Willem II-trainer Adrie Koster Pro Shots

Aan het begin van de coronacrisis in Nederland gold Tilburg als een van de zwaarst getroffen steden in Nederland. Voor Tilburgs trots Willem II kwam een abrupt einde aan een droomseizoen, waarin PSV, Ajax en AZ met aantrekkelijk voetbal werden verslagen.

Vandaag werd de nummer vijf van de eredivisie beloond met een ticket voor de tweede voorronde van de Europa League. En dat was na alle ellende van de afgelopen tijd reden om toeterend door de straten te gaan.

Willem II-trainer Adrie Koster houdt het hoofd koel. "De UEFA moet het besluit van de KNVB nog goedkeuren, dus definitief is het nog niet. Maar het ziet er wel goed uit, ja."

"Je weet dat er vandaag beslissingen zullen vallen en ik rekende er wel op dat wij dat Europese ticket zouden krijgen. Ik vind het ook verdiend. We hebben driekwart van de competitie gespeeld, niet tien duels. We hebben goed gespeeld en gewonnen van Ajax, AZ en PSV. Dus dit is ook wel loon naar werken."

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB besloot de stand op de ranglijst te gebruiken voor de vijf beschikbare Europese tickets. En zo viste FC Utrecht achter het net.

"Voor FC Utrecht is het natuurlijk zuur", aldus Koster. "Wij maakten thuis pas in blessuretijd de gelijkmaker tegen ze, anders was het misschien nog wat ingewikkelder geworden. Maar we hebben dit op basis van voetbal verdiend."

Terug in Europa, of niet?

Voor Willem II, dat onder trainer Co Adriaanse in 1999 uitkwam in de Champions League, lonkt voor het eerst sinds 2005 Europees voetbal. Toen verloren de Tilburgers in de eerste ronde van de UEFA Cup van AS Monaco.

Moussa Dembélé aan de bal in het thuisduel met AS Monaco op 29 september 2005 Pro Shots

De inmiddels 65-jarige Koster scoorde zelf nog als aanvaller van PSV in de UEFA Cup tegen Saint-Étienne in 1979 en was drie jaar lang als coach van Club Brugge actief in Europa. "Als speler, coach of supporter leefde je echt toe naar zo'n Europees duel. Ik hoop dat dat hier in Tilburg ook weer terugkomt."

Dat klinkt mooi, maar niemand weet of er dit najaar wel gevoetbald kan worden. Normaal gesproken wordt de tweede voorronde van de Europa League gespeeld aan het einde van juli, maar die datum is al door de UEFA losgelaten.

"Ze willen dat alle voorronden voor september gespeeld zijn", beseft Koster. "Maar dan mag er in Nederland nog niet gevoetbald worden. Vanaf 29 april mogen we weer het veld op onder strikte voorwaarden en in kleine groepjes. Dat gaan wij zeker ook doen. En dan moeten we afwachten. Niemand weet hoe het virus zich zal ontwikkelen."

STER reclame