Dit beeld is weer voor even voorbij: er mag geen publiek bij voetbalwedstrijden
NOS Sport

Premier Rutte: 'Amateur- en profsport zonder publiek, sportkantines dicht'

De sportsector wordt hard geraakt door de aangescherpte maatregelen van het kabinet om de snelle verspreiding van het corona-virus in te dammen. Prof- en amateurwedstrijden zullen het in elk geval drie weken zonder de aanwezigheid van publiek moeten doen. Daarnaast blijven de sportkantines vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur voor eenzelfde periode gesloten.

"Dat is niet omdat de sportsector het slecht doet", zei Rutte maandagavond tijdens de persconferentie. De premier benadrukte dat de sportsector het zeker niet slecht doet, maar dat de verscherping van de maatregelen voor de sport passen binnen een breder scala van maatregelen die nodig zijn om het coronavirus terug te dwingen.

Het kabinet kiest, ook gezien de andere beperkingen, op dit moment voor de noodrem. Na de periode van drie weken worden de effecten van de maatregelen geëvalueerd.

Twee speelronden in de eredivisie

De eredivisieclubs zullen het in elk geval twee speelronden zonder publiek moeten doen. Na de speelronde van komend weekeinde volgt een interlandperiode van een week en vervolgens valt de competitieronde in het weekeinde van 17 en 18 oktober onder de maatregelen. In de eerste divisie staan tot en met zondag 18 oktober 26 duels op het programma.

Voetballen voor lege tribunes

De maatregel is een gevoelige klap voor het betaald voetbal. De sportsector haalde in de zomer nog opgelucht adem toen het kabinet een aantal versoepelingen doorvoerde. Competities mochten toen hervat worden en de clubs in het betaald voetbal kregen toestemming om een beperkt aantal toeschouwers toe te laten in het stadion. De KNVB en andere sportbonden ontwikkelden, evenals sportscholen en andere sportinstellingen, protocollen om veilig te kunnen sporten.

De opmars van het virus had de afgelopen weken echter al effect op competitieprogramma's. Diverse sportbonden moesten competitiewedstrijden uitstellen als gevolg van de verspreiding van het coronavirus.

Kantines

Dat de kantines dicht moeten, is voor veel sportverenigingen een groot probleem. Juist dankzij die inkomsten kunnen veel clubs het hoofd boven water houden. "Alle sportsectoren worden geraakt"', zei Telstar-voorzitter Pieter de Waard in een reactie. "De kassa's moeten worden gevuld om een club te laten draaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl