NOS WielrennenAangepast

Gele trui voor Kristoff na eerste Touretappe vol valpartijen en regen

liveblog gesloten

De dag van morgen

Na de vanwege de vele tuimelpartijen tumultueuze eerste etappe, die sprinter Kristoff de gele trui opleverde, zijn morgen de klassementsrenners aan zet. Op het menu staan namelijk al een col van de tweede en twee van de eerste categorie.

Het is dan ook niet aannemelijk dat de gele trui om de schouders van de Noor blijft. De afzink na de laatste klim is uitnodigend voor goede dalers, zoals viervoudig etappewinnaar Alaphilippe. Ook de Kazach Loetsenko en de Sloveen Mohoric zijn durfals in de afzink.

De start in om 13.00 uur en wij zijn er dan natuurlijk ook weer bij. Tot morgen!

Tour de France etappe 2

De Avondetappe

Stof tot napraten is er genoeg na de eerste etappe. En dat gebeurt vanavond dan ook in Avondetappe, waarin we het iets anders doen dan u van ons gewend bent. De tafel staat vanwege de welbekende corona-omstandigheden niet in Frankrijk, maar op een bijzondere plek in Nederland.

Dionne de Graaff ontvangt vanavond Jan Janssen (de eerste Nederlandse Tourwinnaar), Mike Teunissen (de laatste Nederlandse geletruidrager) en analyticus Danny Nelissen. Uiteraard kijken we ook waar Herman van der Zandt vanavond uithangt.

Kijken dus, om 22.00 uur op NPO 1 en via de livestream.

Dione de Graaff en Herman van der Zandt

Kristoff: 'De gele trui ontbrak nog'

Alexander Kristoff won al eens de Ronde van Vlaanderen, Milaan-Sanremo en Gent-Wevelgem en in de Tour de France boekte hij al drie etappezeges. Een gele trui ontbrak nog, een hiaat dat hij in de eerste Touretappe wist te vullen.

"Een gele trui had ik nog niet in mijn kledingkast hangen. En geloof me, daar heb ik toch echt jaren van gedroomd", zei de 33-jarige Noor na zijn zege. "Ik koos het wiel van Cees Bol, die best vroeg vertrok. En gelukkig kon ik hem nog passeren."

Ritwinnaar en geletruidrager Kristoff: 'Ik volgde Bol en was de snelste'

Bol na derde plaats: 'Goed gevoel overheerst, er komen nog kansen'

Sunweb-renner Cees Bol leek eventjes de etappe te gaan winnen, maar werd op het laatste moment nog gepasseerd door Alexander Kristoff en Mads Pedersen. "Maar het goede gevoel overheerst, er komen nog kansen", reageert Bol na de finish.

Bol na derde plaats: 'Goed gevoel overheerst, er komen nog kansen'

Gesink boos over spekglad parcours: 'Belachelijk dat de UCI niks doet'

De eerste etappe van de Tour de France kenmerkte zich door veel valpartijen, veroorzaakt door het gladde parcours. Robert Gesink is boos en had graag gezien dat de UCI had ingegrepen.

Gesink boos over spekglad parcours: 'Belachelijk dat de UCI niks doet'

Roglic en Dumoulin verliezen geen tijd

Jumbo-renners Roglic en Dumoulin komen als 39ste en 43ste over de finish, op 16 seconden van etappewinnaar Kristoff. Maar die achterstand telt niet voor het algemeen klassement, aangezien de klok op drie kilometer van de finish was stilgezet.

Het finishverslag in Radio Tour de France

Luister naar het finishverslag van de eerste etappe in Radio Tour de France.

Bekijk de beelden van de massasprint

Kristoff sprint naar ritzege in eerste etappe, Bol derde

Kristoff wint!

Alexander Kristoff - we hebben de Noor de hele dag niet gezien - wint de eerste Touretappe! Op het laatste moment snelt hij onze landgenoot Cees Bol nog voorbij. Ook Mads Pedersen is nog net iets sneller dan Bol.

Alexander Kristoff wint in Nice, met achter zich Cees Bol

1 km - Massasprint

De laatste kilometer, de massasprint in Nice komt eraan! Wie o wie?

3 km - Valpartij

Ai, daar ligt opnieuw een groot aantal renners op een hoop na een valpartij midden in het peloton. Onder hen Pinot en Viviani.

