NOS Sport

Franse minister van Sport: 'Doorgaan Tour en Roland Garros geen prioriteit'

Franse minister: tot september geen grote evenementen

"Het is nog lang niet zeker dat de Tour de France en Roland Garros in september zullen plaatsvinden." Dat heeft Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, gezegd in het Eurosport-programma Le Club.

Volgens de nieuwe wielerkalender, die vorige week werd gepresenteerd, zou de Ronde van Frankrijk dit jaar op 29 augustus van start moeten gaan. Eerder al werd Roland Garros verplaatst. Het Franse grandslamtoernooi, dat op 24 mei van start zou gaan, moet nu op 20 september beginnen, mits alle coronamaatregelen dat toestaan. Maracineanu denkt echter dat het krap wordt en trekt in twijfel of het dan alweer mogelijk is om grote sporttoernooien te houden.

Het verbod op openbare bijeenkomsten in Frankrijk geldt nu nog tot half juli, maar kan volgens de minister verlengd worden tot september of zelfs totdat er een vaccin tegen het coronavirus gevonden is. "Als het niet mogelijk is om de sportevenementen te houden, zal het niet het einde van de wereld zijn", verklaarde ze.

Pro Shots
Franse minister van Sport Roxana Maracineanu

Eerder nog zei Maracineanu er alles aan te doen om de Tour door te laten gaan en ze sloot zelfs niet uit dat er gekoerst zou worden zonder publiek. "Het is van het allergrootste belang dat deze evenementen (de Tour en toen nog de Spelen, red.) door kunnen gaan", zei ze vorige maand. Daar lijkt nu geen sprake meer van te zijn. "De doorgang van deze evenementen heeft bij de regering geen prioriteit", aldus de minister.

Pro Shots
De start van de Tour de France op 29 augustus is onzeker

'Seizoensstop Ligue 1 niet uitgesloten'

Maracineanu wilde verder ook geen grote beloften doen aan het voetbal. "In het beste scenario start de Ligue 1 half juni, maar we moeten ook met andere scenario's rekening houden. Het kan ook zomaar zijn dat we pas in september weer kunnen beginnen." Daarmee sluit ze niet uit dat het huidige seizoen wordt stopgezet.

"Het hangt onder meer af van de capaciteit van het Franse gezondheidssysteem", legde de minister van Sport uit. "Als er niet genoeg mondmaskers zijn of als de coronatests zijn gereserveerd voor mensen met symptomen, zoals nu het geval is, dan moet de sport achteraan in de rij aansluiten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl