NOS WielrennenAangepast

Tour kan verder: geen positieve tests renners, wel vier stafleden besmet

Teambus Jumbo-Visma vertrekt naar de start

Tijdens de testronde op de rustdag in de Tour de France is geen enkele renner die nog in koers is positief getest op het coronavirus. Zodoende kunnen alle ploegen gewoon van start gaan in de tiende etappe van Île d'Oleron naar Île de Ré.

Wel zijn er vier stafleden van vier verschillende ploegen positief getest. Het gaat om stafleden van Cofidis, Ineos, AG2R en Mitchelton-Scott. Dat heeft echter geen gevolgen voor de koers omdat de regel is dat een ploeg pas bij twee besmettingen uit de Tour wordt gehaald. De vier besmette stafleden hebben de koers inmiddels verlaten.

Volgens het vooraf opgestelde protocol ondergingen alle renners en stafleden van de 22 ploegen in koers zondag na de etappe of maandag een coronatest. De regel is dat bij twee besmettingen binnen een ploeg het hele team naar huis moet.

Onrust bij Deceuninck-QuickStep

Binnen de ploeg van Deceuninck-QuickStep werd vanochtend één staflid opnieuw getest. Volgens ploegleider Patrick Lefevere ging het om de buschauffeur en werd hij met een ambulance opgehaald bij het teamhotel, wat leidde tot speculaties over een mogelijke coronabesmetting.

Ploegleider Lefevere: 'Tweede test buschauffeur was gelukkig negatief'

Het bleek echter loos alarm. Met de eerder afgenomen eerste test was een fout gemaakt in het laboratorium. Volgens Deceuninck-QuickStep leverde de tweede test een negatieve uitslag op en dat betekent dat de medewerker gewoon bij de ploeg mag blijven.

'Bubbel'

De wielerploegen in de Tour leven sinds de Tourstart in een 'bubbel'. Voor en na de wedstrijd worden renners zo goed mogelijk afgeschermd, maar eenmaal op de weg zijn ze kwetsbaar.

Zeker in de bergen, waar het tempo laag genoeg ligt voor fans om enkele meters mee te kunnen rennen. Zo stonden er afgelopen weekend op de flanken van de Peyresourde duizenden supporters die de renners omhoog schreeuwden. Veel fans deden dit zonder het verplichte mondkapje.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl