Minister Kaag, terwijl Donald Trump de deelnemers aan de conferentie toespreekt
NOS NieuwsAangepast

Landen overleggen over hulp Libanon, Kaag wil helpen bij herstel haven

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil met de haven van Rotterdam nagaan hoe Nederland Libanon kan helpen bij het herstel van de haven van Beiroet. Die haven is de motor van de Libanese economie, maar hij werd dinsdag door een enorme explosie verwoest.

"We kijken samen met de haven van Rotterdam hoe we door middel van de Wereldbank kunnen helpen, bij het bergen binnen de haven, zodat schepen met bijvoorbeeld voedsel weer kunnen aanleggen, maar ook bij de wederopbouw van de haven", zei minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tegen de NOS. "Dat zijn heel moeilijke technische processen. We hebben enorme kunde en kennis en dat biedt ook weer kansen voor het Nederlands bedrijfsleven, om daar iets goed te doen."

Eerder stuurde Nederland al een hulpteam voor het opsporen van slachtoffers onder het puin. Ook heeft Nederland 3 miljoen euro aan noodhulp beschikbaar gesteld en 1 miljoen euro overgemaakt aan het Rode Kruis.

Kaag deed vandaag mee aan een online donorconferentie van landen die de zeven miljoen inwoners van Libanon willen helpen.

Libanon is een land dat bekendstaat als een land met een corrupte overheid, maar Kaag is ervan overtuigd dat het geld goed terechtkomt:

Kaag: 'We geven nooit geld direct aan regeringen'

In Libanon dreigt na de explosie van dinsdag de totale ineenstorting. Economen hebben uitgerekend dat de klap mogelijk 25 procent van het bruto nationaal product heeft weggevaagd. Het land zat daarvoor al in een diepe economische crisis en is ook nog eens zwaar getroffen door de coronapandemie. De bevolking heeft geen enkel vertrouwen meer in de leiders van het land.

Onder VN-leiding

De donorconferentie was een initiatief van de Franse president Macron. De wereldmachten hebben de plicht om het volk van Libanon te hulp te komen, zei hij bij het begin van de conferentie. "Het is onze taak om snel en effectief in actie te komen en de hulpverlening ter plaatse te coördineren, zodat de hulp zo snel mogelijk bij de bevolking terechtkomt." De VN moet daarbij de leiding nemen.

De medische hulp en voedselhulp lijken goed op gang te komen. Zo stelde het Verenigd Koninkrijk op de conferentie 20 miljoen euro beschikbaar voor voedselhulp, Duitsland 10 miljoen euro voor noodhulp en de VS bijna 13 miljoen euro voor twee Amerikaanse universiteiten in Libanon. De 36 deelnemende landen brachten volgens het Élysée 252,7 miljoen euro bijeen.

Voor het herstel van de schade zijn miljarden nodig. Het is de vraag welke landen daar nog meer aan willen bijdragen, nu het coronavirus overal ter wereld een economische crisis heeft veroorzaakt.

In Libanon heerst de angst dat de financiële steun verkeerd terechtkomt. De bevolking heeft geen enkel vertrouwen meer in de regering, vertelt correspondent Daisy Mohr:

Libanezen bezorgd over hulpgeld: 'Houd regering erbuiten'

In de slotverklaring staat dat de deelnemende landen steun geven aan een "betrouwbaar en onafhankelijk" onderzoek naar de oorzaak van de ramp. De Libanese regering heeft zelf een onderzoek ingesteld, maar de bevolking is bang dat de werkelijke schuldigen buiten schot blijven.

In de slotverklaring staat ook dat het herstel gepaard moet gaan met hervormingen in het landsbestuur. Corruptie en vriendjespolitiek moeten worden uitgebannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl