NOS Voetbal

Clubarts Feyenoord: 'Slechts 5 positieve tests na duel in Kuip tegen Twente'

Casper van Eijck, clubarts van Feyenoord, kwam eind september met een ambitieus onderzoek om aan te tonen dat het mogelijk is om voetbalwedstrijden met veel fans op een veilige manier te organiseren, zonder dat dat direct tot meer coronabesmettingen leidt.

Toch moest zijn plan na één wedstrijd (Feyenoord-FC Twente, met 13.000 uitbundige toeschouwers op de tribune die van premier Mark Rutte 'hun bek moesten houden') al op pauze worden gezet.

Aangezien er twee dagen later ook nog eens werd besloten om voorlopig geen supporters toe te laten bij voetbalwedstrijden, ontbreekt er nu een belangrijke factor in het onderzoek: de toeschouwers. Toch is de clubarts hoopvol over de eerste resultaten.

Clubarts Feyenoord over coronamaatregelen: 'Alles valt of staat met gedrag van mensen'

"De GGD heeft na afloop van het duel met FC Twente negen mensen geïdentificeerd die positief zijn getest én bij de wedstrijd aanwezig waren", vertelt Van Eijck. "Daarvan hadden vier mensen de volgende dag al symptomen, dus de kans dat die zijn besmet tijdens de wedstrijd is heel onwaarschijnlijk."

Conclusie? "Er blijven vijf mensen over. Dus 5 van de 13.000 mensen zijn mogelijk tijdens die wedstrijd besmet. Nog te vroeg om een conclusie te trekken, dat kan pas als het onderzoek is afgesloten, maar dit biedt wel hoop."

Van Eijck vindt het jammer dat het onderzoek nu stilligt, omdat er geen supporters zijn. Daarnaast heeft hij nog een tip voor voetbalbond KNVB: stel een aantal corona-functionarissen aan bij de clubs. "Dat is niet onlogisch in deze belangrijke bedrijfstak."

"Ik ben ook geen viroloog, maar ik heb heel veel geleerd van de viroloog die wij als club hebben geconsulteerd. Dat zijn basale dingen waar ik zelf nooit aan had gedacht, maar die wel bijdragen aan het voorkomen van een epidemie binnen Feyenoord."

Gedrag

Toch zijn er ook dit weekend weer besmettingen gemeld bij eredivisieclubs, ondanks alle voorzorgsmaatregelen. "Alles valt of staat met het gedrag van mensen", aldus Van Eijck. "Natuurlijk kun je testen, maar dat zal geen enkele besmetting voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl