NOS Voetbal

Van der Sar dropt plan: 'Topduels eredivisie, speel die pas in 2021'

Ajax-directeur Edwin van der Sar zou graag zien dat als de eredivisie in september van start kan gaan, de belangrijkste wedstrijden pas in de tweede seizoenshelft gespeeld worden. Vanaf januari kan er mogelijk weer publiek bij zijn.

"Dat is eerlijker en ook mooier om uit te zenden. Dan denk ik aan duels tussen bijvoorbeeld Ajax, Feyenoord en PSV, maar ook aan regionale derby's als Twente-Heracles en Groningen-Heerenveen", aldus Van der Sar.

Plan Van der Sar: 'Doe topduels in tweede seizoenshelft, dat is eerlijker'

Van der Sar is samen met voetbalmakelaar Rob Jansen te gast in de zondaguitzending van NOS Studio Sport, waarin onder meer het noodplan van het betaalde voetbal besproken wordt en hoe thuispubliek doorslaggevend kan zijn.

Als Ajax-PSV zonder publiek is, maar PSV-Ajax later wel met fans, is dat nadelig voor Van der Sars club. Jansen: "Daarop reageren heeft geen zin. Er zijn zo veel meningen en iedereen wijst op het negatieve."

Van der Sar: "Het belangrijkste is dat er gevoetbald wordt. Je moet gaan kijken naar je fans toe hoe je het aantrekkelijk kan maken. Topwedstrijden wil je het liefst met publiek zien en dat is denk ik ook een eerlijke manier om die duels te spelen."

Oefenduels in juli in toernooivorm?

Belangrijk voor het voetbal is uiteraard dat - ondanks alle protesten van de laatste tijd - de coronacijfers niet stijgen. "Dan zal de overheid het stappenplan van het betaald voetbal kunnen volgen en dan worden er in juli al oefenduels gespeeld", zegt Jansen.

Van der Sar: "Fox Sports is de uitzendgemachtigde en zij willen er een toernooi van maken. Dat je ergens om speelt en weer in een bepaald stramien komt. Want als alles doorgaat, zal er in augustus ook kwalificatie Europees voetbal gespeeld worden."

Van der Sar: 'Luider laten horen tegen racisme'

Ook het onderwerp racisme werd aangestipt. Van der Sar was daar duidelijk over: "Ik heb het gevoel dat je je luider tegen racisme moet laten horen dan in het verleden. Dan kan ik ook naar mezelf en mijn eigen club wijzen."

Van der Sar ageert tegen racisme: 'Laat je luider horen dan in verleden'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl