AFP
NOS Wielrennen

Franse premier zet streep door Ligue 1, maar zegt niks over Tour

De hoop dat de Franse voetbalcompetitie nog kan worden afgemaakt, is na een toespraak van de Franse premier Édouard Philippe vervlogen.

De premier maakte dinsdagmiddag bekend dat het huidige seizoen van de Ligue 1 niet voor september kan worden hervat. Daarmee zet de regering een streep door de plannen van Franse clubs, die de intentie hadden uitgesproken om het seizoen af te maken.

Wat gebeurt er met de Tour?

Philippe noemde nadrukkelijk de voetbalcompetitie, maar liet in het midden of de Tour de France op 29 augustus wel van start kan gaan: "Grote sportevenementen die meer dan 5.000 mensen samenbrengen kunnen niet voor september worden gehouden."

Het Franse ministerie van Sport liet later weten dat "dit niet betekent dat de Tour uitgesteld of geannuleerd wordt, het kan wel gevolgen hebben voor het aantal toeschouwers".

EPA
Egan Bernal won de Tour vorig jaar en Steven Kruijswijk werd derde

Als de Franse Ligue 1 en Ligue 2 niet kunnen worden uitgespeeld, wacht de Franse bond hetzelfde dilemma als de KNVB: wordt er een kampioen uitgeroepen? Wie krijgen de tickets voor Europees voetbal? En gaan er ploegen degraderen of promoveren?

PSG wil voor Champions League naar buitenland

Paris Saint-Germain is koploper in de Franse hoogste divisie, waarin nog tien speelronden afgewerkt moeten worden. De Parijse club heeft 68 punten na 27 duels.

De club is - op papier - ook nog actief in de Champions League, waar het in de kwartfinales staat. De UEFA is nog steeds van plan de Champions League op enig moment te hervatten. Mocht dat voor september gebeuren, dan zal PSG moeten uitwijken buiten Frankrijk.

"Uiteraard respecteren we het besluit van de Franse regering", zei voorzitter Nasser Al-Khelaifi. "Als de Champions League nog doorgaat, en de UEFA gaat akkoord, dan zullen we onze wedstrijden in het buitenland spelen."

AFP
Kylian Mbappe (van PSG)

Op de tweede plaats staat Olympique Marseille met 56 punten uit 28 wedstrijden. Stade Rennes, Lille en Stade Reims staan op 'Europese plekken'. Amiens en Toulouse staan onder de degradatiestreep.

De Ligue 1 is de eerste van de vijf grote competities in Europa die het seizoen vroegtijdig beëindigt. In Engeland, Duitsland, Italië en Spanje wordt nog gedacht aan voortzetting als de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl