NOS Nieuws

De impact in beeld: satellietbeelden voor en na explosie Beiroet

De verwoesting door de explosie in Beiroet is goed te zien op satellietbeelden van voor en na de explosie in Beiroet. De ontploffing dinsdagavond in de hoofdstad van Libanon heeft letterlijk een gat geslagen in de stad.

Er zijn 135 doden en duizenden gewonden en er worden nog veel mensen vermist. Tienduizenden huizen zijn onbewoonbaar en zo'n 300.000 mensen getroffen.

Bekijk de situatie van voor en na de explosie door de rode knop heen en weer te bewegen (voor de app-gebruiker: klik eerst op de afbeelding):

Op de satellietbeelden is ook de omvang te zien van het gat dat de ontploffing heeft geslagen. De explosie in Beiroet was zo groot doordat zo'n 2750 ton ammoniumnitraat is ontploft. Hoe die stof vlam heeft gevat is nog onduidelijk.

Een cruiseschip, de Orient Queen is omgeslagen. Dat is te zien op onderstaande satellietbeelden. Twee van de bemanningsleden zijn om het leven gekomen.

De boot is bovenin onderstaande foto te zien:

Bijna alle gebouwen in de directe omgeving van de haven zijn weggevaagd door de ontploffing. En niet alleen in de directe omgeving, ook op kilometers afstand zijn gebouwen beschadigd.

In een straal tot 8 kilometer rond de plek van de ontploffing hebben ziekenhuizen, het internationale vliegveld, huizen en hotels zware schade opgelopen:

De tweede klap van de explosies en de trillingen waren te horen en voelen op Cyprus, meer dan 160 kilometer verderop.

De explosie was in de haven, dicht bij het centrum van de stad

Dronebeelden laten zien hoe de haven van Beiroet er de ochtend na de explosie uitziet.

De stad is een ravage:

Beiroet vanochtend: ravage en rook in de haven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl