PSV-trainer Roger Schmidt en Ajax-coach Erik ten Hag
NOS SportAangepast

Voorlopig geen publiek in betaald voetbal; clubs dreigen stadions te openen

Clubs in het betaalde voetbal moeten het in elk geval tot 25 januari zonder publiek in de stadions doen.

Het kabinet kondigde vrijdagavond een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen aan, maar het verbod van publiek bij sportwedstrijden en het betaald voetbal blijft voorlopig overeind.

Op 25 januari volgt een nieuw weegmoment van het kabinet. Het verbod op toeschouwers houdt in dat de topper in de eredivisie tussen PSV en Ajax op zondag 23 januari zonder fans wordt afgewerkt. In december was dat ook het geval bij Feyenoord-Ajax in Rotterdam.

Het demonstratief opengaan van de stadions is de onvermijdelijke volgende stap.

Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie

"Het voelt heel oneerlijk", gaf premier Rutte bij aanvang van de persconferentie over de coronamaatregelen direct aan. Naast het ontbreken van het publiek in het betaald voetbal blijven ook de horeca, de cultuursector en de evenementensector op slot.

"De steunpakketten voor de getroffen sectoren blijven het hele eerste kwartaal van kracht", aldus Rutte. De premier verklaarde dat bij het weegmoment op 25 januari goed gekeken gaat worden naar horeca, musea, bioscopen en de theaters.

'Stadions demonstratief open'

De clubs in het betaald voetbal zijn intussen de besluitvorming in Den Haag zat. Ze willen vanaf 28 januari de toeschouwers weer terug in de stadions. Die toezegging kwam er nog niet.

"We kunnen niet langer zonder publiek spelen. Vorig seizoen leidde dat tot een verlies van meer dan 100 miljoen euro voor de sector. Het tempo van de besluitvorming in politiek Den Haag is te traag. Het demonstratief opengaan van de stadions is de onvermijdelijke volgende stap", lieten de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie in een verklaring weten.

De clubs geven in het statement aan wel eerst met de burgemeester van de speelstad in gesprek te gaan voor ze de stadions opengooien.

"Het betaald voetbal wil gehoord worden. We willen ons altijd constructief opstellen en onderdeel van de oplossing zijn en blijven. Ook nu weer. Ook met Den Haag en de nieuwe minister van sport. We zijn altijd heel meegaand en coöperatief geweest, maar de rek is eruit."

Goed nieuws

Het kabinet had ook nog goed nieuws voor de sportsector. Vanaf zaterdag 15 januari mag er weer bij de clubs worden gesport, zowel buiten als binnen. Dat kan dan weer op elk moment van de dag.

Onderlinge duels binnen de sportclubs mogen weer. Er is nog geen publiek toegestaan. Bij de binnensporten is vanaf achttien jaar een QR-code (coronatoegangsbewijs) verplicht.

Voetbalbond KNVB wil perspectief van het kabinet zien. Dat voor iedereen sporten weer mogelijk is, vindt de grootste sportbond van Nederland een terechte beslissing. "Sporten stimuleert de gezondheid en geestelijke - en lichamelijke weerstand. En dat is hard nodig tijdens een pandemie", stelt de KNVB.

De KNVB gaat de scenario's voor het vervolg van de amateurcompetities verder in kaart brengen. "Daar komen we na het volgende weegmoment van het kabinet op terug", schrijft de bond.

Toeschouwers langs de lijn en in de stadions

Volgens de voetbalbond moet de eerstvolgende stap van het kabinet zijn dat er weer toeschouwers langs de lijn en in de stadions worden toegestaan. "Dat perspectief mist nu, terwijl financieel gezien de rek er volledig uit is bij de clubs. Er wordt al twee maanden voor lege tribunes gevoetbald en dat kan niet zo door blijven gaan. Er zijn geen argumenten om de stadions gecontroleerd te openen."

Advertentie via Ster.nl