NOS Wielrennen

UCI-preses Lappartient: 'Geprobeerd clashes te vermijden op nieuwe kalender'

UCI-voorzitter: 'Geen Tour de France zou een ramp zijn'

David Lappartient, voorzitter van de internationale wielerunie UCI, heeft dinsdagmiddag in een videogesprek met journalisten de nieuwe, overvolle wielerkalender van 2020 toegelicht. "Het is een compromis. Hopelijk wordt dit realiteit."

Onder het voorbehoud dat het coronavirus tegen die tijd onder controle moet zijn, wordt er vanaf augustus weer gefietst. Omdat er veel koersen moeten worden ingehaald, kon de UCI bij het samenstellen van de alternatieve kalender niet voorkomen dat belangrijke wedstrijden elkaar zullen overlappen. Zo valt de Amstel Gold Race samen met de Giro d'Italia en kennen de Giro en de Vuelta a España een overlap van zes dagen.

Alle renners op de toppen van hun kunnen

"We hebben geprobeerd om clashes te vermijden, maar er waren geen andere opties om nog meer te schuiven met al die grote monumenten", zegt Lappartient. "Let wel: tot vandaag stonden die monumenten niet meer op de kalender. Nu zijn ze weer terug."

De 46-jarige Fransman gaat verder: "Alles is in goed overleg gegaan. Al deze koersen samen zorgen ervoor dat bijna alle renners op hetzelfde moment op de toppen van hun kunnen zijn."

Voor de uitstraling van het wielrennen is het cruciaal dat de Tour de France doorgaat - "Het zou een ramp zijn als die niet doorgaat, het gaat om 50 procent van de zichtbaarheid van onze sport", aldus Lappartient - maar dan moet Frankrijk eind augustus wel coronaproof zijn.

Eind juni duidelijkheid over Tour

"Ik ben vol vertrouwen wat betreft de Tour, maar ook voorzichtig", zegt Lappartient. "We weten niet wat er de komende weken gaat gebeuren. Dit is plan B, een plan C wordt heel erg moeilijk. Eind juni moet duidelijk zijn of de Tour kan doorgaan."

Knelpunt - bijvoorbeeld voor Tom Dumoulin - is nog dat de laatste dag van de Tour overlapt met de eerste dag van de WK, waarop de tijdrit voor mannen gereden moet worden. "Daar gaan we nog naar kijken", aldus Lappartient.

Tom Dumoulin wacht in een vakantiehuisje op de start van de virtuele Amstel Gold Race

Een Tour de France zonder publiek acht Lappartient vrijwel onmogelijk. "Nee, daar kan ik me niets bij voorstellen. We kunnen wel het aantal toeschouwers reguleren. Het is cruciaal voor onze sport dat er weer gefietst wordt, daarom doen we zo ons best."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl