Sport en corona
De Graaf gelaten: 'In drie woorden samen te vatten: de KNVB beslist'

Berusting overheerste bij de algemeen directeuren van Cambuur en De Graafschap bij het verlaten van de rechtbank in Utrecht. De voorzieningenrechter stelde de KNVB in het gelijk, de claim om het besluit geen promotieregeling toe te passen van tafel te krijgen, werd afgewezen.

"Drie woorden zijn blijven hangen", zegt Ard de Graaf van Cambuur, 'de KNVB beslist'. De rechter was hartstikke duidelijk, er zat geen woord Spaans bij."

Ook De Graafschap-directeur Hans Martijn Ostendorp reageerde gelaten. "Ik heb het gevoel dat de rechter ons serieus heeft genomen. Ik vind het jammer dat hij dit besluit heeft genomen, maar wel dat hij het helder geduid heeft."

'Dit is een klap in het gezicht van De Graafschap'

De Graafschap-trainer Mike Snoei is uitermate teleurgesteld in de beslissing van de rechter. "Ik vind dit wel een klap in het gezicht. De rechter trok gelijk van leer en was glashelder in zijn besluit", is Snoei eerlijk. "Hij was zelf zo duidelijk dat hij bijna een nieuwe algemene ledenvergadering afraadde."

"Het gaat alleen maar over het juridische en er wordt niet gekeken naar het sportieve. Op basis daarvan hebben we de zaak verloren. Nu worden er twee prachtige clubs in de steek gelaten. Dat is teleurstellend. De conclusie is dat de KNVB bepaalt wat er gebeurt", aldus Snoei.

'Erkenning voor ons gevoel'

De rechter steunde het KNVB-besluit en de gevolgde procedure. Ook een ander besluit van de voetbalbond, had de rechtbank laten staan.

"Daarin voel ik erkenning voor ons gevoel. Dat is een heel klein pleistertje op de wonden. Je moet pakken wat er voor je voeten ligt, dat is in dit geval deze pleister."

Ostendorp blij met gevoel voor erkenning in vonnis rechter

De Graaf: "Ik snap het duivelse dilemma dat de KNVB heeft gehad. Misschien zit de frustratie bij ons meer in het proces eromheen, in hoe de KNVB met de clubs is omgegaan."

Juridisch in plaats van sportief

"We gingen met een achterstand van negentig tegen tien deze zaak in", zegt De Graaf. "We hadden gehoopt een haakje te vinden in de reglementen."

"Ik blijft het wel heel teleurstellend vinden dat de KNVB dit mag beslissen en dat doet op basis van deze juridische afweging en niet op basis van het sportieve. Daar ligt het verlies wat mij betreft."

We moeten ons als club realiseren dat we verder moeten.

Ard de Graaf

De clubs kunnen nog in beroep tegen de uitspraak, maar zowel De Graaf als Ostendorp maakt kort na de uitspraak niet in indruk die weg koste wat kost te willen bewandelen.

"Mijn eerste reactie is: er zijn niet heel veel handvatten om verder te gaan", zegt De Graaf. "En we moeten ons als club realiseren dat we verder moeten. Er komt een nieuw seizoen aan met heel veel uitdagingen en problemen. We moeten doorschakelen en met de KNVB in gesprek over compensatie, want de scheur in de broek is groot."

Grote klappen

Ostendorp: "Het is goed om dit even in te laten dalen, goed overleg te hebben en dan verder te kijken. De sportieve en financiële klappen zijn heel erg groot."

Bekijk hier het vonnis van de rechter en de reactie van KNVB-directeur Gudde:

STER reclame