NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Ambassade Beiroet voorlopig dicht • Dodental opgelopen naar 135

 • Volgens de Libanese president is de zware explosie in Beiroet veroorzaakt door ammoniumnitraat, een stof die onder meer in bepaalde soorten kunstmest zit.
 • Er zijn zeker 135 doden en 5000 gewonden. Er worden nog veel mensen vermist.
 • De explosie heeft tienduizenden huizen verwoest. De gouverneur zegt dat meer dan de helft van de stad schade heeft.
Liveblog gesloten
 • Geschrokken bruid: 'Godzijdank we leven nog'

  De vrouw die tijdens de explosie in Beiroet bezig was met een videoshoot voor haar bruiloft, komt terug op dezelfde plek. Ze is geschrokken en vindt het verschikkelijk wat er met de stad is gebeurd.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geschrokken bruid uit Beiroet terug op de locatie van haar videoshoot
 • Een rouwende stad probeert te bevatten wat er is gebeurd

  Vandaag werd duidelijk hoe groot de ravage is in Beiroet. Een dag na de explosie proberen Libanezen zo goed en kwaad als het kan de draad weer op te pakken.

  Een samenvatting van wat er vandaag gebeurde in Beiroet:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Een dag na de explosie: een rouwende stad probeert te bevatten wat er is gebeurd
 • Kaag kritisch over Libanese politiek: land moet zich openstellen voor rest van de wereld

  De Libanese regering moet zich anders opstellen tegenover hulp van buitenaf, vindt minister Sigrid Kaag. In Nieuwsuur zegt ze dat het land de laatste jaren in een politiek isolement raakte. "Door binnenlandse druk kon of wilde het niet meegaan met de voorwaarden die landen stelden."

  De halsstarrige houding van Libanon is volgens Kaag onder meer te verklaren doordat aanhangers van Hezbollah een grote invloed uitoefenen op de Libanese regering. Dat maakt afspraken maken moeilijk, want veel landen hebben Hezbollah als een terroristische organisatie bestempeld.

  Speelbal

  "Daarom moet er nu een kentering in de houding van de regering komen", vindt Kaag. Hezbollah zal niet zomaar verdwijnen, ziet ook de minister. Maar de protesten van de afgelopen tijd zijn volgens haar hoopgevend. "Zij vragen een totale verandering in het land. Of dat gaat lukken is de vraag, maar als Nederland hechten wij eraan dat het geld daar komt waar het nodig is."

  "Wat nu het zwaarst weegt is het behoud van Libanon, met een rol van het land in de regio. Het is een geweldig land met kunst en cultuur, maar het is ook een speelbal. Maar daar moet het zich niet voor lenen."

 • Libanezen proberen de ravage op te ruimen

  Correspondent Daisy Mohr ziet hoe inwoners en ondernemers proberen de ravage op te ruimen. Ze gaan ervan uit dat ze er alleen voor staan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Terwijl het puin nog van de gevels valt, proberen Libanezen de rotzooi op te ruimen
 • Ambassade Beiroet voorlopig dicht, reisadvies aangepast

  Het ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies voor Libanon vanavond geüpdatet. De situatie in Beiroet is voor reizigers veranderd. Er geldt een noodtoestand en militairen moeten de openbare orde bewaken en plunderingen voorkomen.

  De Nederlandse ambassade is flink beschadigd en daarom kunnen er geen paspoorten of andere documenten aangevraagd of afgehaald worden. Tot nader bericht is de ambassade daarom gesloten.

 • Nederlands reddingsteam onderweg naar Beiroet

  Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is onderweg naar Libanon. Vanavond vertrokken twee vliegtuigen vanaf Vliegbasis Eindhoven om in Beiroet te helpen met het zoeken naar overlevenden onder het puin. Meer dan zestig reddingswerkers en acht honden willen in Libanon "zo snel mogelijk het veld in".

  Het eerste vliegtuig met tonnen aan reddingsmateriaal vertrok om half negen vanavond:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  C-17 met Nederlands reddingsteam onderweg naar Beiroet
 • Cruiseschip kon niet meer gered worden, twee doden

  Het cruiseschip Orient Queen dat in de haven van Beiroet lag, is gezonken. Het schip kapseisde gisteren na de explosie en kon niet meer gered worden, zegt het cruisebedrijf Abou Merhi Cruises vandaag.

  De Orient Queen lag aan de kade tegenover de plek waar de explosie plaatsvond en kreeg dus de volle laag. Twee bemanningsleden kwamen om het leven en zeven anderen raakten gewond. Het schip werd in 1989 gebouwd in Spanje. Sinds 2012 werd het ingezet voor cruisereizen van het Libanese Abou Merhi Cruises.

  Satellietbeeld van het gekapseisde schip AFP
 • Hoe wordt ammoniumnitraat in Nederland gebruikt?

  De kunstmeststof ammoniumnitraat, die wordt genoemd als de chemische verbinding die de explosie in Beiroet veroorzaakte, wordt ook in Nederland gebruikt. Vanwege het explosierisico gelden hier strikte regels voor het produceren en kopen van ammoniumnitraat.

  Hier lees je meer over het gebruik en de regels in Nederland:

 • Wereldwijd eerbetoon aan Libanon

  1/5 Het stadhuis van Tel Aviv in de kleuren van Libanon AFP
  2/5 De vlag van Libanon geprojecteerd op de Watertorens van Koeweit AFP
  3/5 In Rafah steken Palestijnen kaarsjes op Reuters
  4/5 Bloemen bij de Libanese ambassade in Moskou AFP
  5/5 Bij de Libanese ambassade in Den Haag hangt de vlag halfstok ANP
 • VN: schade haven kan hulp aan Syrië bemoeilijken

  De humanitaire hulp aan Syrië kan in gevaar komen, nu de haven van Beiroet enorme schade heeft opgelopen, zeggen de Verenigde Naties. De Libanese haven wordt gebruikt voor de afhandeling van hulpgoederen, maar is nu zwaar beschadigd. "Dit heeft invloed op wat wij kunnen doen om Syriërs te steunen", zei een VN-woordvoerder vanmiddag.

  De haven aan de Middellandse Zee is voor heel Libanon van strategisch belang voor de im- en export van goederen. Libanon grenst in het oosten en noorden aan Syrië.

 • 'Onderdak, water en eten: dat moeten we eerst regelen'

  "De belangrijkste dingen die nu moeten worden geregeld, zijn onderdak, water, eten en medische hulp", zegt Mohammad Atta Durani, coördinator voor het Nederlandse Rode Kruis in Beiroet. "Mensen lopen hier op straat, tussen de glasscherven. Ze kunnen nergens heen."

 • Nederlands zoek- en reddingsteam naar Beiroet

  Het Nederlandse Urban Search and Rescue (USAR)-team gaat helpen met het zoeken naar overlevenden onder het puin. Het team vertrekt vanaf Vliegbasis Eindhoven.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nederlandse Search and Rescue-missie maakt zich op voor vertrekt naar Beiroet
 • Libanontribunaal stelt uitspraak over Hariri-aanslag uit

  Het Libanontribunaal doet vrijdag geen uitspraak in de zaak over de aanslag op oud-premier Hariri. De uitspraak wordt uitgesteld naar dinsdag 18 augustus.

  Het tribunaal is gevestigd in Leidschendam en houdt zich bezig met de vervolging van de daders van de aanslag op de toenmalige premier Rafik Hariri in 2005. Daarbij werd niet alleen Hariri gedood, maar ook 21 anderen; er vielen 226 gewonden.

  De zaak wordt met veel belangstelling gevolgd in Libanon. "Er werd uitgekeken naar de uitspraak van vrijdag", zei correspondent Daisy Mohr gisteren. "Maar dat is nu totaal overschaduwd door de explosie."

 • Libanezen bieden slaapplaatsen aan via sociale media

  Honderden Libanezen bieden op sociale media slaapplaatsen aan voor hun landgenoten die geen dak meer boven het hoofd hebben. Volgens de gouverneur zijn er zo'n kwart miljoen mensen in Beiroet dakloos na de verwoestende explosie van gisteren.

  Op Instagram en Twitter wordt de hashtag #OurHomesAreOpen in het Arabisch en Engels gebruikt zodat mensen met elkaar in contact kunnen komen. Er komen logeerbedden, ongebruikte appartementen en hotelkamers voorbij.

  Ook via het platform ThawraMap zijn slaapplaatsen te vinden. Het platform werd eigenlijk opgericht door activisten om locaties van anti-overheidsprotesten te delen. "Maar ik moest iets doen", zegt de oprichter tegen persbureau Reuters. "Ik werd gek van de machteloosheid."

 • Dodental opgelopen naar 135

  Het dodental na de explosie in de haven van Beiroet is opgelopen naar 135. Dat heeft gezondheidsminister Hamad Hassan bekendgemaakt. Er zijn zo'n vijfduizend gewonden en er worden nog veel mensen vermist.

  Grote delen van de stad liggen in puin. De autoriteiten zeiden eerder al te verwachten dat het dodental nog op zal lopen.