NOS Voetbal

Een eredivisiewedstrijd met coronaregels: geen mascottes en meer kleedkamers

Voetbalbond KNVB diende vrijdag bij het ministerie van VWS een noodplan in voor het betaald voetbal. Het Deltaplan, dat in handen is van de NOS, bestaat uit drie onderdelen: een solidariteitsplan, een verzoek om financiële hulp van de overheid en een uitgebreid veiligheidsplan.

Uit het veiligheidsplan blijkt dat een eredivisiewedstrijd er (met name) voor, in de rust en na afloop anders uit zal gaan zien. Volgens de KNVB zal het protocol continu worden geëvolueerd en doorontwikkeld, waardoor het nog kan worden aangepast.

Wat lijken nu de belangrijkste voorwaarden en regels als de eredivisie in september weer mag beginnen? De NOS licht er tien punten uit.

In de kleedkamer
Nu hebben thuis- en uitspelende teams al hun eigen kleedkamer. In het Deltaplan wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen basisspelers, reserves én de technische staf. Dat zou dus in de praktijk zes kleedkamers betekenen.

Een kleedkamer bij Feyenoord

Wanneer het niet mogelijk is om zo veel kleedkamers te gebruiken, geldt er een regel van anderhalve meter afstand houden. Daarnaast mogen spelers maximaal dertig tot veertig minuten in de kleedkamer zijn.

Hoeveel mensen?
De KNVB heeft in het rapport ook een lijst gemaakt met het aantal personen dat aanwezig mag zijn bij een wedstrijd: 300 in totaal, die worden verdeeld over vier 'zones' in en rondom het stadion.

Los van de spelers (11 basisspelers en 12 reserves per team) en scheidsrechters (4) gaat het bijvoorbeeld om beveiligers (44), ballenjongens en -meisjes (4), de EHBO-ploeg (5), een schoonmaakteam (4) en één medewerker voor de dopingcontrole.

In de spelerstunnel
Net als op andere locaties in het stadion (behalve tijdens de wedstrijd) moet er ook in de spelerstunnel anderhalve meter afstand worden gehouden. Daarnaast mogen de teams niet tegelijkertijd in de tunnel zijn.

Spelers van AZ en ADO Den Haag komen het veld op

Dat betekent dat de elftallen na elkaar het veld zullen betreden in plaats van tegelijkertijd. Het team dat thuis speelt, komt als eerste het veld op.

Testen
In het plan wordt aanbevolen om spelers minimaal één keer per week te testen op corona en ook nog 24 uur voor een wedstrijd.

Ballenjongens en -meisjes
Op het veld zijn maximaal 4 ballenjongens en -meisjes aanwezig (aan iedere zijde van het veld één). Hun belangrijkste taak is het desinfecteren van de ballen. Deze worden vervolgens teruggelegd naast het veld, waar minimaal 20 ballen klaar liggen.

Geen mascottes
Wanneer de elftallen het veld op komen, zal dat zijn zonder mascottes. Dat betekent dus geen kinderen meer aan de hand van voetballers en ook geen mascottes (denk aan Phoxy, Coentje, Dutchie, Herry en Berry) op het veld meer.

Kingo, de mascotte van Willem II

Begin van de wedstrijd
Ook het begin van de wedstrijd zal anders gaan. Zo worden er geen elftalfoto's gemaakt, worden er geen handen geschud en zal er ook bij de toss geen fysiek contact zijn tussen de aanvoerders en scheidsrechters.

Hygiënecoördinator
Dit is een lid van de thuisspelende ploeg, waarschijnlijk iemand van de medische staf. Hij of zij moet zorgen voor de juiste informatievoorziening, controleert de actuele gezondheidsstatus en zorgt ervoor dat de hygiënevoorschriften worden nageleefd.

Dug-out
Knus met alle reservespelers in de dug-out zitten, is er ook niet meer bij. Er moet voldoende ruimte zijn tussen alle spelers en technische staf. Wanneer het niet lukt in de dug-out, zullen er stoelen naast de dug-out worden geplaatst.

Spelers van ADO Den Haag in de dug-out

Na afloop
Interviews met de spelers na afloop moeten op een alternatieve manier worden gehouden. Journalisten kunnen bijvoorbeeld digitaal, buiten het stadion of vanaf een tribune hun vragen stellen. Ook zal de trainer na afloop geen persconferentie geven.

In de laatste week van juni komt de KNVB opnieuw met de minister samen. Dan moet een definitieve klap op het Deltaplan worden gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl