NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Coronatests in Beiroet opgeschort • Nederlands reddingsteam begonnen

 • De explosie heeft vooralsnog 135 doden geëist. Zo'n 5000 mensen zijn gewond geraakt.
 • Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is begonnen aan zijn eerste dag reddingswerk.
 • De Europese Commissie trekt 33 miljoen euro uit voor noodhulp aan Libanon.
 • We maken meer artikelen over de situatie in Libanon, die verzamelen we hier.
Liveblog gesloten
 • Centrale bank van Libanon dringt aan op renteloze leningen

  Banken moeten getroffen Libanezen en bedrijven tijdelijk leningen verstrekken zonder rente. Dat heeft de Centrale Bank van Libanon gezegd. Daarbij moet de kredietwaardigheid van klanten volgens de centrale bankenautoriteit tijdelijk niet worden meegewogen. Bovendien moeten zij de kans krijgen de lening over een periode van vijf jaar af te betalen.

  Het land kampte voor de ramp van dinsdag al met een financiële crisis. De vrees is dat de explosie de situatie zal verergeren. De schade wordt op miljarden geschat, zo werd gisteren al duidelijk.

 • Libanezen ruimen puin en helpen elkaar: 'De overheid doet dit niet'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Libanezen ruimen puin en helpen elkaar: 'De overheid doet dit niet'
 • Buitenlandse Zaken doneert 1 miljoen aan Libanese Rode Kruis

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken doneert 1 miljoen euro aan het Rode Kruis in Libanon. Het geld is bedoeld voor hulpverlening in de nasleep van de ramp en zal worden besteed aan ambulances, noodopvang, bloedbanken en voedsel en water.

  De Libanese hulporganisatie zegt ongeveer 16 miljoen euro nodig te hebben. Door de explosie raakten twee ziekenhuizen en twee bloedbanken in Beiroet beschadigd. Ook andere landen hebben noodhulp toegezegd in de vorm van een financiële bijdrage, waaronder Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

 • Nederlands reddingsteam begonnen

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is begonnen aan zijn eerste dag reddingswerk in Beiroet. Vandaag zoeken de reddingswerkers naar overlevenden in het puin. "Het is een enorme chaos hier", zegt NOS-redacteur Hoessein Sabir, die bij de groep in Beiroet is.

  USAR moest een aantal uren wachten op toestemming van de Libanese autoriteiten om het reddingswerk te beginnen. "De coördinatie gaat hier niet zo soepel", vertelde Sabir aan het begin van de middag. "We horen al sinds 11.00 uur elke keer 'over een uur, over een uur'."

 • 'Libanonveteranen kijken of ze kunnen helpen'

  Libanonveteranen komen morgen in Doorn bij elkaar om te kijken of ze hulp kunnen bieden aan de slachtoffers in Beiroet, schrijft het ANP. De bijeenkomst is georganiseerd door de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) en de stichting Weerzien met Libanon.

  De organisaties kregen veel telefoontjes van Libanonveteranen die zich nog steeds verbonden voelen met hun voormalige uitzendgebied. Tijdens de bijeenkomst in Doorn worden onder meer de mogelijkheden besproken om "de geplaagde bevolking van Libanon te ondersteunen".

 • Voorlopig geen coronatesten meer in Beiroet

  Ziekenhuizen in Beiroet gaan voorlopig geen mensen meer testen op corona. "De meeste ziekenhuizen zijn druk met het grote aantal gewonden door de ramp", zegt het hoofd van de koepelvereniging voor privéklinieken. "De zorg voor de gewonden heeft op dit moment absolute prioriteit."

  Libanon was voor de ramp net weer begonnen aan een lockdown, omdat het aantal besmettingen omhoog ging. Nog altijd zijn dat er relatief weinig; Libanon heeft een groot tekort aan testmogelijkheden waardoor de statistieken waarschijnlijk geen representatief beeld geven.

  Het ministerie van Volksgezondheid meldde vandaag 355 nieuwe gevallen in de afgelopen 48 uur.

