NOS Sport

NOC*NSF-td Hendriks hoopt topsporters voor 1 september in actie te zien

Sportkoepel NOC*NSF hoopt dat topsporters nog voor 1 september weer in wedstrijdverband kunnen uitkomen. "Ik wil daarover het gesprek met de overheid aangaan", zei technisch directeur Maurits Hendriks zondagavond in Studio Sport.

Eerder had premier Rutte aangekondigd dat competities pas vanaf 1 september hervat zouden kunnen worden. Maar gelet op de versoepeling van de maatregelen door de overheid in de afgelopen weken en de toenemende kennis omtrent het virus, zou het volgens Hendriks mogelijk moeten zijn om topsporters eerder dan 1 september weer in competitieverband in actie te laten komen.

Het gaat volgens Hendriks namelijk maar om een relatief kleine groep personen. "Het betreft een groep van zo'n duizend sporters. Het risico voor de samenleving is beperkt, want het gaat om een klein aantal Nederlanders. Bovendien heeft topsport de luxe van fulltime medische begeleiding."

"Maar ik voel ook een grote verantwoordelijkheid", vertelde Hendriks. "We kunnen niet naar Den Haag om alleen te vragen, we zullen er als sport alles aan doen om die besmettingsgraad heel laag te houden en te zorgen voor goede veiligheidsprotocollen."

Olympische Spelen zonder publiek

Ondertussen houdt Hendriks zijn vizier ook gericht op Tokio, waar volgend jaar de Olympische Spelen gehouden zouden moeten worden. Vanuit Japan en het Internationaal Olympisch Comité sijpelen van tijd tot tijd berichten door over hoe die Spelen zouden kunnen verlopen. Zo is er een kans dat er geen publiek op de tribunes zal zitten, weet Hendriks.

Hendriks: 'Olympische Spelen zonder publiek is optie'

"Zonder een vaccin zal het lastig zijn om internationale wedstrijden te organiseren", vertelde Hendriks. "In de voorbereiding worden alle mogelijke scenario's besproken. Het is een grote uitdaging."

Volgens de technisch directeur wordt op dit moment hard gewerkt aan verschillende scenario's. "Daarbij moet je denken aan een 'vrije variant', waarbij er een vaccin is en iedereen kan reizen, tot aan scenario's met geen publiek of bijvoorbeeld alleen kleine groepjes fans uit Japan."

Schadepost

Niet alleen de topsport, maar ook de breedtesport krijgt harde klappen door de coronacrisis. NOC*NSF luidde begin mei al de noodklok: door de coronacrisis verwacht de Nederlandse sport een schadepost van 950 miljoen euro.

"Verenigingen maken zich met name zorgen over een teruggang in leden en de inkomstenderving", aldus Hendriks. "Je bent toch bang dat als op 1 september de competities niet kunnen starten mensen hun lidmaatschap opzeggen."

Daarnaast blijven er veel vragen en zorgen, aldus Hendriks. "Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er een positief geval is bij een voetbalteam? Haal je dan meteen de andere teams waartegen is gespeeld uit de competitie? Daar heb je echt goede protocollen voor nodig."

De technisch directeur is daarnaast zeer te spreken over allerlei initiatieven om bijvoorbeeld sporten met publiek mogelijk te maken. "Zo is er een bedrijf bezig met speciale lampen waarmee je een ruimte vrij kunt maken van virussen. Dat is wat we nodig hebben."

"Hoe kun je veilig binnen sporten, ook met publiek? Daar moeten we samen oplossingen voor vinden, dus ik roep iedereen in Nederland op om de sport te innoveren."

Hendriks: 'Samen oplossingen zoeken voor sporten met publiek'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl