NOS Sport

Djokovic komt Indian Wells en Miami niet in, Mexicaanse vluchtroute geen optie

Novak Djokovic trekt zich terug van deelname aan de prestigieuze Amerikaanse masterstoernooien in Indian Wells en Miami. Via zijn eigen Twitter-kanaal liet de Serviër weten dat hij er al rekening mee hield dat hij de Verenigde Staten niet in zou komen, omdat hij niet is gevaccineerd. Dat overkwam hem eerder dit jaar ook in Melbourne bij de Australian Open.

Alsof er niets aan de hand was, verscheen Djokovic' naam dinsdag gewoon in de loting voor Indian Wells, ook wel het vijfde grandslamtoernooi genoemd. Hij leek het onheil al te voorzien.

"Ik wist dat het onwaarschijnlijk was dat ik zou kunnen afreizen. De CDC (de Amerikaanse variant van het RIVM, red.) heeft gezegd dat de huidige regels niet zullen veranderen, dus ik zal niet spelen in de VS", meldt 'Djoko'.

Die huidige gezondheidsregels van de CDC schrijven voor dat buitenlanders die via de lucht de Verenigde Staten in willen, een volledig vaccinatiebewijs en een negatief testresultaat moeten kunnen laten zien.

Vluchtroute via Mexico

Over land de Amerikaanse grens oversteken, is een ander verhaal, dan gelden namelijk geen restricties voor ongevaccineerde buitenlanders. Even werd gespeculeerd dat Djokovic via Mexico met de auto het zuiden van Californië - daar ligt Indian Wells - wilde betreden. Geen optie voor Djokovic, zo blijkt.

De twintigvoudig grandslamwinnaar kwam in januari Australië niet in en werd vervolgens uitgezet nadat de regering zijn visum had ingetrokken. De nummer twee van de wereld ging ervanuit een medische vrijstelling te hebben gekregen, omdat hij kort daarvoor hersteld was van corona.

Vorige maand zei de tennisser tegen de BBC niet geassocieerd te willen worden met de antivaxbeweging. Wel steunt hij het recht om zelf te kunnen kiezen. Dat het niet nemen van een prik hem zijn deelname kon kosten aan grote toernooien in verschillende landen, heeft Djokovic geaccepteerd. "Dat is de prijs die ik bereid ben te betalen."

Roland Garros

Vorige maand leek Djokovic' deelname aan Roland Garros in Parijs ook te wankelen vanwege de invoering van een 2G-regel. Maar in Frankrijk liggen er weer mogelijkheden voor de Serviër: volgende week schaft de Franse regering de vaccinatiepas af.

Het interview van februari met de BBC.

Djokovic standvastig: 'Al kost het Wimbledon, ik draag de consequenties'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl