NOS NieuwsAangepast

Dit zijn de nieuwe versoepelingen en coronaregels

Vanaf zaterdagochtend wordt een aantal coronamaatregelen versoepeld. Dat hebben premier Rutte en minister Kuipers gisteravond bekendgemaakt in de eerste persconferentie van het kabinet-Rutte IV. Niet-essentiële winkels, kappers en het hoger onderwijs gaan weer open, de horeca en de cultuursector moeten nog dicht blijven.

Het is weer toegestaan om buiten met vier mensen samen te komen. Voor binnen gaat het advies van maximaal twee naar hooguit vier bezoekers. Niet-essentiële winkels mogen weer open en kunnen zonder afspraak bezocht worden tot 17.00 uur. Wel gelden er beperkingen voor het aantal personen dat tegelijkertijd in de winkel mag zijn.

Ook kappers, nagelsalons en andere niet-medische contactberoepen mogen weer open tot 17.00 uur.

winkels

Sporten op binnenlocaties is weer toegestaan en dus kunnen sportscholen en sportclubs hun deuren openen. Het coronatoegangsbewijs is bij de binnenlocaties verplicht voor personen boven de 18 jaar.

Buiten sporten voor volwassenen is ook weer toegestaan. Wedstrijden mogen alleen binnen de eigen club gespeeld worden. Voor topsport geldt een uitzondering. Publiek is daarbij niet toegestaan.

Hoewel de culturele sector dicht blijft, mogen locaties waar kunst en cultuur wordt beoefend wel open, zoals muziek- en dansscholen.

Mbo's, hbo's en universiteiten mogen weer op locatie lesgeven. Studenten hoeven dus geen onderwijs op afstand meer te volgen.

Wel gelden er enkele beperkende voorwaarden. Op het mbo en in het hoger onderwijs geldt een maximale groepsgrootte van 75 personen. Die beperking geldt niet voor als er tentamens worden afgenomen. Ook wordt het dragen van mondkapjes overal verplicht. Studenten moet vanaf nu altijd hun mondkapje ophouden, ook als ze in een lokaal zitten.

Horecagelegenheden mogen voorlopig nog niet open. Eten bestellen of afhalen blijft wél mogelijk. Ook de culturele sector moet de deuren nog gesloten houden. Het kabinet kijkt over tien dagen, op 25 januari, opnieuw naar de mogelijkheid om restaurants, cafés, bioscopen, musea en theaters te openen.

Een andere regel die gehandhaafd blijft is de verplichte 1,5 meter afstand. Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisten, blijven open tot 20 uur.

De quarantaineregels worden fors aangepast. Mensen die minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad of korter dan acht weken geleden corona hebben gehad hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmet persoon. Dit geldt alleen als ze geen klachten ontwikkelen.

Ook gaan de quarantaineregels voor mensen in cruciale beroepen, zoals leraren en zorgmedewerkers, veranderen. Wat deze regels precies inhouden wordt later pas bekendgemaakt. De nieuwe regels gaan gelden vanaf 21 januari.

Vaker mondkapjes op

Naast de versoepelingen en blijvende regels komt er ook een nieuw advies bij. Overal waar het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden wordt geadviseerd een mondkapje te dragen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om drukke winkelstraten en markten, maar het geldt ook op de werkvloer.

Het dragen van stoffen en zelfgemaakte mondkapjes wordt afgeraden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl