Fabinho (Liverpool)
NOS Voetbal

Zuid-Amerikaanse sterspelers mogelijk niet in actie in Engeland door FIFA-regels

Het is nog steeds onduidelijk of een groot aantal Braziliaanse spelers dit weekend in actie kan komen in de Premier League. Het wachten is op groen licht van de FIFA en de Premier League.

Verschillende clubs uit de hoogste Engelse divisie lieten hun spelers niet naar Zuid-Amerika afreizen voor de interlandperiode, omdat ze dan vanwege de coronaregels bij terugkomst in Engeland in quarantaine moeten.

Brazilië miste meerdere sterspelers en de Braziliaanse voetbalbond deed daarom een beroep op de FIFA-regels waarin staat dat clubs spelers moeten afstaan aan de nationale ploeg. Op basis van die reglementen kunnen de betreffende spelers voor vijf dagen na de interlandperiode niet voetballen voor hun club.

Spelers en clubs slachtoffer

Liverpool-coach Jürgen Klopp liet in een minutenlange tirade op de mediakanalen weten dat hij baalt van de hele situatie en dat hij niet weet of belangrijke spelers als keeper Alisson Becker en middenvelder Fabinho zondag in actie kunnen komen. De Braziliaanse aanvaller Roberto Firmino was al geblesseerd.

Klopp: "Mensen beslissen buiten ons om allerlei dingen, maar dat boeit niemand. Spelers en clubs zijn slachtoffer."

De Duitse trainer doelt op het feit dat de Copa América afgelopen zomer plotseling werd ingehaald en dat er voor de WK-kwalificatie afgelopen week drie wedstrijden werden gespeeld, waarvan de laatste vannacht was. Daarbij moet er ook nog eens rekening gehouden worden met de coronaregels.

Als Liverpool de Braziliaanse spelers wel hadden laten gaan, dan hadden ze in quarantaine gemoeten. "Dat is voor niemand goed, maar zeker niet voor topsporters. Die verliezen alles, waaronder spieren."

Liverpool is niet de enige club die te maken heeft met de regels en Klopp staat dus niet alleen in zijn verbolgenheid over de kwestie. Manchester United-trainer Ole Gunnar Solskjaer mist mogelijk middenvelder Fred en noemt het een "lose, lose, lose situation".

De trainer van stadgenoot Manchester City, Pep Guardiola, gaat ervan uit dat keeper Ederson en aanvaller Gabriel Jesus gewoon kunnen spelen. Als dat niet zo is, dan moet hij zijn derde keeper Scott Carson opstellen.

Richarlison wel inzetbaar

Voor Tottenham-trainer Nuno Espirito Santo is het wel duidelijk dat hij de komende twee wedstrijden oud-Ajacied Davinson Sanchez (Colombia), Giovani Lo Celso en Christian Romero (beiden Argentinië) mist. Deze spelers reisden wel af naar Zuid-Amerika en verblijven voorlopig in Kroatië. Daar zitten ze volgens Nuno omdat ze vanuit dat land later makkelijk kunnen aansluiten bij de groep.

De laatste twee spelers werden vorige week van het veld gehaald door Braziliaanse officials, omdat ze zich niet aan de coronaregels zouden hebben gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl