NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden en meer dan 3000 gewonden na zware explosie in haven Beiroet

Beelden van enorme explosie in Beiroet

De Libanese hoofdstad Beiroet is opgeschrikt door een zware explosie. Er zijn zeker zeventig doden en 3000 gewonden gevallen, maakte de minister van Volksgezondheid bekend. Vermoedelijk loopt het aantal slachtoffers verder op: er liggen nog mensen bedolven onder het puin.

De ontploffing vond plaats in het havengebied, maar was in de hele stad en ver daarbuiten voelbaar. Er waren dikke rookwolken te zien boven de stad. Volgens de Libanese president Aoun is de explosie veroorzaakt door 2750 ton aan ammoniumnitraat, dat lag opgeslagen in de haven.

De stof zit onder meer in bepaalde soorten kunstmest en is onder bepaalde omstandigheden brandbaar. Ammoniumnitraat wordt ook vaak gebruikt voor het maken van explosieven.

Nederlandse ambassade

Premier Hassan Diab zegt dat het materiaal er sinds 2014 lag en dat de verantwoordelijken zullen boeten voor wat er gebeurd is. Hij riep verder bevriende landen op Libanon te hulp te schieten bij deze grote catastrofe. Beiroet is in rouw, sprak hij.

Onder de gewonden zijn vijf Nederlanders die betrokken zijn bij de ambassade in Beiroet. Het gaat om twee ambassademedewerkers en drie partners, meldt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een van hen is zwaargewond.

Het ministerie adviseert Nederlanders die in Beiroet zijn contact op te nemen met familie of vrienden. Het is onduidelijk hoeveel Nederlanders gewond zijn geraakt.

Inwoners van Beiroet rennen naar veiliger gebied

"Ik kijk uit op enorme rookwolken over de haven van Beiroet, het is een enorme klap geweest", zei correspondent Daisy Mohr in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Het gebeurde in een opslagplaats in de centrale haven van de stad."

Volgens Mohr stond de opslagplaats al even in brand, toen een grote explosie volgde. "Die knal was tot ver buiten de stad te horen. De ontploffing was zo hevig dat ramen en deuren naar binnen vlogen, ook in wijken die ver van de plaats van de explosie verwijderd liggen. De haven ligt vrij centraal, dus iedereen in de wijde omtrek heeft schade." Zelfs inwoners van Cyprus zeggen de knal te hebben gehoord.

Kort na de explosie stroomden de ziekenhuizen in Beiroet vol met gewonden. Het Rode Kruis in Libanon heeft een dringende oproep gedaan om bloed te doneren. "Er is een dringende behoefte aan alle bloedgroepen", staat in een tweet.

De hulporganisatie zegt duizenden telefoontjes binnen te krijgen via het noodnummer. "We vragen mensen alleen het noodnummer te bellen in kritieke en ernstige gevallen zodat we de mensen die het het meest nodig hebben het eerst kunnen helpen."

Zo zag het er kort na de explosie uit in de stad:

Veel schade en chaos na zware explosie in Beiroet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl