Directeur betaald voetbal Eric Gudde roept de overheid op clubs financieel te steunen
NOS Voetbal

KNVB roept hulp overheid in, vreest dat schade oploopt tot 400 miljoen

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

  • Guido van Gorp

    sportredacteur

De schade die profclubs lijden door de coronacrisis is door de KNVB geraamd op een bedrag van 300 miljoen euro. Het inkomstenverlies kan zelfs oplopen tot 400 miljoen euro. Directeur betaald voetbal Eric Gudde heeft namens de voetbalbond hulp ingeroepen van de overheid.

"Wij luiden de noodklok over de gevolgen voor onze sector. Wij vragen u om samen met ons te zoeken naar creatieve, reële en beschikbare oplossingen voor het betaalde voetbal", schrijft Gudde in een brief, die in handen is van de NOS.

Volgens Gudde is het niet de bedoeling dat het voetbal nu volledig aan de speen bij de overheid gaat. Ook het profvoetbal moet inleveren om te overleven, realiseert hij zich. "Hierbij worden taboes niet geschuwd."

Noodfonds

Zo kwam de bond zelf al met een financieel steunpakket voor de getroffen partijen en rust op de topclubs "de zware morele verplichting" om een kwart van de Europese startgelden te verdelen.

"Maar veel van de kosten betreffen doorlopende contracten, afschrijvingskosten, huur- en onderhoudskosten. Die zijn binnen het betaald voetbal niet eenvoudig te beperken. Om dat allemaal op te vangen, is dan ook hulp en samenwerking met de overheid nodig om het voortbestaan van de sector te kunnen waarborgen."

Bekijk in onderstaande infographic hoe de KNVB de schade heeft opgebouwd:

  • NOS
  • NOS
  • nos
  • NOS
  • NOS

Gudde richt zijn pijlen dus op de politiek. Hulp van de overheid maakt volgens hem het verschil tussen wel of niet overleven.

In de schadepost van in totaal 400 miljoen euro zijn de meest actuele ontwikkelingen rond het coronavirus meegenomen. Onder meer dus het huidige seizoen dat niet wordt uitgespeeld. En de nieuwe jaargang waarin stadions hoogstwaarschijnlijk nog wel een tijd leeg blijven. Gudde verwacht niet dat er dit kalenderjaar nog gespeeld wordt met publiek.

Door het afbreken van seizoen 2019/2020 gaat volgens de KNVB al 96 miljoen euro verloren, maar alle beperkingen rond de start van de nieuwe jaargang zouden volgens de bond liefst 204 miljoen schade opleveren. Maar dat is nog lang niet alles.

Bovenop de eerder toegelichte 300 miljoen verwacht de bond dat er ook nog 60 tot 100 miljoen euro aan transferwinsten wordt misgelopen.

Dat laatste klinkt suggestief, maar is volgens Gudde een niet te onderschatten factor waardoor clubs kwetsbaar worden. Opleiden en doorverkopen is volgens hem hét verdienmodel van betaaldvoetbalorganisaties in Nederland.

Gudde merkt tot slot op dat er in landen als Duitsland, Spanje, Italië en Engeland protocollen ontstaan om door te kunnen voetballen, om het wereldje nog enigszins draaiende te houden.

"We moeten ervoor waken dat we het Nederlandse betaald voetbal niet gaan isoleren binnen Europa. Dit zou de sportieve positie van Nederlandse clubs voor een langere periode ernstig schaden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl