NOS Sport

Van Ark: 'We willen dat onze topsporters prestaties kunnen leveren'

Van Ark: 'Ruim baan voor de topsport, maar met afspraken en regels'

Het zal ongetwijfeld hier en daar tot gefronste wenkbrauwen leiden, maar vanaf vandaag heeft de Nederlandse topsport weer wat meer speelruimte gekregen. Letterlijk eigenlijk: hoewel de coronacrisis nog in volle hevigheid voortduurt, mogen de sporters weer samen trainen en ook de topcompetities kunnen de draad oppikken. Zoals vorige week al was afgesproken.

Het gaat om hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis.

Welke sporten pakken wanneer de competitie weer op?

Dat heel Nederland sinds woensdag in een lockdown verzeild is geraakt, heeft de zaak niet veranderd, bevestigt Tamara van Ark, de minister van Medische Zorg en Sport. "Als ze zich maar houden aan de strenge spelregels. Dus blijf in je sportieve bubbel. Dan kan het."

Oneerlijk

Al eerder mochten de profvoetballers en topsporters met een A-status van NOC*NSF weer aan de slag en wedstrijden afwerken. Tot verontwaardiging van menig Nederlandse topsporter die buiten de boot viel. "Ik snapte heel goed dat mensen dat oneerlijk vonden. Maar we gingen toen van nul uitzonderingen naar een kleine uitzondering. Nu kan er meer als iedereen zich aan de spelregels houdt."

De volleybalcompetitie wordt binnenkort weer opgepikt

De verruiming is mede ingegeven met een blik naar volgend sportjaar, waarin - deo volente - onder meer de Olympische Spelen op het programma staan. "Een heel belangrijk sportjaar en we willen natuurlijk graag dat onze sporters straks fit zijn om de prestaties te kunnen leveren waarvan wij allemaal hopen dat ze die gaan leveren. We willen dat ze echt mee kunnen doen op het hoogste niveau."

Plezier en vitaliteit

De amateursporters zullen ondertussen nog even geduld moeten hebben. "Het is gelukt om de buitensport voor de 18-minners qua trainingen overeind te houden, maar voor de rest zullen we er eerst met z'n allen voor moeten zorgen dat het aantal besmettingen en contactmomenten fors wordt teruggedrongen."

Als voorschotje is er wel al een adviesaanvraag bij het OMT gedaan om te kijken wat er gebeurt als het trainen weer opengesteld gaat worden. "Sport levert natuurlijk veel op: plezier, vitaliteit, samenhang in alle sportverenigingen. Dus we kijken ernaar. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dat wel in de toekomst ligt. En ik hoop natuurlijk in de nabije toekomst."

Advertentie via Ster.nl