NOS Voetbal

Rechter stelt KNVB in het gelijk, claim Cambuur en De Graafschap afgewezen

Rechtbank steunt besluit KNVB en wijst vorderingen clubs af

Het KNVB-besluit om Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren naar de eredivisie blijft overeind. Dat oordeelde de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland.

De rechter deed donderdagavond uitspraak in het kort geding dat door beide clubs was aangespannen tegen de voetbalbond.

De nummers één en twee van de Keuken Kampioen Divisie vonden dat zij recht hebben op promotie naar de eredivisie, maar volgens de rechter heeft het bestuur betaald voetbal van de KNVB correct gehandeld.

"Het genomen besluit is niet zo onredelijk dat het teruggedraaid moet worden", stelde de rechter.

"De KNVB heeft met de rug tegen de muur een besluit moeten nemen. Ze moet rekening houden met alle clubs. Er zijn altijd clubs die pech hebben. Het is heel zuur voor Cambuur en De Graafschap, maar dat is onvoldoende om het besluit terug te draaien."

Bekijk hier de reacties van KNVB-directeur Eric Gudde, Cambuur-directeur Ard de Graaf en zijn De Graafschap-collega Hans Martijn Ostendorp:

De clubs kunnen in beroep gaan tegen de uitspraak, al leken de algemeen directeuren van Cambuur en De Graafschap daar niet heel warm voor te lopen. Daarnaast hebben ze ook de mogelijkheid om via een algemene ledenvergadering van de KNVB het besluit van tafel te krijgen.

Een vordering om via de juridische weg een vergadering af te dwingen, werd door de rechter afgewezen.

Op 18 juni staat de reguliere voorjaarsvergadering gepland. Daar kunnen Cambuur en De Graafschap, als ze een meerderheid van de betaalvoetbalclubs (bvo's) achter zich krijgen, een nieuw besluit afdwingen.

Bij een algemene ledenvergadering hebben de 34 bvo's allemaal één stem, net als een vertegenwoordiging van de spelersraad en de trainersraad.

Cambuur en De Graafschap

Toen ruim drie weken geleden bleek dat het eredivisieseizoen door de coronacrisis niet kan worden afgemaakt, moest de KNVB knopen doorhakken over de afwikkeling van het seizoen.

In de reglementen staat niet helder beschreven hoe de bond moet handelen als de competitie niet is afgemaakt. De bal kwam daardoor bij het bestuur betaald voetbal te liggen, bestaande uit Eric Gudde en Jean-Paul Decossaux.

Woede bij eerstedivisieclubs

Zij besloten geen kampioen en degradanten aan te wijzen en de topvijf van de ranglijst een ticket voor Europees voetbal te geven.

Die beslissing zette kwaad bloed bij Cambuur en De Graafschap, die hun eerste en tweede plek in de eerste divisie daarmee niet beloond zagen worden met promotie. De rechter steunt de voetbalbond in haar besluit.

'Hard gelag'

"De KNVB had heel goed een andere beslissing kunnen nemen. Het is een hard gelag voor de twee clubs die met een behoorlijke voorsprong de laatste fase van de competitie in zouden gaan."

"Maar de KNVB beslist en de rechtbank kan alleen corrigeren als duidelijk is dat het echt niet goed is gegaan. En dat is hier niet het geval."

Bekijk hieronder het hele vonnis:

Bekijk hier de hele uitspraak van de rechter in het kort geding

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl