Mike Teunissen, die in Italië zijn eerste koers rijdt sinds februari, werd tiende.

TUSSENSPRINT

Een echte strijd om het groen was het niet, want de sprinters hebben hun vizier al op de eindsprint gericht. Trentin pakt 20 punten, Sagan 17 en Bennett 15. Van Aert bemoeide zich niet met de sprint.

Bekijk de uitslag van de tussensprint en de gevolgen voor het klassement op Teletekst.

40 km - Op naar de tussensprint

We gaan op weg naar de enige tussensprint in deze etappe. En daar kan de strijd tussen Peter Sagan en Sam Bennett om de groene trui een vervolg krijgen. Sagan heeft 138 punten, Bennett staat op 131. Wout van Aert is derde met 111 punten.

47 km - Liefde voor Pogacar

Pogacar is niet alleen terug, hij zit keurig op de eerste rij en wil zich absoluut niet laten verrassen, zoals vorige week in de rit naar Privas.

Het Sloveense supertalent stal afgelopen weekend de harten van vele wielerliefhebbers met zijn aanvallende stijl in de Pyreneeën. De ware liefde van Pogacar is echter de Sloveense wielrenster Urska Zigart, die toevallig op dezelfde dag als Pogacar Sloveens kampioen tijdrijden werd.

Zigart tikte oud-renner Daniel Lloyd even subtiel op de vingers toen hij zijn liefde uitsprak voor haar partner.

Valpartij met Pogacar en Martin: de beelden

Bekijk de beelden van de valpartij, waarbij Tadej Pogacar en Guillaume Martin betrokken waren: nos.nl/video/2347356

Pogacar en Guillaume Martin tegen de grond in tiende etappe

52 km - Pogacar en Martin zijn terug

Tadej Pogacar is geruisloos teruggekeerd in het peloton, maar we zien wel duidelijk dat hij op zijn rug gevallen is. Zijn shirt is aan flarden.

Tadej Pogacar (rechts) gehavend terug in het peloton

59 km - Martin krijgt steun

Guillaume Martin moet met drie ploeggenoten 0.42 goed maken op de voorste groep. Hij zit tussen de auto's, dus dat komt wel goed. Ook sprinter Bryan Coquard is gevallen, hij heeft bijna een minuut achterstand.

64 km - Valpartij met Pogacar en Guillaume Martin

Pogacar en Guillaume Martin zijn betrokken bij valpartij! De Sloveense smaakmaker van het Pyreneeënweekend en de nummer drie van het klassement lijken zelf ongeschonden, maar moeten wel in de achtervolging. Het voornaamste slachtoffer is Davide Formolo, helper van Pogacar.

Tadej Pogacar wacht op assistentie na zijn valpartij

Kwisje: Raad de Renner

Zoals elke dag kun je bij Radio Tour de France weer meedoen met de kwis Raad de Renner.

Eerste aanwijzing: De renner die we zoeken komt uit een land waar een zogeheten monument in het wielrennen wordt gereden en hij deed dus mee in de Tour van 1993.

Tweede aanwijzing: Behalve trouw te zijn aan zijn ploegleider, bleef hij ook trouw aan zichzelf.

Weet jij het antwoord? Mail naar kwis@nos.nl en maak kans op een schitterend NOS-wielershirt.

Grøndahl Jansen geeft een lesje Noors waaierrijden

Hij is misschien wel de minst bekende renner van Jumbo-Visma in deze Tour, maar voor dagen als deze is de Noor Amund Grøndahl Jansen (zij het als vervanger van Steven Kruijswijk) meegenomen. Voor het waaiergeweld heeft hij zelfs een speciaal Noors spreekwoord.

Welk spreekwoord dat is? Bekijk het zelf: nos.nl/video/2347340

Grøndahl Jansen ziet kansen in waaierrit: 'Wachten op water tussen de boten'

Nu nog rustig

Nu is het rustig in het peloton, maar de verwachting is dat het in de finale weer op de kant zal gaan. Na de doorkomst in La Rochelle staat de wind schuin in de rug. En volgens wielerjournalist Thijs Zonneveld steekt die wind steeds forser op.

Rust is terug: de slachtoffers

De meeste renners die betrokken waren bij de valpartij zijn inmiddels weer terug in het peloton. Het grootste slachtoffer is Sam Bewley. De Australische Tourdebutant van Mitchelton-Scott heeft de strijd moeten staken.

Ook Toms Skujins is hard gevallen en wordt met de nodige schaafwonden behandeld door de koersdokter. Mocht je je afvragen waarom Skujins niet in zijn Letse kampioenstrui rijdt? Die trui verloor hij afgelopen weekend, toen het Lets kampioenschap verreden werd. Zonder Skujins uiteraard.

Toms Skujins na de valpartij in de tiende etappe

Valpartij: de beelden

Bekijk de beelden van de valpartij op 100 kilometer van de streep in de tiende etappe van de Tour de France: nos.nl/video/2347353

Gesink, Bennett en Kuss betrokken bij valpartij

93 km - Rust keert terug

De rust keert terug in de voorste waaier en dus zal de tweede groep waarschijnlijk terug kunnen keren. In de voorste groep herkennen we ook Tom Dumoulin en Cees Bol. Het verschil is 37 seconden.

95 km - Jumbo trekt door

Gesink, Bennett en Kuss lagen bij de valpartij, maar toch trekken ploegmaten Martin, Jansen en Van Aert vol door aan kop. Dan moet er wel een klassementsman in een slechte waaier zitten, zou je zeggen.

97 km - Valpartij met Jumbo-Visma en Sunweb

Valpartij! In de nervositeit is er een grote valpartij voor in het peloton. Robert Gesink en George Bennett lagen erbij. Ook Sunweb is het slachtoffer met Roche en sprintaantrekker Pedersen.

101 km - Waaiers?!

Deceuninck rijdt snoeihard door en jawel: het breekt. Waaieralarm!

104 km - Vlucht al bijna voorbij

De voorsprong van de twee vluchters is al bijna tenietgedaan. Küng en Schär hebben nog maar 25 seconden op het peloton, waar Deceuninck op kop beukt en Jumbo attent voorin zit.

113 km - Treintjes

We zien opeens treintjes in de voorste regionen van het peloton. UAE (Pogacar), Deceuninck, Movistar, Jumbo-Visma (Roglic) en Bahrain-McLaren (Landa). Ineos houdt zich nog even gedeisd.

Hirschi trots en gretig: 'Hopelijk lukt het een keer'

Er zijn vier Zwitsers actief in deze Tour en twee van hen rijden vandaag dus op kop. Zwitsers kampioen Sebastian Reichenbach hebben we ook al veel in beeld gezien.

Maar de opvallendste Zwitser dit jaar is ongetwijfeld Sunweb-renner Marc Hirschi. Zijn monstersolo in de bergrit van zondag heeft hem veel sympathie opgeleverd. Maar Hirschi wil meer: "De komende twee dagen gaan we voor Cees Bol. Daarna hoop ik nog een keer in de ontsnapping te zitten. Hopelijk lukt het een keer."

Bekijk hier de reactie van Hirschi: nos.nl/l/2347345

Hirschi kreeg veel berichten na lange solo: 'Ben nu trots'

119 km - Voorsprong nog maar 1.00

In het eerste koersuur is bijna 50 kilometer afgelegd. Het gaat dus hard en dat is slecht nieuws voor koplopers Schär en Küng. Hun voorsprong is zelfs nog maar 1.00.

Vier ploegen op hun hoede

Vier ploegen moeten extra op hun hoede zijn. Bij Cofidis (de ploeg van nummer drie Martin), AG2R (nummer vier Bardet), Ineos Grenadiers (nummer twee Bernal) en Mitchelton-Scott (nummer acht Yates) werd een staflid positief bevonden op Covid-19.

Als er in de komende zes dagen nog een positieve test bij zou komen, dan moet die ploeg alsnog naar huis.

Wout Poels op zijn wenken bediend

Wout Poels kende een loodzware eerste Tourweek. De 32-jarige Nederlander hield aan een valpartij in de eerste etappe onder meer een gebroken rib en een gekneusde long over. In de dagen daarna moest hij meer dan eens lossen en leek zijn situatie niet veel te verbeteren. Toch staat Poels vandaag weer aan de start, zo verzekerde hij de Nederlandse wielerfans.

"Ik heb in de dagen na de val wel af en toe getwijfeld of ik door moest fietsen", liet Poels maandagavond weten in de Avondetappe. "Maar ik merkte dat ik steeds beter de grupetto (de grote groep gelosten in een bergetappe, red.) kon volgen. Dus ik wilde het in elk geval tot de rustdag proberen."

Dat de zwaar gehavende Poels toch doorreed, kwam hem op behoorlijk wat kritiek te staan. "Ik heb niet alles meegekregen", erkende de renner van Bahrain-McLaren. "Maar ik heb scans laten maken en de ploegdokter en de Tourdokter hebben ernaar gekeken. Als zij zeggen dat het geen gevaar oplevert als ik doorfiets, ben ik uiteindelijk zelf degene die beslist of ik doorga."

Topfit is Poels echter ook na de rustdag nog niet. "De mensen thuis hopen op veel wind, maar voor mij zou het fijn zijn als het wat rustiger weer is. Ik hoop op niet te veel wind. We gaan het van dag tot dag bekijken."

Bekijk de reactie van Poel op de rustdag: nos.nl/13847/l/2347285

Poels: 'Ik sta weer aan de start vandaag, maar hoop op rustige dag'

134 km - Olifanten en ander fraais

Dit is ook een dag voor liefhebbers van Franse forten, weidse uitzichten en ander fraais. Zojuist passeerden de renners zelfs een olifant. Je begrijpt: het peloton houdt de voorsprong van de twee koplopers stabiel op 1.45, van waaiers is (nog) geen sprake.

43 km - Schär en Küng bouwen voorsprong uit

De twee Zwitsers Schär en Küng hebben hun voorsprong uitgebouwd naar 1.38 op het peloton, waar Thomas De Gendt (Lotto) en Tim Declercq (Deceuninck) het meeste werk doen. De ploeg van gele trui Roglic zit gegroepeerd voorin.

Stefan Küng en Michael Schär op de brug die Île d'Oléron verbindt met het Franse vasteland

Van Avermaet: 'Beter bij Prudhomme dan bij de renners, zeker?'

Greg Van Avermaet was verbaasd over het nieuws over de positieve test van Prudhomme. "Straf. Blijkbaar heeft hij toch iets meer contacten dan wij. Hij heeft natuurlijk een job waarbij hij heel veel in contact komt met andere mensen. Wij zijn afgeschermd en het dichtste dat wij in contact komen met andere mensen is met jou."

Van Avermaet sluit af met een positieve noot: "Beter bij hem dan bij renners, zeker?"

Bekijk hier de reactie van Van Avermaet: nos.nl/video/2347331

Van Avermaet: 'Prudhomme heeft meer contacten dan wij'

Bol: 'Lullig dat net de directeur positief test'

Een volledig vlak parcours, beetje wind. Dat klinkt als een rit voor Cees Bol en de Sunweb-sprinttrein. Maar vorige week in de door waaiers bepaalde etappe naar Privas behoorde hij tot de eerste slachtoffers. "Je moet geduldig zijn. Op het einde staat de wind in de rug en moet je van voren zitten, maar de sprint is met wind tegen en dan moet je zo lang mogelijk wachten."

Of het echt waaiers worden, weet ik niet. ze verwachten dat de wind aantrekt en het is superopen. Maar zoals het nu is zou je het niet zeggen."

Dat de Tour verder gaat zonder koersdirecteur Christian Prudhomme ontlokt een klein lachje bij de sprinter. "Ik hoorde het een minuut geleden. Beetje lullig dat uitgerekend de directeur van het circus positief is."

Bekijk de voorbeschouwing met Cees Bol: nos.nl/video/2347325

Bol: 'Lullig dat net de directeur positief test'

Geen Pozzovivo

Eerder spraken we over 166 renners aan het vertrek, maar dat zijn er natuurlijk maar 165. De kleine, gehavende klimmer Domenico Pozzovivo liet voor de rustdag al weten niet meer op te stappen.

De kleine Italiaan kwam tijdens de eerste rit ten val en is onvoldoende hersteld. NTT verloor zondag ook al sprinter Giacomo Nizzolo.

164 km - Bijna minuut voor Küng en Schär

De twee Zwitsers Küng en Schär hebben het vasteland bereikt en rijden nu al 0.57 voor het peloton. Daar wordt nu nog rustig gereden.

Kopgroep: Stefan Küng (Groupama-FDJ_ en Michael Schär (CCC)

Départ reél

Niet Prudhomme, maar zijn assistent Lemarchand heeft het startsein gegeven. En vanuit het vertrek gaan twee Zwitserse hardrijders ervandoor: Stefan Küng (Groupama) en Michael Schär). Zij slaan een gaatje op de brug naar het Franse vasteland.

Thierry Lemarchand geeft het startsein voor de tiende etappe in de Tour de France

Het eiland van Kees Rijvers

De start is trouwens op Île d'Oléron en dat is het eiland waar oud-international en oud-bondscoach Kees Rijvers het grootste deel van zijn pensioen doorbracht. Sinds enkele jaren is de inmiddels 94-jarige Rijvers terug in het Brabantse Princenhage, de plek waar hij opgroeide.

Kees Rijvers op de bank

Départ fictif

De renners zijn onderweg in de tiende etappe van île d'Oleron naar Île de Ré. Vanaf de start staat de wind gunstig voor waaiers. Oppassen geblazen dus. Jumbo-kapitein Tony Martin zit alvast voorin.

Roglic in het geel

Primoz Roglic verdedigt vandaag voor het eerst zijn gele trui. De Sloveen en zijn ploeg zullen er alles aan doen om vanavond weer een leeuwtje mee naar het hotel te nemen.

Waarheen leidt de weg?

Na het zware Pyreneeënweekeinde wacht de renners van de Tour vandaag een parcours dat compleet vlak is. Dat betekent echter niet dat de klassementsmannen zonder stress in het peloton kunnen schuilen, want op de weg langs de kust van Île d'Oleron naar Île de Ré kunnen zomaar weer verraderlijke waaiers ontstaan.

"Vanaf La Rochelle (ongeveer 30 kilometer voor de finish, red.) zal de nervositeit toenemen in het peloton", denkt Radio Tour-commentator Sebastiaan Timmerman. "De ploegen zullen hun kopman voorin willen houden."

Hij verwacht dat de kans op waaiers in de tiende etappe het grootst is op de brug naar het eiland waar de finish ligt, ongeveer 16 kilometer voor de streep. "Ze geven niet veel wind op voor vandaag, maar later op de dag zal het wel iets harder gaan waaien. Op die brug rijden de renners onbeschut en als de wind dan schuin van achteren komt, zouden er best eens een aantal ploegen kunnen zijn die de boel op de kant willen zitten."

Tour de France etappe 10

Jumbo-Visman naar de start

Eerder vanochtend stapten de renner van Jumbo-Visma met goede moed in de bus naar de start in Île d'Oléron. Bekijk hier de beelden: nos.nl/video/2347299

Teambus Jumbo-Visma vertrekt naar de start

Prudhomme zeker zeven dagen afwezig

De berichten over directeur Prudhomme zijn inmiddels bevestigd. Hij zal minimaal zeven dagen afwezig zijn. Tot die tijd zal zijn rechterhand François Lemarchand zijn taken overnemen.

Persbericht ASO

Oorspronkelijk zou organisator ASO de resultaten om 9.00 uur bekendmaken. In de praktijk heeft de Tourorganisatie zojuist een persbericht verstuurd met de resultaten van de coronatesten. Wat blijkt? Alle renners bleken negatief

Bij vier ploegen leverde een staflid een positieve test af: Cofidis (de ploeg van nummer drie Martin), AG2R (nummer vier Bardet), Ineos Grenadiers (nummer twee Bernal), en Mitchelton-Scott (nummer acht Yates).

Onrust bij Deceuninck-Quickstep

Binnen de ploeg van Deceuninck-QuickStep werd vanochtend één staflid opnieuw getest. Volgens ploegleider Patrick Lefevere ging het om de buschauffeur en werd hij met een ambulance opgehaald bij het teamhotel, wat leidde tot speculaties over een mogelijke coronabesmetting.

Het bleek echter loos alarm. Met de eerder afgenomen eerste test was een fout gemaakt in het laboratorium. Volgens Deceuninck-QuickStep leverde de tweede test een negatieve uitslag op en dat betekent dat de medewerker gewoon bij de ploeg mag blijven.

Bekijk de reactie van ploegbaas Patrick Lefevere: nos.nl/video/2347309

Ploegbaas Lefevere: 'Tweede test buschauffeur was gelukkig negatief'

Tourdirecteur Prudhomme positief?

Hij stelde strenge eisen aan alle ploegen en betrokkenen. Afgelopen weekend stak hij - tot verbazing van velen - nog de loftrompet over het gedrag van de duizenden toeschouwers op de toppen van de Pyreneeëncols. Nu blijkt Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, zélf besmet te zijn met het coronavirus.

Althans, dat meldt het Franse persbureau AFP.

Tourdirecteur Christian Prudhomme tijdens de Tour

Geen renners positief, wel stafleden

De opluchting is groot bij de ploegen na de verplichte coronatesten van de rustdag. Tijdens de testronde op de rustdag in de Tour de France is geen enkele renner die nog in koers is positief getest op het coronavirus. Zodoende kunnen alle ploegen gewoon van start gaan in de tiende etappe van Île d'Oleron naar Île de Ré.

Wel zijn er vier stafleden van vier verschillende ploegen positief getest. Dat heeft echter geen gevolgen voor de koers omdat de regel is dat een ploeg pas bij twee besmettingen uit de Tour wordt gehaald.

Welkom!

Welkom bij het liveblog van de tiende etappe in de Tour de France!

Primoz Roglic begint in het geel aan de tiende etappe van de Tour de France