De Libanese premier Diab maakte het ontslag bekend in een tv-toespraak
NOS NieuwsAangepast

Premier Libanon dient ontslag regering in: 'Explosie gevolg van corruptie'

De Libanese regering treedt af, heeft premier Diab bekendgemaakt in een korte toespraak op tv. In de nasleep van de explosie van afgelopen dinsdag waren al meerdere ministers vertrokken. Door de explosie vielen zeker 160 doden en 6000 gewonden.

Diab zei dat de explosie het resultaat is van structurele corruptie in het land. "De corruptie is groter dan de staat. Er is een groep die alles uit eigenbelang doet en ons tegenwerkt. Zij zijn tegen ons."

De premier zei ook dat de verantwoordelijken de prijs zullen betalen. "Wij willen graag veranderen, weg van corruptie. We willen een staat opbouwen die zijn volk respecteert. Daarom zetten wij een stap naar achteren."

"We willen met het volk zijn", zei premier Diab in zijn tv-toespraak:

Libanese regering treedt af

Minister van Justitie Marie-Claude Najm en de minister van Financiën Ghazi Wazni kondigden vandaag hun ontslag aan. Eerder traden ook de minister van Milieu en de minister van Informatie af.

Druk toegenomen

De druk op de regering in Beiroet nam de afgelopen dagen flink toe. Afgelopen weekend gingen duizenden Libanezen de straat op om het aftreden van de regering te eisen. Daarbij vielen veel gewonden na hard ingrijpen door de politie.

Er werd urenlang traangas afgevuurd en demonstranten zeggen dat de politie met rubberen kogels en met scherp schoot.

Machtsvacuüm

Volgens correspondent Daisy Mohr zal het vertrek van de regering voor de betogers een stap in de goede richting zijn. "Maar ze willen veel meer zien. Ze eisen vervroegde verkiezingen en willen dat het hele systeem verandert."

Mogelijk komt Libanon nu een in machtsvacuüm terecht, zegt Mohr. "De ervaring leert dat het best lang kan duren voor hier een premier wordt gekozen. De premier moet een soennitische moslim zijn, zo staat het hier in de wet. De komende periode kan mogelijk nog chaotischer worden."

Al voor de explosie verkeerde het land in een diepe economische en politieke crisis die tot veel protesten heeft geleid. Betogers houden de regering ook verantwoordelijk voor de ramp, omdat het kabinet volgens hen nalatig en corrupt is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl