NOS SportAangepast

Grandslamrecord voor Nadal na heroïsche zege tegen Medvedev

Nadal knokt zich terug tegen Medvedev en behaalt grandslamrecord

Rafael Nadal heeft in het mannentennis geschiedenis geschreven door in Melbourne zijn 21ste grandslamtitel te behalen.

De 35-jarige Spanjaard knokte zich in de finale van de Australian Open tegen Daniil Medvedev op weergaloze wijze terug en won na ruim vijf uur in vijf sets: 2-6, 6-7 (5), 6-4, 6-4 en 7-5.

Hij deelde het record van aantal eindzeges tot vandaag met Roger Federer en Novak Djokovic. Na zijn heroïsche overwinning tegen Medvedev is Nadal op dat gebied alleenheerser bij de mannen.

Terug van blessure

Nadal stond tot z'n eigen verbazing in de finale. Hij miste het tweede deel van vorig jaar door een voetblessure en testte in december positief op corona, maar in Melbourne stond hij er weer.

Hij won de toss en begon met serveren. In de derde game, die ruim acht minuten duurde, kreeg Medvedev twee breekkansen op de service van Nadal. De Spanjaard nam toch weer een voorsprong: 2-1.

De 21 grandslamtitels van Nadal in beeld

In de vijfde game van de eerste set moest Nadal dan toch zijn service inleveren. Medvedev kwam op 0-40 en benutte meteen zijn eerste breekpunt. De Rus stoomde door, brak Nadal nog een keer op 'love' en pakte soeverein de set met 6-2.

In het tweede bedrijf waren de rollen aanvankelijk omgedraaid. Na een geweldige rally van liefst 40 slagen dwong Nadal twee breekkansen af in de vierde game. Medvedev sloeg de eerste weg met een ace, maar capituleerde alsnog. Bij een 4-2 voorsprong brak Medvedev echter weer terug, maar de Spanjaard sloeg op 4-3 weer toe.

Nadal kon zo de stand in sets gelijktrekken, maar na een enerverende game, met een setpunt, wist Medvedev opnieuw terug te breken. Tussendoor werd de game verstoord door een toeschouwer, die de baan met een banner wist te bereiken. Uiteindelijk werd deze afgevoerd.

Daniil Medvedev

Een tiebreak moest vervolgens de beslissing brengen en Medvedev werkte daarin achterstanden van 2-0 en 5-3 weg. Met een fraaie passeerslag pakte de koele Rus na bijna anderhalf uur ook de tweede set.

Voor Nadal resteerde een mammoetopgave in het restant van de partij.

De derde set verliep tot 4-4 op service, maar vervolgens pakte Nadal het initiatief. De Spanjaard brak Medvedev, die zelf in de zesde game drie breekkansen liet liggen. Nadal denderde door en eiste de set op.

Dubbele fout

Nadal werkte in de tweede game van de vierde set twee breekkansen weg. In de daaropvolgende game waren de rollen omgedraaid. Medvedev kwam nog terug tot 30-40, maar een dubbele fout kostte hem de kop. De Rus herstelde zich direct en brak terug.

Daarmee was de koek qua breaks nog niet op, want vervolgens was het weer de beurt aan Nadal. Op zijn zesde breekpunt was het uiteindelijk raak. Bij 4-3 kreeg Medvedev mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Nadal toonde andermaal zijn klasse, behield zijn service en sleepte de set met 6-4 uit het vuur.

In de vijfde en beslissende set nam Nadal een voorschot op de overwinning door Medvedev bij 2-2 te breken met een geweldige forehand. Bij 5-4 verzuimde Nadal de wedstrijd echter naar zich toe te trekken, maar na een break kreeg hij bij 6-5 een nieuwe kans. En die benutte hij, na een slijtageslag van bijna 5,5 uur.

Nadal vol ongeloof na Australian Open-titel: 'Jongens, wat moet ik zeggen...?'

Nadal stond voor de zesde keer in de finale in Melbourne. De toernooiwinnaar van 2009 is dus nu de eerste speler met 21 grandslamtitels. Hij deelde het record tot vandaag met Roger Federer en Novak Djokovic.

Bij de vrouwen is die mijlpaal in 2016 al gehaald toen Serena Williams op Wimbledon haar 21ste grandslamtoernooi won. Een jaar later bracht ze haar totaal in Melbourne zelfs op 23. Margaret Court heeft nog altijd het record in handen. Tussen 1960 en 1973 won ze 24 grandslamtitels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl