Ellen van Dijk op het podium
NOS Wielrennen

Van Dijk baalt van wielerbond UCI: 'Vrouwenwielrennen wordt genegeerd'

Deze week presenteerde de internationale wielerunie UCI een nieuwe (voorlopige) kalender voor de grote wielerwedstrijden. Voor de mannen dan, welteverstaan. Over de wedstrijden voor de vrouwen bleef het tijdens de presentatie nagenoeg stil.

"Vreselijk slecht", is de eerste reactie van Ellen van Dijk. "Dat er wel beslissingen worden genomen voor de mannen, maar dat de vrouwen totaal worden genegeerd. Pas over een maand krijgen wij de plannen voor vrouwen te horen, dat is vervelend."

Kalender 2020

Als het coronavirus het toelaat, zullen de Tour de France, de Giro d'Italia en de Vuelta (voor mannen) achter elkaar worden gereden, vanaf eind augustus.

"Ik snap heel goed dat de Tour de France en het wielrennen voor mannen prioriteit hebben", aldus Van Dijk. "Daar is meer geld te halen, maar ik verwijt de UCI wel dat er totaal geen aandacht is vrouwen. Wij voelen ons niet vertegenwoordigd."

Ellen van Dijk aan de leiding in het peloton

Van Dijk: "Nu gaan we ervan uit dat we bij sommige koersen van de mannen kunnen aansluiten, maar dat gaat niet met alle wedstrijden. Wij worden totaal niet serieus genomen, terwijl het de laatste jaren juist zoveel beter ging met het vrouwenwielrennen."

Dat vindt ook oud-wielrenster Iris Slappendel, voorzitter van de internationale vakbond The Cyclists' Alliance, waar ook Van Dijk lid van is. "Het voelt als een gebrek aan vertegenwoordiging en dat stuit ons tegen de borst", vertelt Slappendel.

Slappendel benadrukt dat het overigens niet alleen het vrouwenwielrennen is dat geen aandacht krijgt van de UCI. Ook BMX, mountainbike en het baanwielrennen lijken geen prioriteit te hebben bij de internationale wielerunie.

Bijzaak bij UCI

"Natuurlijk snappen wij allemaal dat er veel afhangt van de Tour", aldus Slappendel. "Maar, de UCI heeft als beleid dat er meer gelijkheid moet komen in het wielrennen. Je voelt je als vrouw nu bijzaak bij de UCI en dat is toch wel een domper."

Slappendel ziet dat het vrouwenwielrennen de afgelopen jaren al veel professioneler is geworden. "Er is een minimumsalaris, zwangerschapsverlof, maar ja, hoe zeg ik dit politiek correct: het is gewoon frustrerend en erg lastig."

2015: Iris Slappendel voor aanvang van het NK wielrennen

De belangrijke koersen voor vrouwen zijn dus nu afhankelijk van de kalender van de mannen. Uiterlijk 15 mei wil de UCI ook met een plan komen voor de vrouwenwedstrijden. Daar wordt de komende weken over vergaderd.

Vakbond The Cyclists' Alliance is daar niet bij betrokken. "Dat hebben we wel meerdere keren aangeboden, maar dat vindt de UCI waarschijnlijk lastig", aldus Van Dijk. "Maar goed, wij blijven met die vraag: wanneer wordt er aandacht aan ons besteed?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl