NOS Voetbal

Geen zorgen over herstart eredivisie: 'Niemand heeft er baat bij vals te spelen'

Bijna elke Nederlandse club werd de afgelopen weken opgeschrikt door coronagevallen binnen de selectie, maar Jan de Jong verwacht vooralsnog dat alle negen duels dit weekend gewoon doorgaan.

De Jong (Eredivisie CV): 'Geen enkele club heeft er baat bij om vals te spelen'

"Clubs staan te popelen om weer te beginnen", zegt de directeur van de Eredivisie CV. "Met de kennis van nu zou ik zeggen dat elke club komend weekend zou kunnen spelen."

De richtlijnen zijn streng, maar duidelijk. Clubs weten volgens De Jong precies waar ze aan toe zijn en kunnen zich goed vinden in het coronaprotocol.

"Iedereen is erbij gebaat om zo veel mogelijk en zo snel mogelijk te spelen en de competitie gewoon voort te zetten", vervolgt De Jong, die verwacht dat de clubs daarbij hun verantwoordelijkheid nemen. "Met het speelschema dat er nu is, denk ik dat niemand er baat bij heeft om vals te spelen."

Reputatie

Waarom zou een clubarts immers zijn reputatie te grabbel gooien, vraagt De Jong zich hardop af. Het lijkt namelijk verleidelijk om uitstel aan te vragen als meerdere bepalende spelers vanwege coronabesmettingen niet beschikbaar zijn.

Pas als van de 25 meest gebruikte selectiespelers er niet minstens twaalf spelers en een keeper beschikbaar zijn, mag uitstel worden aangevraagd. En dat geldt ook als sprake is van een acute corona-uitbraak.

"Ik denk dat het niet echt fraudegevoelig is. Een clubarts heeft een eed afgelegd en dan zou hij moeten frauderen", meent De Jong, die ook meekreeg dat Ajax het niet zo nauw nam met de regels. "Daar is Ajax wel op aangesproken. Niemand staat boven de wet. Het voetbal niet, Ajax niet, geen enkele club."

Op korte termijn publiek in stadions? 'Wij zijn een deel van de oplossing'

Wel heeft De Jong in aanloop naar een nieuwe persconferentie de Tweede Kamer verzocht het voetbal weer perspectief te bieden, door bijvoorbeeld wedstrijden met publiek in het vooruitzicht te stellen.

"Het was een goed, hoopvol en constructief gesprek", aldus De Jong, die de komende weken nog lege stadions verwacht. "Maar als het voetbal één ding heeft aangetoond de afgelopen twee jaar, dan is het dat het bereid is zich aan te passen aan de nieuwe omstandigheden."

"Laat alsjeblieft het voetbal een deel van de oplossing zijn en kijken of we op een veilige manier weer naar het stadion kunnen. Wij denken dat we dat op een verantwoorde manier kunnen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl