Doelpunt voor IJsselmeervogels
NOS Sport

KNVB en NOC*NSF: 'Vroege avondklok desastreus voor breedtesport'

Een vroege avondklok ter bestrijding van het coronavirus heeft voor de breedtesport in Nederland desastreuze gevolgen. Die zorg hebben voetbalbond KNVB en sportkoepel NOC*NSF dinsdag bij de overheid geuit.

"Vanuit de sportwereld gezien zou een avondklok pas om 23.00 uur actief moeten zijn, zodat mensen in de avonduren nog wel na hun werk en schoolactiviteiten kunnen (buiten) sporten. We zien dat in andere landen ook rekening wordt gehouden met sportbeoefening bij de ingestelde lockdowns, waardoor je de samenleving wel actief en in beweging kan houden", zo hebben de instanties aan de politiek laten weten.

Gevoelig

De invoering van een avondklok is momenteel een zwaar discussiepunt in de Haagse politiek. De maatregel ligt zeer gevoelig bij veel partijen. De Tweede Kamer sprak zich eerder al uit tegen een avondklok, die naar verluidt zou moeten gaan gelden tussen 20.00 en 04.00 uur. Een definitief besluit van het kabinet wordt op korte termijn verwacht.

KNVB en NOC*NSF stellen dat de genoemde tijdsperiode de breedtesport voor een groot deel stil zal leggen. "Het trainen van jongeren en ouderen vindt ongeveer plaats tot 23.00 uur bij de verenigingen. Vrijwilligers zijn doorgaans enkel in de avonduren actief. Mensen werken overdag, dragen zorg voor de kinderen of volgen onderwijs. Zij kunnen dus overdag niet sporten of bewegen. Dat gebeurt vaak in de avonduren", aldus de sportkoepel en de bond.

Amateursporters moeten wegens coronamaatregelen momenteel aangepast trainen

"We moeten afwachten wat de mogelijke maatregel precies inhoudt, maar een verdere inperking van de sportmogelijkheden zou niet goed zijn", zegt de woordvoerder van NOC*NSF. "Sporten levert een belangrijke bijdrage aan de weerbaarheid en gezondheid van de samenleving."

Uitzonderingspositie topsport

De topsportsector in Nederland heeft van het kabinet een uitzonderingspositie gekregen, mede door de Olympische Spelen die komende zomer op het programma staan. Zo'n 5.000 topsporters (inclusief betaald voetbal) profiteren daarvan. Zij mogen, in tegenstelling tot andere volwassenen, trainen en in wedstrijden uitkomen.

Of dat straks, wanneer een avondklok wordt ingevoerd, ook nog mag is niet duidelijk. "Als je je beroep ook 's avonds mag uitoefenen, geldt dat ook voor die topsporters, denken we. Maar het is moeilijk om te duiden welke kant het nu op gaat", aldus de woordvoerder van NOC*NSF.

Wellicht komt daar woensdag meer duidelijkheid over als het kabinet een persconferentie geeft over extra coronamaatregelen.

Advertentie via Ster.nl