Gudde: 'Topclubs houden broek zelf omhoog, bekerfinale wellicht galaduel'
Ajax, AZ, Feyenoord en PSV hebben aangegeven dat vooral de financieel armlastige betaaldvoetbalclubs uit het noodfonds kunnen gaan putten. "De topvier gaat er maar beperkt gebruik van maken", liet algemeen directeur Eric Gudde van de KNVB in Studio Sport weten.
De topclubs spraken vorige week al de intentie uit dat zij de financiële gevolgen van het coronavirus zelf zullen proberen te dragen en dat de steun vooral de andere (lees: minder kapitaalkrachtige) clubs toekomt.
Eerder opperde Gudde al dat de eredivisieclubs die Europees voetbal spelen (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Willem II) een deel van hun startgeld in een noodfonds zouden moeten stoppen. Willem II stak bij monde van algemeen directeur Martin van Geel al zijn duim op bij dit voorstel.
'Bekerfinale mogelijk als galaduel'
Gudde liet daarnaast weten dat de bekerfinale tussen FC Utrecht en Feyenoord hooguit "een galaduel of openingsduel" wordt. Het kan volgens hem geen wedstrijd worden waarin nog een Europees ticket te verdienen valt. "De wedstrijd kan niet voor 31 augustus worden gespeeld en dan zijn de Europese plekken al vergeven."
De KNVB is met minister Martin van Rijn van Medische Zorg en Sport in gesprek over "een vangnet en overbrugging" in de vorm van een noodfonds.
Het is de verwachting dat de profclubs door de coronapandemie tot december zo'n 400 miljoen euro aan inkomsten kunnen mislopen.
Gudde legde nogmaals uit waarom het kabinet de betaaldvoetbalsector te hulp moet schieten. "De voetballerij heeft een sociaal-maatschappelijke kant. Het zorgt ervoor dat kinderen gaan voetballen, er zitten elk weekend 200.000 mensen in een stadion en we hebben vier miljoen fans en de clubs verzorgen zo'n zeshonderd maatschappelijke projecten per jaar."
'Geen Bulgaarse linksbuiten'
Volgens Gudde moeten clubs aan strenge voorwaarden gaan voldoen om in aanmerking te komen voor de subsidie. "Het kan niet de bedoeling zijn als je een bedrag krijgt, dat je de dag erna een Bulgaarse linksbuiten haalt of dat je je door een Cypriotische eigenaar laat overnemen, dat kan natuurlijk niet. We moeten de spelregels met elkaar gaan maken."
Gudde verwacht omstreeks 1 juni met Van Rijn de exacte invulling van het noodfonds te kunnen presenteren.
De algemeen directeur van de KNVB vertelde ook hoe hij verwacht de eredivisiestadions coronaproof te kunnen maken:
Gudde hoopt dat zaakwaarnemers ook hun steentje gaan bijdragen om de kosten verder te kunnen besparen. "Dat is een wereld die een heel andere kant opgaat, dus ik ben benieuwd of ze ook gaan meedoen."
Met het oog op voetballen in de coronacrisis hoopt Gudde te leren van de ervaringen in het buitenland, zoals in de Bundesliga, die afgelopen weekeinde weer werd hervat. "Ik hoop dat we van elkaar kunnen profiteren", zei de KNVB-directeur.
Veel handhavers nodig
Het noodgedwongen spelen voor een beperkt aantal toeschouwers zal volgens Gudde veel voeten in de aarde hebben. "Dat lijkt bijna onhaalbaar, omdat je dan ook veel handhavers nodig hebt. De supporters zitten dan overal in de stad", legde hij uit. "Vanwege die handhavers heb je financieel meer nodig dan dat er inkomsten zijn door het publiek in de stadions."
Toch ziet Gudde ook mogelijkheden om uiteindelijk toch weer te kunnen voetballen met publiek. "Je kan bijvoorbeeld met kinderen wel veel dingen doen, dat heeft de sympathie, maar het moet ook in een businessmodel blijven passen."
Louis van Gaal vertelt in Studio Sport over zijn ervaring van het kijken naar voetbal tijdens de coronacrisis: