NOS Wielrennen

Etappe 1: sprinters krijgen kans op eerste gele trui in etappe rond Nice

De Tour de France wacht op niemand, luidt het gezegde, maar de wielerliefhebber moest toch echt geduld hebben voor de 107de editie van de Ronde van Frankrijk. Vanmiddag om 14.00 uur wordt het peloton alsnog op gang geschoten en begint de Tour, negen weken later dan gepland.

De renners vertrekken op de Promenade des Anglais in Nice om 156 kilometer later op dezelfde plek op de promenade aan de Middellandse Zee te finishen.

Vlak is het achterland van de kustplaats bijna nergens en toch lijkt het een etappe voor de sprinters te worden. Dat is althans de inzet van de parcoursbouwers, want veel kansen krijgen de sprinters niet in vergelijking met andere jaren.

Twee kleine en een grote lus

Na de start zullen de renners de finishstreep twee keer passeren voordat er wordt gesprint om de ritzege. De eerste twee keer na een lus van zo'n 40 kilometer, daarna volgt een grotere lus van 74 kilometer.

De renners komen twee keer hetzelfde klimmetje tegen van de derde categorie, de Côte de Rimiez. Voor de aanvallers zal het lastig worden om vooruit te blijven, want na de laatste klim is het nog 59 kilometer tot de finish.

Wint Ewan opnieuw?

Sam Bennett, Caleb Ewan en Elia Viviani zijn de grootste kanshebbers op de ritzege en de eerste gele trui. Voor de Australiër Ewan kan het een bijzondere zege worden, want hij won vorig jaar ook de laatste Touretappe.

Toen klopte hij Dylan Groenewegen op de streep op de Champs-Elysées.

2019: Caleb Ewan wint de laatste etappe op de Champs-Elysées

Nice is voor de tweede keer gastheer van het Grand Départ, de opening van de Ronde van Frankrijk. In 1981 begon de Tour met een proloog die werd gewonnen door de regerend wereldkampioen van toen: Bernard Hinault.

De Fransman stond drie weken later als eindwinnaar van de Tour in het geel in Parijs, het was de derde van in totaal vijf Tourzeges van Hinault.

Op het podium stond destijds ook een Nederlander: Peter Winnen won in 1981 het jongerenklassement.

1981: Freddy Maertens, Robert Alban, Tourwinnaar Bernard Hinault, Lucien Van Impe en Peter Winnen

Zou er dit jaar ook weer een Nederlander op het podium staan?

Op zondag 20 september, na 3.470 kilometer koers, weten we het antwoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl