NOS Nieuws

Voetbalfans na Ruttes 'bek houden': 'Je haalt de emotie niet uit het voetbal'

Niet roepen, juichen en zingen in de stadions bleek afgelopen weekend lastig voor voetbalsupporters. Volgens premier Rutte is de oplossing simpel, zei hij vanmiddag tegen RTL Nieuws. "Gewoon je bek houden als je er zit en naar de wedstrijd kijken. En niet schreeuwen."

Bekijk hier zelf hoe de premier het zei:

Advies Rutte aan juichende voetbalfans: 'Gewoon je bek houden'

Een van de stadions waar het mis ging is De Kuip. "Feyenoord snapt de frustratie bij de premier over de oplopende cijfers", zegt woordvoerder Raymond Salomon. "Die delen alle voetbalclubs, want ook wij worden echt keihard getroffen door de pandemie."

Volgens de Rotterdamse club waren er afgelopen weekend al "ongekend" veel stewards ingezet; bijna 400 op circa 13.000 supporters. Zoveel stewards zijn er normaal gesproken alleen als het stadion tot de laatste stoel is uitverkocht.

Daarbovenop zullen komend weekend nog extra stewards worden ingezet. "Deze teams zullen nog meer gaan toezien op goede naleving van de anderhalvemeterregel, specifiek in vakken waar het afgelopen zondag niet goed ging", zegt Salomon. Ook roept de club supporters nogmaals nadrukkelijk op om zich tijdens het bezoek aan De Kuip volledig te houden aan de RIVM-regels.

Tegen alle regels in juichten fans van Feyenoord en PSV uitbundig bij goals:

Tegen alle regels in juichen fans Feyenoord en PSV uitbundig bij goals

Ook PSV werd genoemd als een van de clubs waar het misging en dat vindt perschef Thijs Slegers gek. "Wij hebben een evaluatie gehad na de wedstrijd van zaterdag met de gemeente Eindhoven, waarvan de burgemeester tevens voorzitter van de Veiligheidsregio is. En die evaluatie leverde ons een ruime voldoende op. Een 10 haal je nooit, er waren ook aandachtspunten, maar niet op het punt van het juichen. De tevredenheid overheerste juist."

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven bevestigt dat. "Wij hebben vanochtend met PSV de wedstrijd van afgelopen zaterdag nabesproken en de gedeelde conclusie was dat het voor het grootste gedeelte goed is verlopen. Natuurlijk zijn er punten voor verbetering. Maar na één wedstrijd oordelen vind ik nog te vroeg."

Jorritsma noemt het verder "een duivels dilemma om aan de ene kant mensen hun ontspanning te laten beleven en tegelijkertijd te weten dat de tweede golf er echt aan zit te komen en dat we die alleen met zijn allen kunnen indammen."

'Onbegonnen werk'

Volgens Remco Ravenhorst, voorzitter van de supportersvereniging De Feijenoorder, is het "onbegonnen werk" om het voorschrift van het niet schreeuwen in het stadion altijd en overal uit te voeren.

"Je haalt de emotie niet uit het voetbal. Mensen komen juist naar het stadion omdat ze meer dan gemiddeld meeleven. Als jouw club dan gelijk staat en je mist in de laatste minuten drie grote kansen, zoals gisteren gebeurde, dan ben je het even kwijt."

Het maakt volgens Ravenhorst dan ook niet uit hoeveel voorlichting je geeft over de coronaregels. "Als het erop aankomt zul je dit altijd houden. Daar moeten we reëel in zijn."

Ook Jacco van Leeuwen van supportersvereniging Haagse Bluf denkt er zo over. "Natuurlijk werd er gisteren tegen Groningen af en toe gezongen. Dat is niet tegen te houden." Ook de supporters die te dicht bij elkaar stonden heeft hij gezien. Maar zowel Van Leeuwen als de club wijzen erop dat er in het vak allemaal jongens stonden van tussen de 14 en 17 jaar oud. "Met een laag besmettingsrisico dus."

Ik hoor in Den Haag wel ergere dingen dan 'je bek houden'.

Jacco van Leeuwen, supportersvereniging Haagse Bluf

Over de opmerking van Rutte maakt hij zich niet zo druk. "Ik hoor in Den Haag wel ergere dingen dan 'je bek houden'. Maar ik weet niet of dit soort woorden wel bij de premier passen."

Dat vond de premier zelf ook. Vanmiddag zei hij tegen de NOS dat hij nog wel achter de boodschap staat, "maar ik had niet moeten schelden":

Rutte: ik moet niet schelden

Ook België kampt met supporters die zich in de stadions niet aan de coronaregels houden. Dit weekend gebeurde dat bijvoorbeeld bij de thuiswedstrijd van Racing Genk tegen KV Mechelen. De Belgische minister van Sport Ben Weyts zet daar sancties op. Komend weekend moet Genk het aantal toeschouwers met de helft verminderen.

'Toewerken naar volle(re) stadions'

Volgens de KNVB is straffen nooit de eerste stap als het gaat om handhaving. Supporters worden op overtredingen aangesproken en straffen zijn hooguit een stok achter de deur. Dit is ook terug te vinden in het protocol Veilige Opstart Betaald Voetbal, dat de KNVB opstelde voor de clubs. De rol van veiligheidspersoneel in het stadion verschuift naar informerend en begeleidend. "Escalatie en noodzaak tot fysiek contact is zeer onwenselijk." De handhaving in de stadions ligt volgens de voetbalbond bij de clubs en de veiligheidsregio's.

"Uiteindelijk moeten we gezamenlijk toewerken naar volle(re) stadions en dat gaat gewoon een stuk sneller als iedereen gedisciplineerd met de regels omgaat", zegt woordvoerder Daan Schippers. "Het is in het belang van het voetbal, in het belang van de clubs en in het belang van de supporters dat iedereen in de stadions zich aan de voorschriften houdt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl