Sport en corona
Van Geel wil 'Europese inkomsten' delen met andere clubs

Martin van Geel, algemeen directeur van Willem II, is er voorstander van om de Europese inkomsten te delen met andere clubs. "Ik vind het heel normaal om van de inkomsten uit de Europa League, die er pas zullen zijn als we de groepsfase halen, een afdracht te doen aan andere clubs."

Het delen van de inkomsten werd twee weken geleden door voetbalbond KNVB naar voren gebracht als mogelijkheid om clubs die zijn gedupeerd door het afbreken van de competitie, te compenseren. "Het lijkt ons als KNVB fair dat 25 procent van het startgeld door die clubs in een fonds wordt gedaan, waarmee we de clubs in de ere- en eerste divisie helpen", aldus directeur betaald voetbal Eric Gudde eind april.

Er zijn nu gesprekken tussen de vier grote clubs (Ajax, PSV, Feyenoord en AZ) en de KNVB gaande, waarin onder meer gesproken wordt over de Europese inkomsten. Willem II is daar niet voor uitgenodigd, maar steunt het voorstel van de bond wel om de inkomsten te delen. "De competitie is nu eenmaal niet helemaal uitgespeeld", aldus Van Geel. "Dus ik ben er absoluut voorstander van om de KNVB hierin te volgen."

'Niet voor niks vijfde'

Willem II kreeg, nadat de stekker definitief uit de competitie was getrokken, een van de Europese tickets. Terecht, aldus Van Geel. "We stonden niet voor niks vijfde na 26 wedstrijden. We hebben een sterk seizoen achter de rug met fantastische wedstrijden", zegt de algemeen directeur.

"Natuurlijk hadden we de competitie heel graag afgemaakt. We hadden er vertrouwen in en hadden gezien het resterende programma genoeg perspectief."

Van Geel over EL-ticket Willem II: 'Stonden niet voor niks vijfde'

De uiteindelijke beslissing van de KNVB over wie Europa in zou mogen gaan, had Van Geel wel zien aankomen. "De UEFA-richtlijnen waren duidelijk. De tickets gingen naar rangschikking op dat moment. We gingen er dus wel een beetje van uit dat we er een zouden krijgen."

"Natuurlijk begrijpen we ook de teleurstelling bij andere clubs heel goed, maar ik weet zeker dat de KNVB de beslissing zo eerlijk en integer mogelijk heeft gemaakt", laat Van Geel weten. "Er zit geen enkel ander belang bij."

Van Geel zelf is wel teleurgesteld over het uitlekken, de afgelopen weken, van informatie van de KNVB. "Als er 's ochtends een mail wordt verstuurd naar alle clubs en twintig minuten later ligt het nieuws al bij de krant, dan valt me dat erg tegen. Het is de afgelopen weken eigenlijk continu gebeurd dat er dingen uitlekten en naar buiten zijn gekomen."

Gesprekken over salaris inleveren

Net als bij onder meer PSV en Feyenoord, worden er bij Willem II inmiddels gesprekken gevoerd over het inleveren van salaris. De directie van de Tilburgse club doet dat al en levert vijftien procent in, gedurende de periode dat er wordt gespeeld zonder supporters. Ook met andere medewerkers en de spelers wordt het gesprek aangegaan.

De Tilburgers hebben ook een beroep gedaan op de achterban van Willem II. "We hebben ze gevraagd om voor de wedstrijden die niet gespeeld zijn, geen geld terug te vragen. Daar wordt gelukkig heel positief op gereageerd."

STER reclame