 • Macron wil Libanon onder voorwaarden helpen

  Frankrijk wil Libanon helpen, maar stelt wel voorwaarden. Dat heeft president Macron gezegd bij zijn bezoek aan de Libanese president Aoun. "Los van de explosie weten we dat de crisis hier een groot probleem is", zei Macron. "Dus dit bezoek is voor mij ook een gelegenheid voor een stevige dialoog met de politieke leiders en Libanese instituties."

  Macron bezocht ook het rampgebied en betuigde zijn steun aan de slachtoffers. "Ik ben vooral gekomen als blijk van vriendschap en broederlijke solidariteit voor het Libanese volk. Het is mijn plicht om hier te zijn om die vriendschap te tonen." Libanon en Frankrijk hebben historische banden. Voordat Libanon in de jaren 40 onafhankelijk werd, viel het deels onder Frans bewind.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Macron bezoekt Beiroet

  De aanwezigheid van Macron werd door een grote groep Libanezen gewaardeerd. Bij zijn bezoek aan het getroffen gebied moest hij zich een weg banen door een grote groep omstanders, die de Franse president om hulp vroegen. "Help ons, alsjeblieft! Help ons, ik smeek u. Doe er iets aan", riep een van hen.

  Macron beloofde deze groep dat hij in september zal terugkomen. "Ik stel vanmiddag een nieuw politiek pact voor", zei hij. "Als de leiders dat niet kunnen waarmaken, neem ik mijn politieke verantwoordelijkheid."

 • Duitse ambassademedewerker overleden

  Bij de explosie is een medewerker van de Duitse ambassade om het leven gekomen. Dat bevestigt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas op Twitter.

  "Onze grootste angst is waarheid geworden. Een lid van onze ambassade in Beiroet is in haar appartement omgekomen als gevolg van de explosie", schrijft Maas. "Alle medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn diep bedroefd door het verlies van hun collega."

  Maas betuigt zijn condoleances aan de familieleden en medewerkers van de ambassade in Beiroet. "Mijn dank gaat uit naar al diegenen die, net als onze overleden collega, elke dag over de hele wereld grote risico's nemen in dienst van ons land."

  Onder de vele gewonden zijn ook zes Nederlanders, die verbonden zijn aan de Nederlandse ambassade in Beiroet. Een van hen, de partner van een ambassadeur, ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De verwondingen van de andere vijf, onder wie medewerkers van de ambassade, zijn minder ernstig.

 • Reddingsteam verwacht ieder moment een go

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR wacht sinds 11.00 uur op toestemming van de Libanese autoriteiten om aan het reddingswerk te beginnen. "Het team wil heel graag beginnen, maar de coördinatie gaat hier niet zo soepel", vertelt NOS-redacteur Hoessein Sabir, die bij de groep in Beiroet is. "We verwachten eigenlijk elk moment een go te krijgen, omdat we al uren horen 'over een uur, over een uur'."

  Er zijn nog veel mensen vermist, dus de groep gaat vandaag vooral op zoek naar overlevenden in het puin. Het team heeft onder meer honden, betonzagen, microfoons, camera's, water en voedsel mee.

  NOS
 • Druzen-leider pleit voor internationaal onderzoek

  De Libanese Druzen-leider Walid Jumblatt wil dat er een internationaal onderzoek komt naar de havenexplosie. De leider van de Progressieve Socialistische Partij (PSP) heeft geen vertrouwen in de regering, die heeft beloofd de schuldigen achter de tralies te krijgen. "Wij vertrouwen deze heersende bende niet", zei hij volgens persbureau Reuters. Hij roept daarom op tot "een regering van neutraliteit".

  Jumblatt, bekend als militieleider in de burgeroorlog, is Libanees oppositieleider. De Druzen vormen een minderheid in Libanon, maar de PSP heeft veel invloed. Toch is de partij niet vertegenwoordigd in de regering-Diab, die sinds januari in het zadel zit en wordt gesteund door Iran en de Hezbollah-beweging.

 • 79-jarige vrouw speelt Auld Lang Syne tussen het puin

  "Tussen alle wanhoop, een symbool van hoop en vrede", zo noemt May-Lee Melki de video die ze deelde op sociale media. Op de beelden is te zien hoe haar oma tussen al het puin rustig pianospeelt. De video is inmiddels duizenden keren gedeeld.

  De 79-jarige May Abboud Melki en haar man wonen anderhalve kilometer van de rampplek. Ze waren niet thuis toen de explosie plaatsvond. Zelf zijn ze ongeschonden, maar van hun huis is weinig meer over. "Ruim zestig jaar hebben ze daar gewoond", vertelt kleindochter May-Lee aan CNN. "Dit huis heeft zelfs de burgeroorlog overleefd. Ze hebben het keer op keer opnieuw opgebouwd." Maar zo veel schade als nu heeft het echtpaar nog niet eerder meegemaakt.

  Bijzonder genoeg bleek Mays dierbare piano, die ze op haar bruiloft van haar vader had gekregen, ongeschonden. Terwijl om haar heen mensen druk waren met opruimen, sloeg ze de eerste tonen van het bekende Auld Lang Syne aan.

  Dat zag er zo uit:

 • 'Vier dagen de tijd om verantwoordelijken te vinden'

  De regering van Libanon wil snel duidelijkheid over wie verantwoordelijk is voor de verwoestende explosie in Beiroet. Een speciale commissie krijgt vier dagen de tijd om daar onderzoek naar te doen, zei de Libanese minister van Buitenlandse Zaken Charbel Wehbe op de Franse radio.

  "Dit is serieus en we nemen het heel serieus", zei hij. "Degene die verantwoordelijk is voor deze vreselijke nalatigheid zal worden gestraft door de rechter."

  Premier Hassan Diab en president Michel Aoun hebben beloofd de schuldigen achter de tralies te krijgen, maar veel Libanezen hebben daar weinig vertrouwen in. Eerder zei correspondent Daisy Mohr al dat meestal lager geplaatste mensen de schuld in de schoenen geschoven krijgen.

 • EU trekt 33 miljoen euro uit voor noodhulp aan Libanon

  De Europese Commissie heeft 33 miljoen euro vrijgemaakt voor medische uitrusting en het herstel van infrastructuur in Libanon. Het gaat om een eerste bedrag, liet commissievoorzitter Ursula von der Leyen weten na een telefoongesprek met de Libanese premier Hassan Diab.

  "De Europese Commissie heeft ook gekeken naar hoe we de handelsrelatie een impuls kunnen geven in deze uitdagende tijd, door bijvoorbeeld het land voordelen te bieden", zei Von der Leyen volgens persbureau Reuters in een verklaring.

  De twee bespraken onder meer hoe de EU hulp kan bieden bij de wederopbouw van Beiroet en de rest van het land. Zo stelde Von der Leyen onder meer voor om met Europese expertise en apparatuur de schade in kaart te brengen. Ook bood ze het Libanese volk haar condoleances aan.

 • Vier dagen oude baby zwaargewond na explosie

  Een baby van vier dagen oud vecht voor haar leven in een van de zes nog operationele ziekenhuizen in Beiroet. Sophie Ajouri raakte zwaargewond bij de explosie. Ze kreeg bloedingen in haar hersenen en liep verwondingen op over haar lichaam.

  Sophie kreeg borstvoeding toen de explosie alle ramen liet springen. "Alles in huis explodeerde, overal was bloed", zegt haar moeder tegen persbureau AP. "Ik probeerde haar te beschermen, maar dat lukte niet."

  Baby Sophie is een van de duizenden gewonden die vielen bij de explosie:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Pas vier dagen oude baby in het ziekenhuis
 • 'De hulp komt op gang'

  Correspondent Daisy Mohr ziet dat de hulpverlening op gang begint te komen. "Gisteravond laat zag ik een veldhospitaal staan."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De hulp komt op gang'