Traangas en kogels in Beiroet, demonstranten dringen ministerie binnen
Een demonstratie in Beiroet tegen de regering is grimmig verlopen. De Libanese politie vuurde urenlang traangas af en schoot volgens demonstranten met rubberen kogels en met scherp.
Volgens het Libanese Rode Kruis vielen er zeker 140 gewonden, van wie er 30 naar het ziekenhuis zijn vervoerd. Eén politieman is omgekomen, hoe dat kon gebeuren is onduidelijk. Ondertussen zei de Libanese premier op tv dat hij een verzoek indient voor vervroegde parlementsverkiezingen.
Demonstranten gooiden met stenen naar de politie en probeerden eerst het parlement te bestormen. Later lukte het ze om het ministerie van Buitenlandse Zaken binnen te dringen. Op spandoeken die daar zijn opgehangen, viel onder meer te lezen: "Beiroet is de hoofdstad van de revolutie!"
Vervolgens gingen er ook demonstranten het ministerie van Economie binnen. Daar zou brand zijn gesticht. Ook een vrachtwagen die de weg naar het parlement blokkeerde, werd in brand gestoken.
Persbureau Reuters schat dat er zo'n 10.000 mensen aanwezig waren op het centraal gelegen Martelaarsplein in Beiroet. Er werden leuzen geroepen tegen de regering: "Het volk wil de val van het regime!" De verwachting was dat in de loop van de dag honderdduizenden mensen in een mars door het centrum zouden lopen, maar zo veel mensen waren er niet.
Bekijk hier beelden van de demonstratie:
Kleine groepen woedende betogers gingen de afgelopen dagen al de straat op in Beiroet. Ze zijn ziedend, ze houden de machthebbers verantwoordelijk voor de verwoestende explosie in de haven. Die heeft aan minstens 158 mensen het leven heeft gekost, zo bleek zaterdag uit een update van het dodental door het Libanese ministerie van Volksgezondheid.
'Libanezen hebben genoeg geleden'
De 21-jarige Antoine Kanaan was ook bij de demonstratie. Volgens hem werden er middenin groepjes vreedzame demonstranten traangasgranaten geworpen. Kanaan spreekt van chaos: "De politie viel demonstranten aan, ook Hezbollah viel demonstranten aan. En toen kwam het leger erbij om de orde te herstellen."
Ook de 21-jarige Jamie Doumet, die zelf gewond raakte bij de explosie van dinsdag, ging de straat op. Zij zag hoe ook kinderen en ouderen te maken kregen met het traangas: "Het maakte de politie helemaal niets uit. Het lijkt wel een burgeroorlog en het is de schuld van de regering. We willen van ze af, Libanezen hebben genoeg geleden."
De demonstranten richtten zich niet alleen tegen de regering, ook tegen Iran en Hezbollah. "Beiroet is vrij, Iran ga weg" werd er gescandeerd, net als "Hezbollah is een terroristische organisatie!"
NOS-verslaggever Hoessein Sabir was 's middags ook bij de demonstratie: "Wat opviel was de grote emotie bij de demonstranten. Velen hadden foto's bij zich van familieleden die overleden zijn."
Ook de 38-jarige Rola Seifeddine was erbij, ondanks de traangassalvo's die worden afgeschoten: "Ze kunnen ons niet stoppen!" Zij zag dinsdag alle ruiten uit haar auto en pas gekochte huis vliegen door de explosie. Voor haar is de explosie een nieuw momentum voor de protesten tegen de regering.
Zij en andere betogers zijn na de explosie vastberadener dan ooit, zegt ze. "Ons land is failliet. Er zijn geen banen, er is geen geld. We verwachten honderdduizenden demonstranten, misschien meer dan een miljoen. Want dit is het moment, het interesseert ons niet meer of het gewelddadig wordt, of we gewond raken. Er zullen ook mensen stroppen meenemen voor de machthebbers, symbolisch natuurlijk, want ze verschuilen zich in hun kastelen."
'We hebben de overheid niet nodig, we hebben alleen elkaar':
Kanaan verwacht overigens niet dat de demonstratie veel zal uithalen: "Misschien zal er nu niets veranderen, maar we moeten dit doen, uit liefde voor ons land, het is onze plicht. We hebben een gezegde in het Arabisch: je hebt wolken nodig om regen te krijgen. Als de regen staat voor de verandering die we willen, doen we nu een regendans."