6 km - Massasprint

De bekende namen verschijnen aan kop van het peloton, in afwachting van de onvermijdelijke massasprint. Ineos, Bora en QuickStep rijden van voren. Ook Wout van Aert lijkt van plan om mee te doen.

13 km - Klok staat stil op 3 km van finish

Het tempo gaat omhoog, de ploegen zijn zich aan het voorbereiden op de aanstaande eindsprint.

In verband met het gladde wegdek en het risico op valpartijen zal de klok worden stilgezet op drie kilometer van de finish, zo heeft de Tour-organisatie bekendgemaakt. Wie geen risico wil nemen in de sprint, hoeft zich op deze manier niet druk te maken.

21 km - Ontsnapping

Het is gedaan met de rust, we hebben een ontsnapping! De Franse AG2R-renner Cosnefroy doet een poging en pakt tien secondes. Lang zal dit waagstuk echter niet duren.

George Bennett is na zijn val ondertussen weer bijna aangesloten bij het peloton.

29 km - George Bennett tegen de grond

Ook in een rustig tempo afdalen levert valpartijen op. George Bennett gaat tegen de grond. Het ziet er niets best uit voor de Jumbo-Visma-renner, hij heeft pijn aan de schouder, maar hij rijdt vooralsnog wel door.

De gekwetste Nieuw-Zeelander rijdt op ruim anderhalve minuut van het peloton.

Jumbo-Visma-helper Bennett gaat onderuit, keert wel terug in peloton

35 km - Rustig

Er heerst nog altijd rust en kalmte in het peloton op de spekgladde wegen rond Nice. Dumoulin praat aan de kop van het peloton wat met ploeggenoot Gesink. Er volgt zo nog een flinke afdaling.

43 km - Het was López

Het was overigens López die kunstig tegen het verkeersbord parkeerde. Hij reed op de fiets van Izagirre.

López slipt in kletsnatte afdaling, maar komt toch goed weg

47 km - Slippend tegen een verkeersbord

Door de ingelaste rustperiode in het peloton is Nizzolo teruggekeerd in het peloton.

Een viertal Astana-renners besluit toch wat vlotter door te rijden en krijgen daarvoor meteen straf: Miguel Ángel López slipt weg in een bocht en eindigt tegen een verkeersbord.

56 km - Iedereen ingerekend

De kopgroep is niet meer, ook Schär en Gautier zijn ingerekend. Het peloton is compleet, op een behoorlijke schare pechvogels na.

Zo rijden de Italiaanse sprinters Viviani en Nizzolo op een minuut achterstand. De onfortuinlijke Ewan heeft ruim 6,5 minuut achterstand.

De rust keert intussen terug in de koers. De renners hebben besloten het even rustig aan te doen na alle tumult van de afgelopen kilometers.

Tony Martin gebaart: doe rustig aan

63 km - Toen waren er nog twee

Grellier is overboord gekieperd en Gautier en Schär zijn nog over in de kopgroep. Met ruim een halve minuut voorsprong.

In het peloton blijven de renners vallen: Ewan en Degenkolb zijn ook al onderuit gegaan. Naar verluidt rijdt Ewan al op 6 minuten van het peloton..

68 km - Weer vallende renners

En wéér liggen er renners op het asfalt. Onder anderen Amador, Nieve en Porte zijn de sigaar bij een nieuwe valpartij op de boulevard van Nice.

Ondertussen wint Schär de tussensprint en 20 punten, voor Gautier (17 pnt) en Grellier (15 pnt). Sagan wint de sprint van het peloton. De groene trui is na vandaag sowieso voor de etappewinnaar, voor wie aan de finish 50 punten klaarliggen.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

71 km - Arme Sivakov

Het is niet de dag van Sivakov. We treffen de beloftevolle Rus opnieuw met een van pijn vertrokken gezicht aan langs de weg. Na zijn rechter- is nu ook zijn linkerelleboog gehavend. Maar de Ineos-renner houdt nog vol.

Sivakov rijdt nu zo'n 2,5 minuut achter het peloton. De kopgroep van drie heeft 1,5 voorsprong op het peloton.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

Tour de France etappe 1

78 km - Geen paniek

We kunnen opgelucht ademhalen. Dumoulin is alweer aangesloten bij het peloton, net als Sivakov en Alaphilippe. Er was geen reden voor paniek.

De situatie is nu gewoon weer: een trio met 2,5 minuut voorsprong op het peloton.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

82 km - Dumoulin op achterstand

Ineens zien we Tom Dumoulin rijden, helemaal achteraan in het gezelschap van Sivakov. Blijkbaar is hij ook in de problemen geraakt. Dumoulin rijdt een kleine halve minuut achter het peloton.

87 km - De situatie

De situatie in deze regenachtige etappe: Schär, Gautier en Grellier hebben ruim 2 minuten voorsprong op het peloton. Op 3.20 rijdt Sivakov. Op 3.50: Alaphilippe.

91 km - Problemen voor Alaphilippe

Problemen voor Alaphilippe, de Franse Tour-held van 2019. Zijn voorwiel zit vast en hij staat een tijdje beteuterd in de regen te wachten in de berm.

Nadat de noodzakelijke reparaties zijn verricht, vervolgt hij zijn weg, maar erg makkelijk gaat het hem in de spekgladde afdaling niet af.

95 km - Glibberen in de regen

Het is glibberen en glijden in de afdaling van de Rimiez, waar al een aantal renners onderuit zijn gegaan. Het regent pijpenstelen.

Op twee minuten achterstand van het peloton rijdt de talentvolle Ineos-Rus Sivakov, met een bloedende arm als gevolg van zijn val. De kopgroep heeft nog altijd een minuutje voorsprong.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

Fabien Grellier, Michael Schar en Cyril Gautier

Poels krijgt vrije rol in de Tour: 'Etappezege hoog op mijn lijstje'

Wout Poels verliet in 2019 de befaamde Ineos-ploeg, waar hij vooral knecht was van Geraint Thomas en Chris Froome, om bij het team van Bahrein-McLaren meer voor eigen succes te kunnen gaan. De Limburger heeft in deze Tour echter te maken met Mikel Landa als kopman en heeft zelf een vrije rol. "Een etappezege staat hoog op mijn lijstje", zei Poels voor de start.

Poels krijgt vrije rol in de Tour: 'Etappezege hoog op mijn lijstje'

100 km - Valpartij en regen

Opnieuw een valpartij in het peloton, met Latour, Fraille en Sivakov als voornaamste slachtoffers. Het is behoorlijk gaan regenen in Nice, waar de drie koplopers een ruime minuut voorsprong houden op het peloton.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

Radio Tour de France: terug naar 1970

Radio Tour de France en de Tour zijn dit jaar vijftig jaar aan elkaar verbonden. Om hier op gepaste wijze aandacht aan te schenken, wordt in elke uitzending van Radio Tour de France op NPO Radio 1 een duik genomen in de geschiedenis.

Even terug in de tijd, naar het lang vervlogen - maar nooit vergeten - radiocommentaar van Harrie Jansen, Heinze Bakker, Jorrit Jorritsma, Fred Racké en natuurlijk de ongeëvenaarde Theo Koomen.

107 km - Boven!

Fabiel Grellier is als eerste boven op de Côte de Rimiez en pakt zo de eerste twee punten voor het bergklassement. Het peloton rijdt op ruim anderhalve minuut van het leiderstrio.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

Bergpunten Côte de Rimiez (1)

1 Fabien Grellier 2 pnt
2 Michael Schär 1 pnt

108 km - Klimmen

Het leidende trio is bezig met de beklimming van de Côte de Rimiez en de voorsprong zakt daardoor onder de twee minuten.

De slachtoffers van de valpartij -Pozzovivo, Ángel Lopez en Bennett- zijn ondertussen weer aangesloten bij het peloton.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

Alles is anders, ook voor de commentatoren

Ook voor de commentatoren en analisten gaat het deze Tour anders dan ze gewend zijn. Ze zitten niet in Frankrijk, maar in hun eigen hokje in Hilversum. Het commentaar is deze Tour de France in handen van Joris van den Berg. Hij wordt ondersteund door oud-renners Stef Clement en Maarten Ducrot.

Commentator Joris van den Berg in actie, samen met Stef Clement en Maarten Ducrot

117 km - Valpartij

De eerste valpartij van de Tour de France 2020 is een feit. Op de boulevard van Nice gaan onder anderen Sam Bennett, Domenico Pozzovivo en Ben Hermans tegen het asfalt. De schade lijkt mee te vallen.

Sam Bennett na zijn val tijdens de eerste passage van de Promenade des Anglais

122 km - Lotto-Soudal aan kop peloton

Lotto-Soudal bepaalt het tempo in het peloton. Het leidende trio Grellier-Schär-Gautier heeft nog altijd ruim 2 minuten voorsprong.

Fun fact: Michael Schär is met 1.98 meter de op één na langste renner in deze Tour. Max Walscheid is 1 centimeter langer.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

Ook Jumbo-Visma is vooraan het peloton te zien

Gesink: 'Doel Jumbo-Visma is Tour winnen en dat is ook realistisch'

"We moeten ons op de koers focussen en op een gezonde manier in Parijs aankomen", meldde Jumbo-Visma-renner Robert Gesink voor de start in Nice. Het doel van zijn ploeg is het winnen van de Tour, erkent Gesink. "En dat is ook realistisch."

Voor deze eerste etappe is het devies voor Gesink ook helder: "Vandaag is een dag voor de sprinters. Het devies is om onze kopmannen veilig door de dag heen te loodsen."

Gesink: 'Doel is Tour winnen en dat is ook realistisch'

140 km - Rond de 2 minuten

Terwijl de eerste beklimming van de Aspremont achter de rug is en de eerste regendruppeltjes vallen, blijft de voorsprong van het trio Gautier, Grellier en Schär schommelen rond de 2 minuten.

Kopgroep: Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie)

149 km - Trio mag zijn gang gaan

Het peloton geeft zijn zegen aan het trio dat er meteen na de start in Nice al vandoor ging. Michael Schär (CCC), Cyril Gautier (B&B) en Fabien Grellier (Total Direct Energie) hebben ruim 2 minuten voorsprong op de rest.

156 km - START

De 107de editie van de Tour de France is nu echt begonnen! En de eerste ontsnapping van 2020 is ook meteen een feit: Gautier, Schär en Grellier slaan een gaatje.

Christian Prudhomme in de auto

Officieuze start

Het peloton is vertrokken in Nice voor de 107de Tour de France. Over een minuut of tien zal er met de vlag worden gewapperd voor de echte start.

Dumoulin: 'Ik heb het nummer van Johan Cruijff, dat kan niet beter'

Tom Dumoulin is blij met zijn nummer 14 in de Tour de France, zo vertelt hij voor de start in Nice. "Ik heb het nummer van Johan Cruijff, dat kan niet beter.

De Nederlandse favoriet heeft niet het zomerse Tour-gevoel. "De besmettingen lopen op, maar in ons bubbeltje hebben we het wel goed voor elkaar. Mooi dat het op deze manier toch lijkt te gaan lukken."

Dumoulin voelt zich prima en in vorm. "Maar ik kan je over twee weken vertellen of dat terecht is geweest."

Dumoulin: 'Ik heb het nummer van Johan Cruijff, dat kan niet beter'

Mollema: 'Stress in peloton gevaarlijker dan parcours zelf'

Trek-renner Bauke Mollema heeft een beetje een gek gevoel voor de start in Nice. "Het is zo rustig hier, bijna geen publiek en geen applaus. Ik krijg hier niet echt het typische Tour-gevoel van. Maar we moeten er maar het beste van maken."

Mollema voelt zich wel goed en heeft er veel zin in. De eerste etappe wordt een prooi voor de sprinters, vermoedt hij. "Het parcours is niet zwaar genoeg om meteen verschillen te maken. De stress in het peloton is denk ik gevaarlijker dan het parcours zelf."

Mollema: 'Stress in peloton gevaarlijker dan parcours zelf'

Le Grand Départ om 14.00 uur

Welkom in Nice! Om 14.00 uur zet het peloton zich in beweging, om 14.15 uur volgt de officiële start van deze nu al historische Tour de France.

De 107de editie begint met een heuvelachtige etappe over 156 kilometer in en rond Nice. De renners krijgen vier klimmetjes voor de kiezen, waarvan er twee (de Rimiez, 5,8 km à 5,1 procent) gecategoriseerd zijn. De laatste 40 kilometer zijn goeddeels vlak en dus gaat vermoedelijk een sprinter met de eerste gele trui aan de haal.

Tour de France etappe 1

50 jaar Radio Tour de France

Radio Tour de France is jarig! Al vijftig jaar is de Ronde van Frankrijk te horen via dit toch al legendarische radioprogramma. Elke dag van 14.00 tot 18.30 uur te horen op NPO Radio 1.

Dit jaar wordt Radio Tour de France weer gepresenteerd door Robbert Meeder en Gert van 't Hof. Sebastiaan Timmmerman stapt weer op de motor en Gio Lippens verzorgt het commentaar bij de etappes. Oud-renners Thomas Dekker en Tom Veelers schuiven aan voor de analyses.

En wie jarig is, krijgt taart!

Taart!

Vos komt centimeters tekort tegen Deignan in eindsprint La Course

Elizabeth Deignan heeft voor het eerst in haar carrière La Course gewonnen. Na 95 kilometer koersen in en rondom Nice was de Britse wielrenster in de eindsprint net sneller dan Marianne Vos. De tweevoudig winnares (2019 en 2014) werd op centimeters geklopt.

Deignan klopt Vos in spannende eindsprint La Course

Kan Dumoulin de Tour de France winnen? 'Het zou me niet verbazen'

Vanuit de wielerkaravaan komen steeds meer geluiden dat het wel eens de zwaarste Tour de France ooit kan gaan worden. En óók dat een Nederlander die ronde wel eens zou kunnen gaan winnen.

"Ho ho, de renners maken de koers, dus het is even afwachten hoe zwaar het wordt", is oud-renner Stef Clement stellig. Hij is tijdens de Tour co-commentator en analist bij de NOS. "Maar het is zeker het zwaarste parcours dat ze ooit voorgeschoteld hebben gekregen."

Of Tom Dumoulin deze Tour kan winnen? "Dit jaar is alles mogelijk. Dus ja."

Dumoulin: 'Geen zomers gevoel, maar blij dat we kunnen koersen'

Tóch uitsluiting Tourteam bij twee positieve testen in een ploeg

Wielerploegen worden alsnog uit de Tour de France gezet als twee leden van de gehele ploeg, inclusief de begeleidende staf, binnen zeven dagen positief testen op het coronavirus. Dat heeft Christian Prudhomme, directeur van Tour-organisator ASO vanochtend gemeld.

De internationale wielerunie UCI had gisteren nog gemeld dat de regels bij positieve coronatesten in de Tour iets versoepeld waren. "Het blijft bij twee gevallen binnen de dertig mensen van hetzelfde team in een periode van zeven dagen", zei Prudhomme. Volgens de ASO-directeur is die beslissing afkomstig van de interministeriële crisiseenheid van de Franse autoriteiten.

Team AG2R

Waarheen leidt de weg?

De 107de editie van de Tour de France start met een heuvelachtige etappe over 156 kilometer in en rond Nice. Het is de tweede keer dat de stad aan de Cote d'Azur Le Grand Départ organiseert. In 1981 won Bernard Hinault de proloog in Nice.

De renners krijgen vier klimmetjes voor de kiezen, waarvan er twee (de Rimiez, 5,8 kilometer à 5,1 procent) gecategoriseerd zijn. Die Rimiez moet twee keer beklommen worden, met de top na 48,5 en na 97 kilometer. De laatste 40 kilometer zijn goeddeels vlak en dus gaat vermoedelijk een sprinter met de eerste gele trui aan de haal.

Tot de kanshebbers behoren Caleb Ewan, Giacomo Nizzolo, Alexander Kristoff, Peter Sagan, Sam Bennett, Elia Viviani en Cees Bol.

Tour de France etappe 1

Bienvenue à Nice!

Welkom in Nice, welkom bij Le Grand Départ van deze nu al historische Tour de France. We gaan het allemaal iets anders doen dan u van ons gewend bent. Maar de grote vraag is, ook in coronatijd: wie staat er over drie weken in het geel in Parijs?

Met de NOS blijf je deze hele Tour op de hoogte. Alle etappes zijn live te volgen op televisie en via Radio Tour de France, Twitter (@NOSWielrennen), dit liveblog én voor het eerst ook via WhatsApp, Telegram en Facebook Messenger.

Primoz Roglic in Nice