Donny van de Beek en Quincy Promes wonnen vorig seizoen de Johan Cruijff Schaal met Ajax
NOS Voetbal

Voor het eerst sinds 1990 is er geen duel om de Johan Cruijff Schaal

Voor het eerst in dertig jaar gaat de Johan Cruijff Schaal niet door. De traditionele seizoensopening tussen de landskampioen en de bekerwinnaar is niet opgenomen in de nieuwe speelkalender van de KNVB.

"We waren er snel over uit dat het spelen van een Johan Cruijff Schaal geen toegevoegde waarde heeft als je geen landskampioen en bekerwinnaar hebt", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB.

"Daarnaast levert het natuurlijk ook weer een extra weekend op voor een speelronde in de eredivisie. Dat geeft ons meer flexibiliteit in het komende seizoen."

9 augustus

De Johan Cruijff Schaal zou normaal gesproken op 9 augustus gespeeld zijn, ware het niet dat het coronavirus de sportwereld platlegde en competities werden opgeschort.

1996: PSV wint eerste Johan Cruijff Schaal op dramatisch veld Arena

Ajax en AZ stonden bovenaan de eredivisie toen de competitie in maart werd stilgelegd. Feyenoord en FC Utrecht hadden op 19 april de bekerfinale moeten spelen in de Kuip.

Geschiedenis

De Johan Cruijff Schaal bestaat sinds 1996, daarvoor was het de Supercup. Die werd in 1949 een keer gespeeld, maar de echte invoering kwam pas in 1991. Vanaf toen wordt het duel jaarlijks gespeeld.

PSV won de Johan Cruijff Schaal het meest: elf keer. Daarna volgen Ajax (negen) en Feyenoord (vier).

1991: Feyenoord klopt PSV in eerste Supercup, Romario afgevoerd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl