NOS Wielrennen

Bennett sprint naar zege na nerveuze tiende etappe Tour

Samenvatting etappe 10: Bennett troeft Ewan af in de sprint

Sam Bennett heeft voor het eerst in zijn carrière een Touretappe op zijn naam geschreven. De Ier was in de massasprint de snelste en won de tiende etappe van Île d'Oléron naar Île de Ré. Cees Bol finishte als achtste.

De 29-jarige Bennett is bezig aan zijn derde Ronde van Frankrijk en was in de derde etappe ook al dicht bij de overwinning. De winst ging toen naar Caleb Ewan, die als een duveltje uit een doosje Bennett vlak voor de streep nog voorbijging. Bennett won in zijn wielerloopbaan al wel etappes in de Giro en de Vuelta.

Bennett is de eerste Ier die bij een sprintetappe in de Tour als eerste over de streep komt sinds Sean Kelly in 1980.

De top van het algemeen klassement is ongewijzigd. Primoz Roglic zal ook in de elfde etappe de gele trui om zijn schouders hebben.

De tiende etappe van de Tour de France startte met 165 renners. Domenico Pozzovivo had voor de rustdag al laten weten niet meer van start te gaan in de 168,5 kilometer lange rit. De kleine Italiaan kwam tijdens de eerste rit ten val en was onvoldoende hersteld.

Het startsein werd gegeven door François Lemarchand, de assistent van Tourbaas Christian Prudhomme, die vanwege een positieve coronatest minstens een week afwezig zal zijn.

Stefan Küng en Michael Schär op de brug die Île d'Oléron verbindt met het Franse vasteland

Direct bij het vertrek kozen twee Zwitsers de aanval. Stefan Küng (Groupama) en Michael Schär (CCC) sloegen al snel een gaatje met het peloton, maar lang duurde de vlucht niet. In het eerste koersuur lag de snelheid op bijna vijftig kilometer per uur. Küng en Schär werden op ongeveer honderd kilometer voor de finish alweer ingerekend.

Valpartijen

Het leek er even op dat het peloton in waaiers uiteenviel door hard doortrekken van Deceuninck-QuickStep, maar het was vals alarm. De nervositeit zorgde wel voor een grote valpartij. Onder anderen Jumbo-Visma-renners Robert Gesink, Sepp Kuss en George Bennett en Sunweb-renner Nicolas Roche gingen tegen het asfalt.

De meeste renners die betrokken waren bij de valpartij konden hun weg vervolgen. Het grootste slachtoffer was Sam Bewley. De Australische Tourdebutant van Mitchelton-Scott moest de strijd staken.

Even later was het opnieuw raak. Dit keer waren klassementsmannen Tadej Pogacar en Guillaume Martin betrokken bij de valpartij, maar de Sloveense smaakmaker van het Pyreneeënweekend en de nummer drie van het klassement konden ongeschonden verder.

Bekijk hier de beelden van de valpartijen:

Onderweg konden nog punten verdiend worden voor het puntenklassement. Matteo Trentin versloeg in de tussensprint groenetruidrager Peter Sagan en Sam Bennett.

Op 18 kilometer van de finish, op een onbeschut stuk weg, ging onder leiding van Ineos en Jumbo-Visma het tempo omhoog. Het peloton brak in verschillende waaiers. Onder anderen Miguel Ángel López, de kopman van Astana, miste de slag en moest in de achtervolging.

Op weg naar de eindstreep was de sprinttrein van Sunweb voor Bol snel opgerookt. Bennett kwam vroeg op kop, maar Ewan en Sagan konden de Ier niet meer inhalen. Door de etappewinst neemt Bennett de groene trui over van Sagan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl