PSV-aanvoerder Denzel Dumfries (links) duelleert met Marcos Senesi van Feyenoord ANP
Sport en corona

De KNVB heeft de speeldagenkalender voor het seizoen 2020/2021 in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie afgerond. De voetbalbond kiest er onder meer voor om de belangrijkste wedstrijden later in het seizoen te organiseren.

Daarmee geeft de KNVB gehoor aan het plan van Edwin van der Sar. De algemeen directeur van Ajax pleitte er begin deze maand bij Studio Sport al voor om de topduels in de eredivisie pas in 2021 op het programma te zetten. De hoop is dat er tegen die tijd weer in volle stadions kan worden gespeeld.

Volgens de KNVB kunnen clubs aangeven wat voor hen twee mooie tegenstanders zijn voor uit- en thuisduels. Deze wedstrijden worden dan - net als de derby's en de wedstrijden die het afgelopen seizoen niet zijn gespeeld - zoveel mogelijk richting het einde van het programma geplaatst.

Geen duels op zondagavond 20.00 uur

De eredivisie gaat in het weekend van 12 en 13 september van start. Op verzoek van de clubs en uitzendgemachtigde Fox Sports wordt op zaterdagen om 18.45 uur, 20.00 uur en 21.00 uur afgetrapt, waarbij 16.30 uur wellicht ook nog een mogelijkheid wordt.

Bekijk hieronder hoe Edwin van der Sar zijn plannen voor de topduels in het komende voetbalseizoen ontvouwde:

Plan Van der Sar: 'Doe topduels in tweede seizoenshelft, dat is eerlijker'

Voorlopig staan er geen wedstrijden voor zondagavond om 20.00 uur op de planning. Dit kan veranderen wanneer clubs die op de voorafgaande donderdagavond Europa League-verplichtingen hebben (net als afgelopen seizoen) toch om dit tijdstip vragen.

De Keuken Kampioen Divisie gaat van start op vrijdag 28 augustus. In de eerste periode wordt er - op verzoek van de clubs - op vrijdag tot en met dinsdag gevoetbald. Daarna is vrijdag vooralsnog de vaste speeldag.

In de nieuwe kalender is maximale flexibiliteit nagestreefd, met het oog op mogelijke verstoringen van het seizoen door bijvoorbeeld een tweede coronagolf. Er zijn extra inhaalmomenten ingebouwd en er kan worden uitgeweken naar andere regio's.

Volgens de KNVB is het schema vol vanwege de late start als gevolg van de coronacrisis en het feit dat na het seizoen een EK op het programma staat. Dat bewijst volgens de bond dat een eredivisie met twintig clubs daadwerkelijk onmogelijk was.

Dat voorstel was gedaan door Cambuur en De Graafschap, de clubs die na het stopzetten van de competities naast promotie naar de eredivisie grepen. De eerstedivisieclubs vingen vorige maand echter bot bij de rechter, die de KNVB in het gelijk stelde.

Paul Depla, burgemeester van Breda, waarschuwde eerder al voor een 'grillig' verloop van het voetbalseizoen:

Depla: 'In ene regio kan virus harder toeslaan dan in andere regio'

Om het schema zo compact mogelijk te houden, worden de play-offs om Europees voetbal en promotie/degradatie (tweede helft van mei) niet in dubbele, maar in enkele wedstrijden afgewerkt. De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal gaat, bij gebrek aan een kampioen en bekerwinnaar, niet door.

Het is ook nog niet duidelijk of er een echte winterstop kan worden gehouden. In deze periode moeten mogelijk afgelaste wedstrijden worden ingehaald. Het kerstreces in de eredivisie staat gepland tussen 23 december en 8 januari.

"De invulling met de exacte wedstrijden en tijden, het speelschema, volgt in de tweede helft van juli", laat de KNVB desgevraagd weten aan de NOS.

STER reclame