"We hoorden twee enorme dreunen, de luidste die ik ooit in Beiroet gehoord heb", vertelt Wilbert van Saane. Vanuit zijn huis, zeven kilometer van het havengebied, zag Van Saane de enorme ravage, veroorzaakt door de ontploffing.
Sinds 2014 woont hij met zijn gezin in de Libanese stad en geeft daar les op de Near East School of Theology. De school staat drie kilometer van de ontploffing en is flink beschadigd geraakt. Van Saane's dag bestaat vandaag uit het opvegen van glas. "Overal liggen brokstukken en op straat hoor je gerinkel van glas."
Doordat zijn huis een stukje buiten de stad op een heuvel staat, raakte de woning niet beschadigd. Wel was het gezin erg geschrokken. "Mijn zoon van negen had het er gisteren erg moeilijk mee en mijn dochter van vijftien ging direct haar vrienden en vriendinnen van school bellen om te vragen of alles goed met ze ging."
Van Saane maakte de volgende foto's van de schade.
Via Instagram wordt sinds gisteravond naar Libanezen gezocht die in de chaos vermist raakten. Mensen delen daar lijsten van namen van gewonden, en naar wel ziekenhuis ze zijn gebracht. "Gelukkig kennen wij niemand die vermist wordt of het leven heeft gelaten. Maar veel vrienden van ons hebben snijwonden door het rondvliegende glas", vertelt Van Saane.
Knock-out voor Beiroet
Terwijl hij in de ochtend een rondje maakte door de stad viel het hem op dat iedereen die kan helpen opruimen, dat ook doet. "Dan komt de solidariteit naar boven, hoewel je ook merkt dat mensen verslagen zijn. Ze vragen zich af wie er verantwoordelijk is hiervoor. Na de economische-crisis, het coronavirus en dan dit. Het voelt echt als een knock-out."