Tom Dumoulin
NOS Wielrennen

Kan Dumoulin de Tour de France winnen? 'Het zou me niet verbazen'

Vanuit de wielerkaravaan komen steeds meer geluiden dat het wel eens de zwaarste Tour de France ooit kan gaan worden. En óók dat een Nederlander die ronde wel eens zou kunnen gaan winnen. De Tour gaat zaterdag in Nice van start.

"Ho ho, de renners maken de koers, dus het is even afwachten hoe zwaar het wordt", is oud-renner Stef Clement stellig. Hij is tijdens de Tour co-commentator en analist bij de NOS. "Maar het is zeker het zwaarste parcours dat ze ooit voorgeschoteld hebben gekregen."

Of Tom Dumoulin deze Tour kan winnen? "Dit jaar is alles mogelijk. Dus ja."

Ook Roglic ziet een sterke Dumoulin: 'Hij heeft grote stappen gezet'

Op basis van zijn resultaten is er geen reden te bedenken dat Dumoulin (elfde in de Ronde van de Ain begin augustus en daarna zevende in de Dauphiné) straks op het podium zal staan in Parijs. Maar net als Clement heeft ook verslaggever Han Kock vertrouwen in de inmiddels 29-jarige Dumoulin.

Hij zag hem donderdag zelfverzekerd voor de camera's verschijnen. "Hij zit goed in zijn vel, hij heeft zin om te koersen. Dat is ook niet gek natuurlijk, nadat hij er 420 dagen uit is geweest."

Favorieten

"Hij is een van de grote favorieten. Zeker. De anderen zijn Primoz Roglic en Egan Bernal. Als Dumoulin nog verder doorgroeit naar topvorm, als hij niet ziek wordt en hij blijft op z'n fiets zitten, ben ik niet verbaasd als hij de Tour wint."

Dumoulin weet dat hij de Tour kan winnen: 'Dat is geen rare gedachte'

Kock plaatst wel deze kanttekening: "Ik zeg niet dát hij de Tour gaat winnen. Er zijn veel factoren die daarvoor mee moeten zitten. Het wedstrijdverloop moet meezitten, wie de eerste gele trui pakt bijvoorbeeld. En om de Tour te winnen, moet Dumoulin ook Roglic verslaan."

"Het is de vraag hoe fit Roglic is. Ze zeggen dat hij weer gezond is. Hij zou door de chiropractor van Dumoulin zelf onder handen zijn genomen, ik weet niet of dat klopt."

"Maar Tom groeit steeds meer naar topvorm toe. Na die lange periode zonder wedstrijd heeft hij nu twee wedstrijden in zijn benen en daarin is hij iedere dag beter geworden. Hij is met een heel goed gevoel uit de Dauphiné gekomen."

Schaduwfavorieten

Clement noemt Dumoulin een outsider voor de eindzege. "Eigenlijk durf ik niks meer te voorspellen. Eerst dacht ik dat we met Roglic en Bernal twee topfavorieten hadden en daarachter vier schaduwfavorieten, maar ondertussen zijn er drie weggevallen (Steven Kruijswijk, Geraint Thomas en Chris Froome)."

Dumoulin: 'Geen zomers Tour-gevoel, maar blij dat we kunnen koersen'

Veel zal afhangen van de tactiek in die eerste weken, denkt Clement. "Dumoulin lijkt te groeien qua vorm en wat voor hem meezit, is dat hij bij een nieuwe ploeg zit en een keer juist niet de kopman en favoriet is. Het is alleen afwachten hoe het gaat uitpakken."

"Kijk, bij Jumbo hebben ze het er zo dik bovenop gelegd dat ze de beste waren in aanloop naar de Tour, dat het gevaar is dat alle andere ploegen in die eerste week naar Jumbo wijzen om het werk op te knappen."

Controle

"Het Sloveense klimtalent Tadej Pogacar van Team UAE begon er ook al over, hoe Jumbo-Visma waarschijnlijk de controle over de koers in handen zal nemen. Daar moeten ze echt voor waken, dat ze niet te snel alles zelf moeten doen."

Clement is bang dat de concurrentie zal profiteren. "Ze hebben bij INEOS ook meer ervaring in het spelen van het spelletje. Eigenlijk denk ik nog steeds dat Bernal gewoon gaat winnen. In principe is hij de beste klimmer en dit is het zwaarste parcours dat ik ooit heb gezien."

Egan Bernal, de Tourwinnaar van 2019, op weg naar het presentatiepodium

"Bernal was goed in Occitanië, hij was goed in de Ain en hij was goed in de Dauphiné voordat hij afstapte. Ik denk dat ze hem uit voorzorg hebben laten afstappen, zodat hij nog goed en fris is in de derde week. Al wordt er wel heel geheimzinnig gedaan over die rugklachten."

Koersdagen

Of de acht koersdagen van Dumoulin in bijna anderhalf jaar tijd niet te weinig is? Kock: "Nou ja, wie heeft er echt meer dit jaar? Bernal heeft er tien. Roglic negen. Tom heeft door het coronavirus redelijk kunnen wegpoetsen dat hij er zo lang uit is geweest. Want iedereen is er nu een tijd uit geweest."

"En ik denk ook dat hij terug op topniveau kan komen. Dat hij weer de Dumoulin kan zijn uit 2017, toen hij de Giro won of 2018, toen hij tweede werd in de Tour. Hij kan dat niveau weer halen. Hij zei zelf op de slotdag van de Dauphiné dat hij harder had getrapt dan tijdens de Tour. Hij was helemaal naar de klote, maar hij kon het wel aan."

Tom Dumoulin sleurt aan kop van het peloton

Op wie Kock zijn geld inzet? Toch Roglic. "Ik denk dat Dumoulin nog een stapje onder Roglic zit. Als Roglic weer helemaal fit is en die topvorm nog steeds heeft. En ook nog net een stapje onder Bernal, als Bernal tenminste is hersteld van die rugblessure."

En waar Clement zich niet aan voorspellingen wil wagen, doet NOS-commentator Joris van den Berg dat wel. Hij ziet in Tom Dumoulin de winnaar van de 107de editie. "Hij kan zeker winnen. Ik zag bij hem een stijgende lijn in het Critérium du Dauphiné en ik zag vooral heel veel ambitie."

Vormpiek

"Het zou me zeker niet verbazen als er al vroeg in deze Tour een einde komt aan de nu al langdurige vormpiek van Roglic, en Dumoulin daardoor doorschuift naar de positie van kopman."

Voorspelling van de wielerwatchers

Joris van den Berg Maarten Ducrot Han Kock Gio Lippens Danny Nelissen
***** Dumoulin Pinot Roglic Roglic Roglic
**** Bernal Roglic Bernal Bernal Pinot
*** Roglic Dumoulin Dumoulin Dumoulin Bernal
** Pogacar Quintana Pinot Pinot Dumoulin
* Pinot Bernal Pogacar Pogacar Sivakov

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl