ProShots
NOS VoetbalAangepast

UEFA dekt KNVB bij besluit bekerfinale, Utrecht houdt desondanks hoop

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

Als het bekertoernooi om legitieme redenen niet wordt uitgespeeld, dan kan er geen winnaar worden aangewezen. In zo'n situatie wordt het Europese ticket overgeheveld naar de competitie. Dat stelt de UEFA ter verduidelijking in een vandaag verstuurde brief naar FC Utrecht en de KNVB.

"Over toelating tot de Europa League 2020/2021", zo begint de relevante passage in de brief, die in handen is van de NOS. "Indien een nationale bond om legitieme redenen een besluit neemt over het voortijdig beëindigen van de bekercompetitie, dan kan geen winnaar worden aangewezen op sportieve gronden."

De brief vanuit UEFA's hoofdkantoor in Nyon is een opsteker voor de KNVB. Intern wordt de verduidelijking van de UEFA beschouwd als bijval in moeilijke tijden.

Afgelopen week klonk er veel kritiek op de wijze waarop de competitie is afgewikkeld. Er werd geen kampioen aangewezen, er waren geen clubs die promoveerden of degradeerden en bij het verdelen van Europese tickets greep pechvogel FC Utrecht overal naast.

FC Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren liet afgelopen weekend in Studio Sport zijn ongenoegen blijken over de gevolgen voor zijn club van het KNVB-besluit.

Utrecht-eigenaar Van Seumeren: 'Bekerfinale is bij het grofvuil gezet'

Niet voor niets werden de afgelopen dagen de juridische messen geslepen. De Graafschap en SC Cambuur staan op 8 mei tegenover de KNVB voor de rechter.

Verdeling tickets

Opvallend is het moment waarop de UEFA deze brief stuurt. Op 23 april gaf de UEFA in speciale Covid-19-richtlijnen de nationale bonden nog enige vrijheid bij het verdelen van de Europese tickets.

Zo werd het besluit voor het verdelen van de Europese startbewijzen bij de nationale bonden neergelegd. Zij moesten op basis van "objectieve, transparante en niet-discriminatoire gronden" handelen en vóór 25 mei een beslissing naar Zwitserland sturen.

Uit de vandaag verschenen brief blijkt dat de speling voor bonden vrij gering is. Het aantrekkelijke Europese ticket van het bekertoernooi (directe plaatsing voor de groepsfase van de Europa League) moet naar de hoogst geklasseerde club achter de Champions League-tickets. Dat is nummer drie Feyenoord.

Vervolgens ziet de UEFA graag dat de club die daarop volgt (nummer vier PSV) het een-na-beste ticket krijgt. Dat is een plaats in de derde voorronde van de Europa League. Het laatste ticket voor dit toernooi gaat naar de volgende club op de ranglijst, Willem II. Zij mogen het Europese seizoen aftrappen in de tweede voorronde van de Europa League.

Juridische oorlog

FC Utrecht, dat als bekerfinalist en nummer zes van de competitie met lege handen staat, zinspeelt op een juridische oorlog. De club liet vrijdag weten al een goed gesprek te hebben gevoerd met de UEFA. De Domstedelingen zijn kwaad dat hun kwalificatie voor de bekerfinale niet werd meegewogen bij de verdeling van de Europese startbewijzen.

De advocaten Frans de Weger en Jeroen Bedaux lieten ondanks de bovengenoemde brief weten dat er toch "ruimte ligt waarvan ze op voorhand niet dachten dat die er was" in deze kwestie. De UEFA geeft FC Utrecht binnenkort gelegenheid zijn verhaal te doen, wat voor de Domstedelingen als een positief signaal wordt opgevat. "Dat gebeurt niet vaak", weet De Weger.

FC Utrecht houdt hoop, ondanks slecht nieuws

25 mei

Voor 25 mei 2020 moeten alle bonden bij de UEFA hun besluit over de vaderlandse competities kenbaar maken. Als een competitie voortijdig beëindigd wordt, zoals in Nederland, dan moet de bond zoiets goed motiveren.

Uiteindelijk, zo schrijven de eigen richtlijnen voor, is de UEFA degene die bepaalt over Europese ticketverdelingen. Wat er in Engeland, België, Nederland of pakweg Italië dus ook besloten wordt: de UEFA mag de nationale voorstellen weigeren en haar eigen koers varen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl