Richard Carapaz won vorig jaar de Giro
NOS Wielrennen

Nieuwe wielerkalender: Giro en Vuelta overlappen, Gold Race op 10 oktober

De Amstel Gold Race wordt op zaterdag 10 oktober gereden. De voorjaarsklassieker in Limburg staat op de herziene wielerkalender van 2020, die de internationale wielerbond UCI dinsdag bekendmaakte.

Saillant detail: de Giro d'Italia staat van 3 tot en met 25 oktober op de kalender en overlapt dus met de Gold Race.

Het is sowieso dringen geblazen op de herziene kalender. Een dag na de Amstel Gold Race staat Gent-Wevelgem op het programma, terwijl de laatste vijf dagen van de Giro ook overlappen met de eerste dagen van de Vuelta a España.

De voornaamste mannenkoersen op de nieuwe UCI-kalender:

  • NOS
    Belangrijkste koersen (m) op herziene kalender (1). De door de UCI gekozen data kunnen conflicteren met de per land geldende maatregelen. Zo is een NK voor 1 september in Nederland niet mogelijk.
  • NOS
    De belangrijkste mannenkoersen op de nieuwe wielerkalender (2)

De Vuelta staat voor 20 oktober tot en met 8 november op de rol en is dus een weekend korter dan normaal. In een eerder stadium werd al bekendgemaakt dat de Spaanse koers, zoals oorspronkelijk wel de bedoeling was, niet in Nederland van start gaat.

Ook klassiekers als de Ronde van Vlaanderen (18 oktober) en Parijs-Roubaix (25 oktober) worden in het najaar ingehaald. Het seizoen wordt nu, mits de maatregelen tegen het coronavirus het toestaan, hervat met de Strade Bianche op 1 augustus.

De BinckBank Tour, de belangrijkste meerdaagse wedstrijd in Nederland en België, staat ingepland voor 29 september t/m 3 oktober. Onder druk van de nieuwe kalender is de ronde ingekort van zeven naar vijf etappes. De start van de ronde zal daardoor niet zoals gepland in Dokkum zijn, maar ergens in het zuiden van Nederland. Ter compensatie mag Dokkum in 2021 de start organiseren.

De Vuelta en Giro overlappen

Een blik op de voorlopige wielerkalender bij de vrouwen leert dat zij voor het eerst Parijs-Roubaix gaan rijden, net als de mannen op 25 oktober.

Ook onder meer de Boels Ladies Tour (1 t/m 6 september) en de Giro d'Italia Internazionale Femminile (11 t/m 19 september) prijken op de UCI-kalender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl