Sport en corona
Van Vliet over nieuwe datum Amstel Gold Race: 'Deze vond ik de mooiste'

"We konden zelfs nog kiezen uit bepaalde datums. Deze vond ik de mooiste." Leo van Vliet reageerde aan de voet van de Cauberg verheugd op het nieuws dat de Amstel Gold Race op de herziene wielerkalender is ingepland voor 10 oktober.

De koersdirecteur vindt daarmee zijn 'wielerkindje' terug tussen alle grote rondes en klassiekers. Vanwege de coronapandemie was de UCI gedwongen een alternatieve wielerkalender te maken.

Van Vliet werd vooraf gebeld door David Lappartient, de voorzitter van de internationale wielerbond. "We werden gewoon heel serieus genomen."

Op zaterdag is de wedstrijd voor de mannen en de vrouwen, zondag volgt de toertocht. "Het ging tussen ons en Gent-Wevelgem, maar we hebben elkaar snel gevonden", aldus Van Vliet.

Gent-Wevelgem wordt een dag na de Amstel Gold Race verreden. De week voor de Gold Race is Luik-Bastenaken-Luik, een week na de Nederlandse klassieker volgt de Ronde van Vlaanderen.

Van Dijk over Parijs-Roubaix: 'Droom die uitkomt voor het vrouwenwielrennen'

Toprenster Ellen van Dijk zat tijdens een pauze net aan de koffie toen ze het nieuws over de herziene kalender meekreeg. "Dit is fantastisch en ik hoop natuurlijk dat het doorgaat, maar ik blijf een klein beetje sceptisch."

De vrouwen rijden nu ook Parijs-Roubaix en dat zorgt voor enthousiasme bij Van Dijk. "Het lijkt mij fantastisch om daar te rijden. Een droom die uitkomt voor het vrouwenwielrennen."

De UCI negeerde eerder de vrouwen en dat leidde tot kritiek van onder anderen Van Dijk. Die kritiek is nu verstomd. "Ik ben superblij en tevreden. Ik denk dat het heeft geholpen dat we een klein beetje stampij hebben gemaakt."

STER reclame