Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin en Primoz Roglic
NOS Wielrennen

Wielerploegen houden Tour-plannen intact en worstelen met Giro

De nieuwe wielerkalender zit met 25 WorldTour-koersen in 100 dagen - veelal met overlap - bomvol. Welke renner gaat waar rijden? Een enorme puzzel voor de ploegen. Een ding is al duidelijk: alles begint bij de Tour de France.

"We gaan alles opnieuw bekijken, maar de doelstelling en de aanpak voor de Tour de France gaan we niet wijzigen", zegt Merijn Zeeman, sportief directeur van Jumbo-Visma. "Dus ja, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic blijven de kopmannen voor de Tour."

Team Ineos bezit de laatste drie winnaars van de Tour en die zullen ongetwijfeld weer van de partij zijn. "De Tour is ons hoofddoel. Normaal gesproken staan we daar zoals gepland met Egan Bernal, Geraint Thomas en Chris Froome", aldus ploegleider Servais Knaven.

Giro zorgt voor meeste problemen

Voornaamste knelpunt bij de meeste ploegen is de Giro d'Italia, die overlapt met de klassiekers Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Daar zullen keuzes gemaakt moeten worden.

Zeeman: "We hadden bij Jumbo een heel mooi Giro-plan voor Dylan Groenewegen, met Mike Teunissen als gangmaker. Mike had het beste van twee werelden: de Giro én de klassiekers. Dat gaat nu niet. Of wel, maar dan rijdt hij geen volledige Giro."

Wilco Kelderman blijft zoals gepland de kopman van Sunweb voor de Giro. "Ik denk dat Wilco zijn focus op zich wel op de Giro kan hebben, maar misschien dat we wat aanpassingen aan de selectie doen", laat ploegleider Michiel Elijzen weten.

Dan zou Kelderman dus amper klassiekers kunnen rijden. Kan hij dan niet beter de Tour als speerpunt krijgen? Elijzen: "Dat weet ik niet, daar gaan we de komende tijd ons hoofd over breken. Voor de Tour gaan we sowieso ons beste team opstellen."

En Richard Carapaz, de Giro-winnaar van vorig jaar, waar zal hij voor kiezen? In eerste instantie leek hij de Tour te zullen gaan rijden voor Team Ineos, maar nu de wielerkalender zo op de schop is gegaan verlegt hij mogelijk zijn focus. Ineos-ploegleider Knaven: "Het gaat erom wat elke renner wil. Dat geldt ook voor Richard. We hebben nog geen beslissingen genomen."

Vuelta kind van de rekening

De Giro overlapt ook nog eens met de eerste zes dagen van de Ronde van Spanje. "Bij ons en ook andere ploegen kan de Vuelta weleens het kind van de rekening worden", stelt Steven de Jongh, ploegleider van Trek-Segafredo.

Dat impliceert dat Bauke Mollema zich samen met Richie Porte op de Tour kan blijven richten en dat nieuwkomer Vincenzo Nibali de aangewezen kopman voor de Giro is.

Zowel bij Jumbo-Visma, Sunweb als Trek gaat de ploegleiding donderdag een begin maken met de planning. "In juni een kant-en-klaar plan hebben, dat is een mooie doelstelling", zegt Zeeman, die benadrukt vooral heel blij te zijn dat er een alternatieve kalender is samengesteld.

Dat vindt ook Knaven (Team Ineos): "We hebben een leidraad. Nu moeten we zien hoe de crisis zich verder ontwikkelt. Daar staat nog altijd het grootste vraagteken achter."

Spannende afsluiter

De Jongh sluit af met een cliffhanger: "Op korte termijn presenteren we zelfs nog een nieuwe renner bij Trek. Hem hebben we vlak voor de crisis aangetrokken. Een prominent? Voor mij wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl